Sarcină & BebeDacă ești sau ai fost însărcinată trebuie să încerci exercițiile Kegel!

Dacă ești sau ai fost însărcinată trebuie să încerci exercițiile Kegel!

Daca esti sau ai fost insarcinata, mai mult ca sigur ti s-au recomandat exercitiile Kegel! Este important sa afli despre beneficiile acestui tip de exercitii si sa incepi sa le faci cat mai curand dupa ce ramai insarcinata. Sarcina presupune o solicitare in plus pentru muschii pelvieni – din cauza greutatii si presiunii exercitate de fat, a travaliului si nasterii propriu-zise.

Exercitiile Kegel – ce poarta numele doctorului Arthur Kegel care le-a recomandat prima data femeilor insarcinate – au mari beneficii in intarirea si rezistenta acestor muschi pelvieni – care au rolul de a sustine uterul, vezica, intestinul. La orice curs prenatal, vei invata cum sa faci aceste exercitii – nu este deloc dificil.

La ce ajuta exercitiile Kegel:

Exercitii pentru toti

In timpul sarcinii si a nasterii, dar nu numai, muschii pelvieni sunt solicitati si pot slabi, determinand diverse probleme. Insa aceste exercitii nu sunt numai pentru femeile insarcinate – oricine, inclusiv barbatii, poate face aceste exercitii ce asigura intarirea si rezistenta muschilor. Exista factori de risc ce slabesc muschii, precum obezitatea, operatiile chirurgicale, menopauza (pe langa sarcina si nastere naturala).

Eviti incontinenta urinara

Slabirea muschilor pelvieni atrage dupa sine o serie de neplaceri acute, precum incontinenta urinara (multe femei insarcinate si nu numai pierd involuntar cantitati mici de urina atunci cand fac efort, tusesc, rad – tocmai din cauza slabirii muschilor pelvieni). De aceea, exercitiile Kegel nu sunt benefice doar cand ai o sarcina, ci si odata cu inaintarea in varsta sau daca suferi de anumite conditii precum obezitatea.

Viata sexuala

Desi exercitiile Kegel sunt recomandate la cursurile prenatale, ele iti imbunatatesc viata sexuala – se tonifica muschii vaginali si se pare ca te vei bucura de o mai mare placere in timpul actului sexual. Mai mult, aceste exercitii practicate de catre barbati ii ajuta sa mentina o erectie mai mult timp datorita stimularii circulatiei sangvine spre zona genitala (are efecte pozitive si asupra sanatatii prostatei).

Hemoroizi?

O sarcina implica si neplaceri – s-a vorbit deja despre incontinenta urinara. Insa pentru ca muschii pelvieni au legatura si cu rectul si intestinul, exersarea acestora scade riscul de a te confrunta cu marea problema a hemoroizilor aparuti frecvent in timpul sarcinii sau in special al nasterii naturale.

Nastere mai usoara

exercitii fizice

Daca iti formezi muschii pelvieni inca de la debutul sarcinii, vei avea un travaliu mai usor, iti va fi mai simplu (cat de simplu se poate…) sa impingi si sa treci peste contractii. In plus, vindecarea dupa o nastere naturala se va produce fara dificultati.

V-ati convins, exercitiile Kegel au multe beneficii si presupun un efort destul de mic – insa cer rabdare si perseverenta. Deci, cum le faci?

Cand incepi? Poti incepe oricand, chiar inainte de a ramane insarcinata! Dupa cum s-a spus, au efecte pozitive si daca nu esti insarcinata, asa ca nu iti strica! Dar pentru ca ele nu devin o preocupare majora decat odata cu sarcina, majoritatea femeilor le incep dupa ce au ramas insarcinate. Cu cat mai repede, cu atat mai bine!

De cate ori? La inceput, incepe o data pe zi, timp de 5-10 minute. Apoi, pe masura ce devine simplu, iti este din ce in ce mai usor, nu mai trebuie sa te concentrezi pentru a incorda muschii pelvieni, ci devine un obicei, aproape ca un reflex, mareste atat durata la vreun sfert de ora, cat si frecventa – le poti face de pana la zece ori pe zi.

Cum? Vei invata la cursurile prenatale sau iti va arata medicul. Este insa extrem de simplu: te incordezi exact ca si cum ai incerca sa opresti urinarea – asa contractezi muschii pelvieni (pentru a te asigura ca le faci corect, poti incerca chiar sa opresti de cateva ori urinarea la toaleta si iti vei da seama cum sa faci). Asa ca incepi: contractezi muschii si stai asa timp de patru-cinci secunde, apoi ii relaxezi timp de tot patru-cinci secunde. Si tot asa timp de cinci minute, initial. NU strange din fese si nu iti apropia picioarele, trebuie sa contractezi doar muschii pelvieni (ce sustin si inconjoara vezica, vaginul si rectul). Exista si variatii: unele exercitii vor presupune sa mentii muschii contractati mai mult timp, chiar jumatate de minut – insa variatiile le vei invata la cursurile pernatale – pentru inceput, faci exercitii simple.

Unde? Cel mai bine, la inceput, cat inca nu s-a format reflexul, cat trebuie sa te asiguri ca le faci corect, fa exercitiile Kegel acasa, intr-un moment in care nu ai vreo preocupare importanta – cand te uiti la TV, citesti ziarul, faci baie etc. Apoi, cand devine usor, le poti face oriunde – chiar la birou, caci nimeni nu poate vedea ce faci.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.