Rețete din dovleac – Deserturi și supă de dovleac

0
3

Dovleacul este o legumă care se folosește mai ales în sezonul de toamnă. Are gustul foarte bun și proprietăți excelente pentru sănătatea organismului.

Dacă ești în căutarea de noi rețete și arome, îți sugerăm să faci preparate culinare din dovleac. O idee bună ar fi să încerci rețeta de sirop de dovleac ce are o aromă deosebită, creată și de condimentele folosite la realizarea ei. Din dovleac se fac multe deserturi și feluri de mâncare ce pot întări imunitatea organismului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Sirop de dovleac
  2. Suc de dovleac
  3. Plăcintă de dovleac
  4. Supă de dovleac

1. Sirop de dovleac

Acest sirop se folosește pentru aroma sa, dar și ca îndulcitor la deserturi, cocktail-uri, latte-uri, ceaiuri, ciocolată caldă. Are o aromă plăcută de dovleac și diverse condimente. Siropul de dovleac este bun pentru a îndulci ceaiul verde, oolong, matcha, etc. Se adaugă o linguriță de sirop la o cană de ceai.

La realizarea lui se folosesc următoarele ingrediente: 80-100 g dovleac, 250 ml apă, 200 g zahăr, 1/2 linguriță de scorțisoară măcinată, 1/2 linguriță rădăcină de ghimbir, 6 cuișoare măcinate, 1/4 linguriță nucșoară măcinată, 6 semințe de cardamom măcinate, o păstaie de vanilie măcinată.

Mod de preparare:

  • Se curăță dovleacul și se dă pulpa pe răzătoare
  • Se pune dovleacul într-o oală, se toarnă apă peste el astfel încât să-l acopere complet
  • Se adaugă toate condimentele măcinate (scorțișoara, ghimbrul, cuișoarele, nucșoara, cardamomul, vanilia) și se fierbe 5-10 minute, amestecând din când în când
  • Se strecoară dovleacul prin tifon într-o altă oală
  • Se adaugă zahărul și se amestecă la foc mic până se topește
  • Se lasă la fiert siropul vreo 15 minute, apoi se ia de pe foc și se lasă la răcit
  • Se păstrează în sticlă sau borcan, la frigider.

Acest sirop se poate folosi în curs de 1-2 luni. Pentru a rezista mai mult, în lunile de iarnă, el trebuie pasteurizat.

Proprietățile siropului de dovleac

Despre siropul de dovleac se spune că are proprietăți antioxidante și consolidează imunitatea organismului. Nu este recomandat însă pentru diabetici, pentru că are indice glicemic ridicat.

2. Suc de dovleac

Dovleacul are nutrienți valoroși pentru sănătate și anume:

  • Proteine, grăsimi, fibre, minerale, acizi grași, beta-caroten
  • Vitamina A, B1, B2, B6, C, E, K, acid folic
  • Magneziu, fier, calciu, potasiu, fosfor, zinc, sodiu.

Mod de realizare:

  • Se curăță și se spală dovleacul
  • Se trece pulpa de dovleac prin storcător, sau se mărunțește la blender și se obține sucul
  • Se poate combina cu suc de mere, morcovi, citrice și afine.

Altă metodă de preparare:

  • Se curăță și se spală dovleacul
  • Se separă pulpa și se dă pe răzătoare
  • Se pune dovleacul într-o oală, se toarnă apă peste el astfel încât să-l acopere complet
  • Se fierbe până ce dovleacul devine moale
  • Se lasă la răcit și apoi se dă printr-o sită
  • Se amestecă cu puțină miere și suc de lămâie și se servește rece
  • Se poate păstra în sticlă sau borcan, la frigider, sau se poate pasteuriza și astfel rezistă întreaga iarnă.

Proprietățile sucului de dovleac

Sucul de dovleac încetinește procesul de îmbătrânire al organismului, crește imunitatea, combate atacul nociv al radicalilor liberi (prin proprietățile antioxidante ale vitaminei A și E) și curăță tractul intestinal (prin aportul de fibre).

Citește și:  Pulpe de pui în sos de usturoi și mămăliguță - o rețetă care va încânta întreaga familie

Alte proprietăți ale sucului de dovleac:

  • Are efect benefic asupra ficatului, vezicii biliare, rinichilor
  • Ameliorează simptomele provocate de pietrele la rinichi
  • Vindecă constipația, indigestia, tulburările intestinale
  • Are efect calmant asupra sistemului nervos (prin vitaminele B), reduce stările de nervozitate
  • Scade nivelul de colesterol din sânge
  • Are efect pozitiv asupra acuității vizuale prin conținutul de vitamina A
  • Previne bolile de inimă
  • Îmbunătățește funcția rinchilor și a sistemului urinar
  • Menține echilibrul acido-bazic prin aportul de potasiu.

3. Plăcintă de dovleac

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg dovleac, un pachet de foi de plăcintă, 100 g margarină, zahăr, vanilie.

Se realizează astfel:

  • Se spală și se curăță dovleacul
  • Se separă pulpa de dovleac și se dă pe răzătoare
  • Se călește pulpa de dovleac într-o tigaie, în margarină
  • Apoi se adaugă zahărul și se lasă puțin să scadă
  • După ce se dă de pe foc și se răcește puțin se adaugă și vanilia și se amestecă
  • Se întind foile de plăcintă, se ung cu margarină, se pune și umplutură și se fac rulori
  • Se pun rulourile în tava de copt, se ung deasupra cu margarină topită și se presară zahăr
  • Se pune tava în cuptor și se lasă 40 de minute, până ce plăcinta se rumenește deasupra.

4. Supă de dovleac

Această rețetă de dovleac este delicioasă și se realizează de obicei toamna. Supa este cremoasă și are aromă de dovleac, ghimbir și lămâie. Rețeta este pentru 4-5 porții.

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg dovleac, o ceapă, 2 morcovi, 2 cartofi, 1 l suc de roșii (sau 500 ml bulion), o lămâie, puțin ulei, o jumătate de linguriță de pudră de ghimbir, 100 ml smântână, puțină nucșoară, o lingură de zahăr, sare și piper după gust.

Se realizează astfel:

  • Se curăță și se spală cartofii și morcovii, iar apoi se taie cubulețe sau se dau pe răzătoare
  • Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt
  • Se curăță și se spală dovleacul și se taie în bucățele mici
  • Se călește ceapa și morcovii în puțin ulei, la foc mic, timp de 20 de minute
  • Se pune într-o oală dovleacul, cartofii, morcovii și ceapa
  • Se adaugă sucul de roșii și se fierbe
  • Această supă trebuie gătită până când legumele sunt fierte
  • Se dau legumele prin blender
  • Apoi se amestecă cu zeama de la supă și se condimentează cu sare, piper, zahăr, nucșoară, ghimbir și zeama de la o jumătate de lămâie
  • Se dă un clocot și se adaugă și smântâna
  • Se servește caldă.

Se poate folosi și 500 ml lapte gras în loc de smântână. Pentru a avea un gust și mai deosebit, vă sugerăm să coaceți dovleacul în prealabil la cuptor. Îl tăiați în felii, adăugați pe ele puțin oregano, cimbru, usturoi și 5 linguri de ulei de măsline. După ce s-a copt dovleacul, se dă la blender, adăugând și un pahar de lapte, astfel se obține o pastă omogenă. Supa poate fi mai subțire dacă se mai adaugă lapte ori suc de roșii.

Aceste rețete din dovleac sunt recomandate și pentru adulți și pentru copii, pentru că dovleacul crește imunitatea organismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.