Mai mult ca sigur ai vazut cam ce presupun exercitiile Lamaze in vreun film. Insa acum, daca esti insarcinata, este bine sa te informezi pe larg si sa cauti cursuri prenatale ce includ astfel de exercitii – unele maternitati le ofera gratis, altele contra cost. Exercitiile Lamaze reprezinta mai mult decat invatarea unor tehnici de respiratie pentru travaliu – ele iti consolideaza increderea, controlul asupra situatiei si te pregatesc pentru nastere, dar si pentru ceea ce urmeaza: primele zile cu bebe.
Toata lumea a auzit despre exercitiile Lamaze – initiate de catre un medic obstetrician francez care le poarta numele, insa de abia in ultimii zece ani se recunoaste importanta acestora in tara noastra – oricat de pregatita te simti, acestea te vor ajuta sigur. O parte importanta a acestor exercitii este ca il implica pe viitorul tata, il fac sa se simta parte a schimbarilor importante ce urmeaza, ii ofera un rol cat se poate de important – acela de sprijin al viitoarei mamici in cursul travaliului si nu numai.
Pregatire – practica, dar si emotionala
Aceste exercitii se tin in cadrul cursurilor prenatale oferite in maternitati si clinici de specialitate (dupa cum s-a spus, unele gratuite) ce dureaza cam o luna jumatate si te pregatesc atat practic, cat si spiritual si emotional. Vei invata aspecte practice ajutatoare cum ar fi cum sa te relaxezi, cum sa diminuezi durerea contractiilor, cum sa respiri, cum sa te pozitionezi atunci cand incepe travaliul si ai ajuns la ultimul pas spre a deveni mamica. Dar te invata si cat de frumos este drumul pe care il urmezi si cum sa iti controlezi emotiile.
Aspecte practice
Vei invata ce poti face cand simti primele contractii dureroase si cand ti se rupe apa. In afara de controlul eficient al respiratiei, vei invata beneficiile masajului usor, al apei (bai calde), al temperaturii in diminuarea durerii. Te vei simti mult mai sigura pe situatie stiind aceste metode practice.
Controlul respiratiei
O mare parte din exercitiile Lamaze se refera, totusi, la anumite tehnici de respiratie ce pot ajuta travaliul, pot diminua durerea si favoriza nasterea prin impingere. Vei invata la debutul si sfarsitul fiecarei contractii cum sa inspiri adanc si expiri aerul lent, ceea ce contribuie si la calmare. Vei invata mai multe tehnici de respiratie – lenta, energica, pentru expulzie.
Scapi de frica
Urmand exercitii Lamaze, iti consolidezi increderea si optimismul – multe viitoare mamici se tem ca ceva nu va merge bine, se gandesc doar la riscuri, se tem de durerea intensa prin care vor trece. Aceste cursuri te vor intari si iti vor arata ca nu trebuie sa fie atat de greu.
Parteneriat
Sotul tau va fi implicat (daca o doreste) in aceste exercitii si va fi astfel alaturi de tine. Va invata si el aceleasi tehnici si te va putea ajuta practic, nu doar emotional. Aceste cursuri in cuplu maresc apropierea si sentimentul de parteneriat – amandoi veti fi parinti, iar tatal se poate simti uneori exclus. In plus, se recomanda prezenta sotului in sala de nasteri, ceea ce te poate ajuta sa te simti mai confortabil, in siguranta si mai putin panicata.
Comunitate de mamici
Ai ocazia in cadrul acestor cursuri sa vezi cum alte mamici abordeaza situatia, sa nu te simti singura si chiar sa iti faci cunostinte de durata. Nimic mai folositor decat sa tii legatura cu o alta mamica care va da nastere cam in acelasi timp – veti putea sa va ajutati, informati, sfatuiti una pe alta (primele zile, saptamani cu bebe sunt frumoase, dar si infricosatoare).
Durerea
Exercitiile Lamaze te ajuta sa gestionezi, controlezi, intelegi durerea travaliului si a nasterii. Vei invata si pozitii si miscari care diminueaza pe cat se poate aceasta durere. Insa nu pot face minuni – nu trebuie sa iti faci sperante ca nu vei simti durere in timpul nasterii naturale, asa ceva nu este posibil.
Controlul mental
Exercitiile Lamaze te pot ajuta sa poti controla mai eficient gandurile, sa te concentrezi asupra unui anumit gand, persoane, obiect (care semnifica ceva placut, ceva drag) in timpul travaliului – ceea ce, daca faci corect, diminueaza stresul si durerea.
Mama-bebe
Cursurile prenatale ce includ aceste exercitii au rol in consolidarea instinctului matern, in acceptarea viitorului rol de mama, in crearea acestei legaturi unice. Ele incurajeaza si practic consolidarea relatiei mama-bebe, prin faptul ca sfatuiesc medicul sa iti puna la san bebelusul imediat dupa nastere.
Cursurile prenatale si exercitiile Lamaze nu sunt doar o moda, o fita inutila! Ele chiar te ajuta in pregatirea ta practica si emotionala, insa trebuie sa le iei in serios si sa inveti tot ceea ce ti se spune. Chiar daca doresti o nastere prin cezariana si consideri ca aceste cursuri incearca sa te faca sa te razgandesti, este recomandat sa le urmezi, pentru ca a fi pregatita nu tine doar de modul in care dai nastere, ci de ceea ce urmeaza. Retine: cel mai important nu este metoda de nastere, ci modul in care vei sti sa reactionezi la debutul travaliului iar apoi, sa creezi legatura cu bebelusul tau, modul in care te vei adapta noului tau rol de mamica.