Toate rețetele cu vișine sunt delicioase, pentru că aceste fructe au un gust deosebit și multe beneficii pentru sănătate. La prăjiturile cu vișine, aluatul trebuie să fie de consistență mai groasă față de cel de clătite. Prin urmare, aluatul trebuie să fie mai mult solid decât fluid. Înainte de a adăuga fructele, aluatul se coace pe jumătate și trebuie avut grijă ca el să nu crească prea mult, să dea afară din tavă.
În ceea ce privește zahărul, acesta se adaugă atât cât trebuie, deoarece unora le place rețeta cu vișine mai dulce, iar altora mai acrișoară. Desigur contează și celelalte ingrediente, cât sunt ele de dulci.
Navigare rapidă în articol:
- Tartă cu vișine
- Rețetă de plăcintă cu vișine
- Compot de vișine pentru iarnă
- Plăcintă cu vișine și ou
- Budincă din vișine
- Dulceață de vișine
1. Tartă cu vișine
Se folosesc următoarele ingrediente: 300 g vișine, 3 ouă, 200 g unt, 50 g zahăr pudră, un praf de sare, 250 g făină, 250 g smântână, zahăr.
Se prepară astfel:
- Se separă gălbenușurile de albușuri la 3 ouă
- Se face un aluat din 3 gălbenușuri, zahăr pudră, puțină sare și 200 g făină
- Se unge o tavă rotundă cu unt și se întinde aluatul pentru tartă, apoi se înțeapă din loc în loc cu o furculiță, destul de des, înainte de a fi copt, astfel aluatul va crește uniform
- Se bate cu telul 250 g smântână cu 3 linguri de zahăr, 2 linguri de făină într-un bol
- Se spală vișinele cu apă, se scot sâmburii și se pregătesc pentru tartă
- Se pun vișinile peste aluatul din tava de copt
- Se adaugă deasupra crema din smântână pregătită
- Se dă la cuptor și se lasă la rumenit 40-50 minute.
2. Rețetă de plăcintă cu vișine
Se folosesc următoarele ingrediente: 700 g vișine, 5 ouă, 200 g unt, 300 g faină albă, 300 g zahăr pudră, un plic de zahăr vanilat.
Se prepară astfel:
- Se amestecă gălbenușurile de ou cu 100 g zahăr pudră și un plic de zahăr vanilat și se obține o cremă
- Se adaugă făina și se obține un aluat fraged
- Se întinde în tava de copt, unsă cu unt, o foaie de aluat și se coace pe jumătate, apoi se scoate tava din cuptor
- Se amestecă albușurile de ou cu restul de zahăr vanilat și se pune deasupra aluatului copt puțin
- Se adaugă vișinele (din care s-au scos sâmburii)
- Se dă iar tava la cuptor și se lasă până ce plăcinta este bine coaptă.
3. Compot de vișine pentru iarnă
Se folosesc următoarele ingrediente: 2-3 kg vișine, apă și zahăr.
Se prepară astfel:
- Se spală vișinele și se pun în borcane de 800 g, astfel încât fiecare borcan să fie plin cu vișine
- Se adaugă deasupra câte 2 linguri de zahăr și apă fierbinte
- Se închide fiecare borcan cu un capac, ermetic
- Se pun borcanele într-un vas cu apă și se fierb la beaumarin, timp de 40 minute
- După ce au fiert suficient, borcanele se scot din vas și se lasă la răcit
- Compotul obținut se păstrează în cămară pentru iarnă.
4. Plăcintă cu vișine și ou
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg vișine, 6 ouă, 200 g făină albă, 300 g unt, 100 g amidon, 250 g zahăr pudră, un plic de zahăr vanilat, o lămâie bio, un praf de copt.
Se prepară astfel:
- Se amestecă untul cu zahărul până se topește bine zahărul și se obține o cremă
- Se adaugă la cremă doar gălbenușurile de ou (fără albușuri) și se amestecă
- Se stinge amidonul cu zeamă de lămâie
- Se pune în compoziția cremă și următoarele ingrediente – faina, praful de copt, amidonul și coaja de lămâie rasă
- Se bat albușurile de ou și se adaugă la final în compoziție
- Se ia o tavă de copt rotundă, se unge cu unt și se pune compoziția
- Se dă la cuptor și se coace pe jumătate
- Se scoate din cuptor și se pun deasupra vișinele (care în prealabil au fost curățate de sâmburi)
- Peste vișine se presară zahăr vanilat, apoi se dă la cuptor
- Când plăcinta este gata, puțin rumenită, se scoate din cuptor.
5. Budincă din vișine
Se folosesc următoarele ingrediente: 750 g vișine, 150 g pesmet alb, 150 g zahăr, 6 ouă, 75 g unt, jumătate de baton de vanilie, o jumătate de plic de praf de copt.
Se prepară astfel:
- Se amestecă gălbenușurile cu zahărul, untul, praful de copt și se obține o cremă
- Se bat albușurile separat și se adaugă peste ele pesmetul, apoi se incorporează în cremă
- Se pune compoziția într-o tavă de copt unsă cu unt
- Se pun deasupra vișinele fără sâmburi
- Se dă la cuptor, se coace la foc potrivit
- Când este gata, budinca se scoate din cuptor, se lasă la răcit și se servește cu frișcă.
6. Dulceață de vișine
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg vișine cântărite fără sâmburi, 1 kg zahăr, un pahar cu apă, zeama de la o lămâie.
Se prepară astfel:
- Se pune zahărul și apa într-o oală și se amestecă la foc mic pînă se obține un sirop
- Se pun vișinele în oală, se lasă la fiert la foc mic
- Se adaugă și zeama de lămâie și se lasă la foc mic (fără să clocotească), până se obține consistența de dulceață
- Se pune dulceața în borcane mici și apoi acestea se închid cu capace.
Poftă bună!