Daca te apropii de sfarsitul celor noua luni de sarcina si vei deveni in curand mamica, poti avea nevoie de cateva sfaturi utile pentru travaliu. Travaliul nu presupune doar sa rezisti durerii cateva ore si gata, sa dai nastere, ci este vorba de o durata semnificativa – intre 10 si 12 ore, in care vei avea si perioade de relaxare intre contractiile din ce in ce mai dureroase.
Travaliul te poate lua prin surprindere – nu este de ajuns ca ti-ai calculat data nasterii pentru a fi pregatita, caci natura nu se ia dupa calculele tale. Deci, pregatirea in vederea travaliului inseamna mult mai mult decat cunoasterea datei aproximative si trebuie abordata dinainte de sfarsitul primului trimestru. Sfaturile utile pentru travaliu nu se refera doar la aspectele practice ale pregatirii tale – medicul, maternitatea, tehnicile de respiratie, ci si la aspectul emotional, pregatirea psihica pentru ceea ce urmeaza.
Exercitii Kegel
Informeaza-te si invata cum sa efectuezi corect exercitiile Kegel inca din primul trimestru al sarcinii – acestea au beneficii importante si intaresc muschii pelvieni care vor fi solicitati la maxim in timpul travaliului.
Conditie fizica
Pentru ca travaliul este o solicitare fizica (si psihica) majora, este recomandat sa te bucuri de o conditie fizica buna si rezistenta. De aceea, daca nu suferi de afectiuni fizice riscante (hipertensiune, diabet) sau nu ai sarcina multipla, incearca sa faci regulat miscare fizica – gimnastica pentru gravide, inot, mers pe jos.
Exercitii Lamaze
In timpul ultimului trimestru sau chiar inainte, mergi la cursuri prenatale care te invata exercitii Lamaze impreuna cu partenerul. Acestea iti arata tehnici concrete de control al durerii, dar te pregatesc si emotional pentru travaliu, nastere si rolul de mama.
Alege din timp maternitatea
Alege cat mai din vreme un medic care te va asista si maternitatea in care vei da nastere. Informeaza-te pe larg despre metodele de nastere, discuta cu partenerul si alegeti cea mai potrivita varianta. Nu trebuie sa tii cont de prejudecati – daca tu consideri ca operatia cezariana este potrivita pentru tine si medicul e de acord, atunci alege-o pe aceasta.
Bagajul
Faceti din timp bagajul pentru ceea ce vei avea nevoie la maternitate pentru a nu fi luati prin surprindere. A stabili ce vei lua cu tine te pregateste psihic pentru posibilitatea instalarii timpurii a travaliului si te fereste de panica.
Partenerul in sala de nasteri?
Discutati amandoi si hotarati-va din timp daca partenerul, viitorul tata, va asista sau nu la nastere. Poate ca el nu vrea, ii este frica sa vada nasterea sau poate ca tu consideri ca te-ai simti inconfortabil cu el de fata. Cand ai contractii dureroase, nu este momentul pentru o astfel de decizie. Totusi, este recomandat ca el sa fie prezent, langa tine, pentru ca iti ofera un sentiment de stabilitate, siguranta, apropiere.
Data calculata
Cand se apropie data aproximativa a nasterii, stai cat mai mult acasa pentru ca travaliul sa nu debuteze in alte locuri. Vorbeste cu medicul care te va invata cum sa deosebesti contractiile false cu debutul travaliului – trebuie sa ramai calma si sa numeri intervalul dintre contractii si sa vezi daca ele devin mai frecvente sau nu.
Anestezie epidurala
Este bine sa te hotarasti din vreme daca vei dori sau nu anestezie, pentru ca dureaza pana ce ti se administreaza si isi face efectul. Toate aceste detalii asupra modului in care vei naste trebuie stabilite dinainte impreuna cu medicul.
Primul stadiu
Acum, sfaturile utile pentru travaliu ti se pot parea inutile daca te sperii sau devii foarte stresata – nu este asa! Travaliul are trei stadii – in primul stadiu, gaseste o pozitie care sa iti fie mai comoda. Daca contractiile devin mai frecvente, insa apa nu ti s-a rupt, incearca o baie calduta care iti diminueaza durerea. Mergi des la baie pentru a-ti usura vezica. Misca-te prin casa (miscarea stimuleaza debutul) si cheama-ti partenerul acasa. Bea multa apa si doar daca ti-e foame ia si o gustare (nu iti umple stomacul, caci vei elimina prin varsaturi surplusul).
Ruperea apei
Odata ce ti s-a rupt apa, va pregatiti sa mergeti spre maternitate. Aici, tehnicile de control al respiratiei te vor ajuta sa iti pastrezi calmul si sa nu intri in panica. Te-ai pregatit pentru aceasta clipa timp de noua luni! Pe drumul spre maternitate, de mare ajutor poate fi un CD cu muzica ta preferata, muzica care sa te ajute sa te relaxezi.
Durerea
Durerea resimtita in abdomen si spate te poate speria – poate nu te asteptai sa fie atat de intensa. Este normal, nu inseamna ca se petrece ceva in neregula. Incearca, pe langa tehnicile de respiratie, masajul, aplicarea de prosoape calde si reci si tehnici de control mental; acestea din urma presupun sa te concentrezi, sa folosesti tehnica focusului pe o anumita persoana, obiect, amintire care sa iti permita sa nu te concentrezi pe durere. Este recomandat sa incerci din timp asemenea tehnici de control mental, pentru ca sunt dificile. Daca, in schimb, nimic nu merge si simti ca nu mai poti suporta, poti cere administrarea unor analgezice.
Timp
Travaliul va dura mult, mai ales daca esti la prima nastere. Nu te panica si nu iti spune ca nu mai rezisti. Vei avea si perioade de relaxare, fara dureri intre contractii, in care este bine sa te linistesti, sa stai cu sotul (de obicei este mai bine pentru tine ca el sa fie in sala).
Stadiul doi
Stadiul doi este cel in care bebelusul va fi impins si va iesi prima oara la lumina. Odata ce esti suficient dilatata, vei incepe sa impingi pentru expulzare. De mare ajutor sunt controlul respiratiei si gravitatia (asculta de ceea ce iti spune medicul in ceea ce priveste pozitia, este bine sa stai intr-o pozitie cat de cat verticala). Mai ai doar o ora, doua pana ce iti vei vedea bebelusul, deci ai trecut peste greu – desi nu ti se pare – si nu este momentul sa renunti.
Stadiul trei
Dupa ce bebelusul s-a nascut, vei mai avea, totusi, contractii ce ajuta desprinderea si eliminarea placentei. Dupa ce impingi si elimini placenta, totul a luat sfarsit. Oricat de epuizata esti, este bine sa faci cunostinta cu bebelusul tau si sa il tii o clipa in brate. Dupa care, lasa-l in maini bune, hidrateaza-te si ofera-ti bine-meritata odihna.