Părinți și copiiRemedii pentru toxiinfecțiile alimentare la copii – Tratament acasă!

Remedii pentru toxiinfecțiile alimentare la copii – Tratament acasă!

Copiii și adolescenții se îmbolnăvesc frecvent de toxiinfecții alimentare, arată datele statistice. Epidemiologii au arătat că aceste probleme de sănătate sunt produse de bacteria Salmonella, găsită în unele produse alimentare deteriorate sau ușor alterabile.

Aceste manifestări digestive apar la copii sub formă de îmbolnăviri sporadice din cauza alimentelor contaminate cu bacterii, cu diferite specii microbiene. Alimentele se pot contamina în procesul de creștere, în timpul preparării sau din mediul înconjurător, respectiv cu praf și microbi.

Simptomele produse la copii și adolescenți de o toxiinfecție alimentară sunt: stări de vomă și vărsături, deranj la burtă, dureri de cap, frisoane, crampe abdominale, stări febrile, stare generală de rău, oboseală.

Care sunt cele mai cunoscute toxiinfecții alimentare?

Toxiinfecțiile alimentare sunt produse de o serie de bacterii, cum ar fi: salmonella, listeria, brucella, campylobacter, E.coli, anisakide, clostridii.

Bacteria E.coli poate trăi în intestinele păsărilor, animalelor și a oamenilor. Această bacterie este neutralizată prin pasteurizare. Ea se găsește în legume, verdețuri, fructe, carne, lactate, lapte, chefir, brânză, etc.

Salmonella este o bacterie care supraviețuiește câteva săptămâni pe alimente sau câteva luni în apă. Salmonella poate să apară pe carne, ouă, legume, fructe, unt, lapte, coji de ouă. Infecția cu Salmonella este destul de periculoasă la copii. Ea provoacă febră, crampe abdominale, diaree, vărsături, pierderea poftei de mâncare, cefalee, dureri de cap.

Larvele din genul Anisakis se găsesc în pește crud, pește sărat, merluciu, crustacee, moluște. Oamenii trebuie să fie foarte atenți la aceste produse să fie proaspete, să nu fie afectate de larve, pentru că acestea duc la dezvoltarea de ulcer la stomac și la pereții intestinali.

Clostridiile sunt microorganisme care fac spori în apă, sol și pot să apară în alimente ce au proteine și amidon, în carne și leguminoase. Infecția produce diaree și crampe stomacale.

Brucella produce o infecție foarte severă și poate să apară la alimente precum: lapte, unt, brânză, chefir, carne congelată, brânză feta, brânză de vaci, apă.

Listeria este o bacterie care apare pe produsele alimentare precum lapte, carne, pește, fructe, legume. Această bacterie de pe alimentele infestate afectează celulele sistemului imunitar și produce simptome destul de neplăcute care includ și stări rele ale sistemului nervos.

Bacteria Campylobacter poate afecta tractul intestinal al animalelor și al păsărilor de curte. Infecția se transmite prin carnea animalelor infectate și prin produsele realizate din carnea lor. Campylobacter apare în special în laptele crud și carnea de pasăre.

Ce să mănânci când ai toxiinfecție alimentară?

În astfel de cazuri trebuie o alimentație care ajută la ameliorarea simptomelor. Unii oameni se întreabă dacă este bine să se abțină de la mâncare pentru a-și odihni stomacul.

Diareea este cauzată de băutul rece și mâncatul excesiv. Pentru a reduce simptomele de diaree la copii este indicat ceaiul de mentă, consumul de multă apă. De asemenea, trebuie alese doar acele alimente care sunt mai puțin stresante pentru intestin. În caz de simptome grave de febră, greață și cefalee ar fi indicat de solicitat asistență medicală pentru a primi un tratament adecvat.

În general, simptomele de dureri abdominale, febră, diaree și vărsături indică o toxiinfecție alimentară sau o enterită infecțioasă. În astfel de cazuri trebuie de mers la spital. Medicamentele se aleg în funcție de tipul de infecție, toxiinfecție, simptome. Nu sunt indicate medicamentele antidiareice pentru că ele suprimă motilitatea intestinală. Aceste medicamente pot fi înlocuite cu ceaiul de mentă, care combate rapid diareea și menține sănătatea intestinală.

Tratamentul acasă se face astfel:

  • Nu se bea prea mult, nu se mănâncă prea mult
  • Trebuie evitate alimentele grase
  • Se bea ceai de plante medicinale
  • Odihna este importantă în procesul de recuperare.

Spălătura gastrică se poate face și acasă și ajută în caz de toxiinfecție alimentară. Se face cu apă. Se bea 3-4 litri de apă și astfel se spală stomacul. În cazul copiilor, acest proces poate fi mai greu și de aceea ei trebuie duși la medic.

Remedii pentru toxiinfecții alimentare sunt:

  • Plante cu acțiune antibiotică, antiseptică, antivirală
  • Ceaiuri din echinacea, coada-racului, coada-șoricelului, crețișoară
  • Tincturi din astfel de plante medicinale
  • Propolis pentru că este un bun antibiotic natural
  • Infuzie din cimbru, busuioc, cimbrișor.

Cum eviți toxiinfecțiile alimentare?

Pentru a evita infecțiile și toxiinfecțiile alimentare sunt indicate câteva reguli simple, precum sunt:

  • Spălarea mâinilor înainte de a pregăti alimentele și a mânca
  • Spălarea bine a fructelor și legumelor
  • Consumul de pește proaspăt, de carne nealterată
  • Evitarea menținerii alimentelor la temperatura camerei.

Prevenirea contaminării alimentelor se poate face și prin: prelucrarea adecvată a alimentelor animale, cum este carnea și peștele, menținerea unei igiene stricte în spațiul de gătit, depozitarea corectă a alimentelor la frigider.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.