Bucataria reprezinta una dintre cele mai importante camere ale unei locuinte, aspectul functional fiind la fel de important precum cel estetic. In bucatarie gatim, servim masa si petrecem timp alaturi de cei dragi si cu siguranta nimic nu se compara cu servirea mesei intr-un ambient deosebit, adica intr-o bucatarie frumos amenajata si mai presus decat orice curate.
Si cum in bucatarie se gateste, obiectele care se regasesc in aceasta incapere necesita o atentie sporita. De aceea, in randurile care urmeaza, va vom oferi cateva sfaturi utile pentru ingrijirea mobilei din bucatarie.
Mobila din bucatarie poate avea de suferit din cauza umiditatii excesive, din cauza aburului, a prafului si a urmelor de grasime rezultate in timpul gatitului. Obiectele de mobilier pentru bucatarie confectionate din lemn necesita o ingrijire mai deosebita deoarece suprafata acestora este mult mai sensibila. Chiar si piesele de mobilier confectionate din pal melaminat necesita o ingrijire speciala.
Pentru a creste durabilitatea obiectelor de mobilier din bucatarie in timp este important ca nivelul de umezeala de la nivelul bucatariei sa fie tinut sub control. Dupa cum am afirmat si anterior, umezeala este cel mai mare dusman al mobilei din bucatarie, deoarece lemnul se poate umfla si in acest fel deteriora. In momentul in care gatiti, aeristi foarte bine incaperea si obligatoriu folositi hota pentru a evita formarea condensului. Mai mult decat atat, daca picaturile de apa ajung pe suprafata mobilei de bucatarie este de preferat sa le stergeti cat de repede puteti pentru a evita ca lemnul sa se umfle in acele locuri.
Pe langa umiditate, un alt factor care poate afecta mobila din bucatarie este lumina. Daca razele soarelui bat direct in bucatarie, obiectele de mobilier pot avea de suferit deoarece se pot decolora si isi pot pierde din luciu. Pentru a evita ca acest lucru sa se intample, folositi perdele mai groase pentru bucatarie pe care sa le tineti trase in momentul in care soarele este prea puternic.
Atunci cand gatiti si mobila de bucatarie se pateaza, incercati pe cat posibil sa indepartati petele imediat cu ajutorul unei carpe inmuiate in apa calduta. In cazul in care nu veti proceda asa, murdaria se va usca si, pe langa efortul pe care va trebui sa il depuneti ulterior pentru a o indeparta, exista riscul ca mobila din lemn sa se zgarie.
Atunci cand curatati mobila din bucatarie nu folositi solutii dure si foarte abrazive. Folositi apa calduta in combinatie cu un detergent dedicat ingrijirii lemnului sau mobilei din lemn si intotdeauna o carpa moale, din bumbac, care sa nu zgarie suprafata.
Mobila din bucatarie trebuie sa fie curatata si pe interior. Folositi aceeleasi metode insa lasati usile dulapurilor deschise pentru a permite uscarea. Inainte de a aranja vasele in dulap, lasati-le la scurs. Atunci cand curatati interioarele, scoateti tot ce se afla in dulap.
In afara de solutiile pe care le gasiti in comert, pentru curatarea mobilei din bucatarie puteti folosi si solutii naturale, realizate de catre dumneavoastra in propria locuinta. De exemplu, puteti folosi cu succes sucul de lamaie, ideal pentru degresare dar si pentru inlaturarea microbilor.
Asadar, ingrijirea mobilei din bucatarie reprezinta un pas foarte important pentru mentinerea curata a acestei incaperi.