Părinți și copiiȘi copiii mici au momente grele – Cum îi calmăm?

Și copiii mici au momente grele – Cum îi calmăm?

Conviețuirea alături de copii este minunată, nu te plictisești niciodată. Părinții adeseori își fac griji că nu își cresc copiii într-un anume fel, ei se compară cu alți părinți, sau nu găsesc soluții la emoțiile exagerate ale copiilor. Uneori apar probleme dificile, pentru că și copiii mici au momente grele.

Ascultă-ți cu atenție copilul și încearcă să-l înțelegi!

Uneori este greu să-ți înțelegi copilul, să-i faci pe plac, mai ales dacă el nu poate explica ce vrea mai exact cu adevărat. El poate reacționa coleric la anumite lucruri, să refuze să mănânce, să meargă undeva și repetă același comportament iar și iar, astfel în final părinții ajung la surmenaj și reușesc cu greu să facă față mofturilor lui ce devin de nesuportat.

Ce comportamente ale copilului sfidează logica părinților?

De ce un copil ar alege să rămână flămând pentru că nu i se face un moft?

Dacă un copil spune anumite lucruri – Nu vreau! Nu-mi place! – și refuză să mănânce, atunci este nevoie de multă răbdare din partea părinților. Un copil respinge anumite alimente din anumite motive, care pot explica acest obicei rău de a nu mânca. Dintre acestea fac parte:

  • Nu are niciun interes de a mânca, pentru că este interesat de alte activități – jocuri, desene animale, muzică, plimbare
  • Nu-i place gustul mâncării, vrea altceva – dulciuri, prăjituri, ciocolată
  • Este stresat pentru că a fost certat pentru alte lucruri sau pentru că nu mănâncă la timp sau cantitatea care trebuie; un copil nu trebuie forțat să mănânce tot din farfuria sa, chiar dacă părinții consideră că așa este adecvat
  • Este nervos că nu i se face pe plac, când vrea un anumit lucru și astfel se încăpățânează să accepte mâncarea.

Psihologii spun că în primii 2-4 ani de viață, copiii au o relație strânsă cu părinții și nu au prieteni alte persoane. Ei simt nevoia să fie protejați și încep să înțeleagă cum funcționează lucrurile în lume, în jurul lor. Unii copii sunt mai timizi și retrași, alții însă sunt foarte activi și greu de stăpânit.

Copiii care se adaptează mai repede la schimbările din viața de zi cu zi sunt adesea mai relaxați și fără traume. Cei care însă nu ies ușor din zona lor de confort, este posibil să fie mai dificili sau mofturoși. Ei nu pot înțeleje rutina părinților și astfel dialogul nu mai este atât de ușor. Părinții trebuie să-și facă mereu timp pentru ei, pentru diferite activități: citirea unei cărți, mersul la plimbare în parc, vizionarea unui film, etc.

Ce faci când copilul este hiperactiv?

Unii copii devin astfel din cauza lipsei de atenție. Ei tind să fie mofturoși, neascultători, să facă opusul a ceea ce li se spune. Este vorba despre o atitudine negativă, spun psihologii, iar asta trebuie corectată.

Părinții care au copii hiperactivi au mari bătăi de cap, pentru că vor trebui să facă față la multe provocări. Viața lor va fi interesantă dar neliniștită, pentru că vor întâmpina destule dificultăți în a rămâne atenți la copiii lor agitați și energici. Viața lor se va complica, pentru că vor trebui să fie mereu în gardă și concentrați la ceea ce fac cei mici.

Alte sfaturi pentru rezolvarea conflictelor

Copiii neascultători și supărăcioși pot fi deseori obosiți și deci au nevoie de mai multă odihnă. El fiind hiperactivi își mai pierd din energie și astfel nu mai au răbdare la nimic, iar când li se impune ceva devin mofturoși și impulsivi. Cearta nu ajută în astfel de cazuri, părinții trebuie să-i înțeleagă și să le explice în mod calm lucrurile, să-i ajute să depășească ceea ce îi supără.

Uneori și anumite activități pe care le au copiii îi pot stresa excesiv, cum sunt jocurile pe calculator care îi obosesc la un moment dat și îi fac irascibili.

Unii nutriționiști recomandă și o dietă specială copiilor hiperactivi și nervoși, care să includă: ceaiuri, fructe, alimente cu Omega-3, pește și altele.

Părinții trebuie să fixeze anumite reguli copiilor pe care aceștia să le înțeleagă, dar să se gândească și la timpul lor liber, cum să-i distreze și să-i ajute să se simtă mai bine. Nu sunt indicate certurile, critica, pedeapsa, obiceiul de a da ordine. Toate acestea nu ajută atât de mult în rezolvarea conflictelor, precum o discuție prin care faci copiii să înțeleagă unde au greșit. Părinții trebuie să petreacă mai mult timp cu copiii în aer liber, în parc, în locuri de joacă plăcute și să evite discuțiile dificile, criticile și impunerea unor reguli exagerate și neplăcute.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.