Acum, la inceput de primavara, este timpul sa (re)evaluam plantele de gradina, sa vedem cum au trecut peste iarna cele din anul trecut si ce putem adauga, astfel incat, de-a lungul lunilor calde, pana toamna tarziu, sa ne bucuram de frumusetea florilor, sa facem combinatii interesante de culori si sa le asezam de asa maniera incat inflorirea diverselor specii sa fie succesiva.
Planta de gradina – Aster dumosus face parte din categoria celor care decoreaza minunat orice spatiu din gradina, incepand cu sfarsitul lui august si pana la inceputul lunii noiembrie, daca vremea se mentine favorabila. Florile mici, ca niste stelute intens colorate in rosu, roz, violet, cresc abundent, de-a lungul unor tije lungi. Majoritatea speciilor care se gasesc in comert sunt hibrizi obtinuti din Aster novea angliae si Aster novae belgii.
Cultivare si ingrijire
Planta de gradina – Aster dumosus creste foarte repede, ajungand pana la 40-50 centimetri inaltime (alte specii de Aster putand atinge si 1-1,5 metri). O puteti achizitiona din florarii, in ghivece, dupa care se transplanteaza in gradina, la o adancime potrivita, avand in vedere ca planta trebuie sa dezvolte radacini puternic ancorate in sol, pentru a sustine tijele mari si bogate. Cand se scoate planta din vas, se rasfira usor radacinile, se inlatura cele anemice sau putrezite, iar in groapa de plantare se pune putin compost, dupa care se taseaza bine pamantul in jurul tulpinii.
Cea mai buna perioada de plantare este toamna, dar aceasta operatie se poate face si primavara. Aster dumosus apreciaza lumina puternica, directa (cel putin 4-6 ore pe zi), dar are nevoie ca solul sa ramana racoros si umed, de aceea, cultivarea in apropierea altor plante, mai mici de inaltime sau care formeaza covorase vegetale este foarte potrivita. Trebuie avut grija, insa, ca in timpul iernii, spatiul din jur sa fie eliberat, pentru ca pamantul sa se zvinte, altfel apa statuta ii poate fi fatala, cand temperaturile scad drastic.
Primavara, administrarea unui fertilizator lichid, o data la doua saptamani, stimuleaza planta in reluarea ciclului vegetativ si va determina si o inflorire pe masura. Iarna, tijele plantei se pot usca in intregime, dar nu este motiv de ingrijorare, pentru ca radacinile rezista foarte bine la temperaturi scazute si primavara vor isi vor relua cresterea, prin noi lastari.
Inflorire
Lunile de toamna sunt cele in care planta de gradina – Aster dumosus se arata in toata splendoarea. E vremea “stelutelor” (in limba greaca, “aster” insemna “stea”) in diverse nuante de rosu, violet, albastru, roz. Efectul lor este cu ata mai puternic cu cat, in septembrie-octombrie, putine flori isi mai pastreaza vigoarea.
Inmultire
Planta de gradina – Aster dumosus se inmulteste foarte usor, prin divizarea tufei, la inceput de primavara. Acest procedeu permite o dezvoltare rapida si viguroasa a noului exemplar si, in plus, puteti alege orice loc din gradina pentru a da o pata de culoare, prin cultivarea unei Aster dumosus. Inmultirea se poate face si prin butasi, vara. Se taie lastari de 8-10 centimetri si se asaza intr-un vas cu pamant de turba si nisip.
Se acopera cu o folie transparenta si perforata, se asaza la caldura moderata si la lumina medie. Radacinile se vor forma intr- o luna si jumatate – doua. Se inlatura folia, cand planta da semne ca incepe sa creasca, se lasa pana devine destul de puternica, dupa care (spre toamna) se transplanteaza la locul dorit din gradina.
Daunatori si erori de cultivare
Mana (boala provocata de niste ciuperci parazite) este cel mai mare pericol pentru planta de gradina – Aster dumosus. Pentru a o combate sau, si mai bine, pentru a o preveni, primavara se stropeste planta cu zeama bordeleza si cu un insecticid cu spectru larg de actiune. Nu se mai stropeste planta in timpul infloritului, cand culorile ei vor atrage albine si fluturi. De asemenea, se va feri planta de excesul de apa. Solul trebuie sa fie umed, dar bine drenat.
Planta de gradina – Aster dumosus se armonizeaza foarte bine, prin forma si culoare cu alte plante, precum Anemonele japoneze, Echinacea purpurea, Sedum, daliile, arbustii cu foliajul colorat (marul ornamental, de exemplu) etc. Poate fi cultivata de-a lungul aleilor, in jurul unor aranjamente cu apa si roci sau chiar izolat. Arata superb si in ghivece mari, asezate in balcon sau pe terasa.