Dovleacul are o valoare nutritivă excepțională, conține vitamine, minerale, antioxidanți, fibre, ajută sănătatea ochilor, îmbunătățește starea pielii, oferă potasiu organismului, este bun pentru inimă și crește imunitatea organismului.
Care sunt principalele 5 vitamine din dovleac, foarte importante pentru organism?
Compoziția dovleacului are un nivel ridicat de vitamine, antioxidanți, fibre prebiotice și minerale (potasiu, mangan, cupru, zinc, fier). Prin aportul de fibre, dovleacul elimină colesterolul rău din organism, normalizează nivelul de zahăr din sânge, are efect prebiotic, ajută la hrănirea bacteriilor bune din intestin, menține sănătatea tractului gastro-intestinal, susține digestia, ajută la absorbția calciului și la scăderea în greutate.
Vitamina A
Dovleacul are un conținut semnificativ de beta-caroten, de provitamina A. Consumul de cel puțin 50 g de dovleac fiert în aburi, pe zi asigură 100% din doza de vitamina A pentru copiii mici.
Consumul de dovleac poate fi utilizat și pentru a completa suplimentarea organismului cu vitamina A și pentru a îmbunătăți vederea. Beta-carotenul din pulpa de dovleac este transformat în organism în vitamina A și protejează celulele pielii de stresul oxidativ, de efectul nociv al razelor ultraviolete (UV).
De asemenea, beta-carotenul are beneficii mari asupra ochilor. Acest pigment ce dă culoarea portocalie dovleacului poate ajuta la menținerea sănătății ochilor. Dovleacul are și luteină, zeaxantină care sunt compuși importanți pentru vedere; ei reduc riscul de degenerescență maculară și cataractă. Aceste boli apar la oamenii în vârstă. Studiile cercetătorilor arată că vitamina A crește imunitatea și ajută în combaterea infecțiilor.
Oamenii care au un deficit de vitamina A ar putea mânca dovleac zilnic, mai ales că acesta are și alți nutrienți precum: minerale, fibre, antioxidanți. Dovleacul are potasiu care menține tensiunea arterială normală, funcția musculară și bătăile inimii.
Siropul de dovleac
Pentru tratamentul vederii se face un sirop din dovleac cu miere după o rețetă de la mănăstiri, astfel:
- Se ia un dovleac plăcintar, se taie capacul și apoi se folosește întreg
- Se curăță interiorul de semințe fără a rade prea mult din pulpa dovleacului
- Apoi se adaugă în interior mierea (care poate fi miere de rapiță, miere de salcâm sau miere polifloră) și se lasă la macerat timp de minim 2 zile
- Mierea devine și mai subțire în combinație cu pulpa dovleacului.
Acest sirop se pune în sticlă și se păstrează la frigider. Se bea câte puțin sirop cu apă zilnic, timp de 3 luni de zile, astfel se îmbunătățește vederea.
Semințele de la dovleac se consumă crude, pentru a beneficia de proprietățile lor. Dacă se vor coace la cuptor, semințele își vor pierde toate proprietățile. Semințele de dovelac au zinc, sunt bune pentru imunitatea organismului și sănătatea pielii, ajută la eliminarea paraziților intestinali la copii și adulți.
Folat
Această delicatesă culinară are și folat care împreună cu alți nutrienți (cum sunt de exemplu vitamina E, vitamina C și fier) ajută la întărirea sistemului imunitar al organismului.
Folatul este necesar pentru funcționarea normală a organismului și are rol în procesul de diviziune celulară, la dezvoltarea normală a țesuturilor, la menținerea circulației sanguine sănătoase, la formarea globulelor roșii. Folatul este important pentru susținerea sănătății cardiovasculare, la prevenirea unor boli grave, precum: boala Alzheimer, cancer, boli ale sistemului nervos cum este depresia și demența.
Deficitul de folat poate duce la anemie și la problemele de circulație sanguină. Folatul ajută și în tratamentul unor afecțiuni gastro-intestinale, are efect benefic asupra sănătății pielii, unghiilor și a părului.
Vitamina E
Prin vitaminele A, E și C, dovleacul susține sănătatea pielii. O cană de pulpă de dovleac are 2,5 micrograme de vitamina E, 10 micrograme de vitamina C și o cantitate mare de beta-caroten sau vitamina A.
Vitamina E are proprietăți antioxidante puternice și ajută în combaterea efectului negativ al radicalilor liberi.
Riboflavină (sau vitamina B2)
Dovleacul este o sursă de vitamina B2, care are capacitatea de a menține sănătatea pielii și a părului. Riboflavina are proprietăți antioxidante și oferă o serie de avantaje organismului:
- Îmbunătățește metabolismul prin faptul că stimulează organismul să proceseze grăsimile, proteinele și să furnizeze oxigenul necesar pentru producerea de energie
- Reduce riscul de cataractă la bătrânețe, menține sănătatea ochilor
- Susține funcția hepatică, sănătatea mucoaselor sistemului digestiv
- Ajută la absorbția fierului și a folatului în organism
- Are rol în conversia triptofanului în niacină
- Reduce nivelul de acizi organici anormali din urină
- Ameliorează migrenele, durerile de cap
- Ajută la asimilarea altor vitamine din glupul B – precum B3, B6, B9.
Vitamina B2 este necesară și la copii și la adulți, ea scade odată cu vârsta și din cauza stresului și a aportului de medicamente. Ea combate căderea părului și deteriorarea părului.
De regulă, deficitul de vitamina B2 produce: tulburări ale pielii, căderea părului, probleme de reproducere, buze crăpate, durere de gât, anemie, sensibilitatea ochilor la lumină și alte simptome. Pentru a acoperi deficitul de vitamina B2 se recomandă consumul de pulpă de dovleac o perioadă îndelungată de timp, de exemplu toamna și iarna.
Vitamina C
Dovleacul este bogat în vitamina C, ajută la creșterea imunității, a numărului de globule albe; ajută celulele imunitare să se vindece și să funcționeze mai eficient.