Florile de soc uscate sunt foarte bune pentru ceai și infuzie. Ele au substanțe utile, precum vitamine (A, B și C), pigmenți organici, rutină, colină, acizi organici (malic, valeric), uleiuri esențiale, tanin, aminoacizi, carotenoide, flavonoide. Ceaiul de soc ajută în combaterea simptomelor de gripă și răceală, are efect antiinflamator, analgezic, elimină toxinele din corp, are efect expectorant, reduce tusea, distruge virusurile și bacteriile.
Socul este cunoscut în medicina populară ca o plantă de leac. De la soc se recoltează în scop medicinal florile albe și fructele negre cu gust dulce-acrișor.
Ceaiul de soc are un gust foarte plăcut și proprietăți benefice pentru sănătate. El promovează sănătatea sistemului imunitar și reduce procesele inflamatorii din corp. Dacă ai anumite probleme de sănătate atunci, înainte de a bea ceai de soc, întreabă medicul dacă el este bun pentru tine.
Consumul regulat de ceai de soc – Beneficii
Dacă bei 4 căni de ceai de soc pe zi poți obține multe beneficii importante pentru sănătate. Ceaiul de soc este o sursă uimitoare de vitamine și minerale sănătoase, are compuși unici care mențin sănătatea generală a organismului. Ceaiul de soc este o sursă mare de vitamina A, C, B6, potasiu, tiamină, fier și conține de asemenea antioxidanți puternici și compuși antiinflamatori, care previn îmbolnăvirea organismului.
Consumul a 4 căni de ceai de soc pe zi oferă o serie de avantaje:
- Calmează durerile de cap, scade stările febrile, este ușor laxativ și diuretic
- Reduce durerile de gât, are proprietăți sudorifice, ajută în tratamentul tusei
- Reduce daunele oxidative din întregul corp prin aportul de vitamina A și C, acizi fenolici cu efect antioxidant puternic
- Crește imunitatea organismului.
Studiile cercetătorilor au arătat că florile de soc au flovonoizi, precum quercitina, care oferă multe beneficii:
- Este un antioxidant puternic, reduce inflamația cronică
- Ajută în lupta împotriva bolilor cardiovasculare
- Combate atacul nociv al radicalilor liberi, previne îmbolnăvirea
- Ajută la reglarea nivelului de leucocite
- Previne dezvoltarea cancerului, bolilor de inimă, bolilor autoimune
- Reduce durerile de artrită, de reumatism, dar și durerile produse de infecții și inflamații din organism
- Menține sănătatea ficatului, scade riscul de leziuni hepatice
- Stimulează imunitatea organismului.
De asemenea, florile de soc au și antociani care protejează celulele organismului împotriva deteriorării.
Ceaiul de soc este recomandat și pentru tratamentul altor probleme de sănătate, precum: nevralgii, boli de rinichi, boli de piele, reumatism, artrită, constipație, etc. Despre acest ceai se spune că este foarte sănătos și poate trata și vânătăile.
Ceaiul se prepară astfel:
- Se adaugă 10 g de flori de soc uscate la 400 ml apă, se dă un clocot și se dă deoparte
- Se acoperă recipientul cu o farfurie, se lasă timp de 5 minute
- Apoi se strecoară și se bea cu înghițituri mici.
Alte aspecte importante despre florile de soc
Conform unui studiu realizat de cercetători, socul are proprietăți medicinale, combate stresul oxidativ, previne dezvoltarea diabetului și a bolilor cardiovasculare. Socul are compuși cu proprietăți antioxidante, stimulează sistemul imunitar al organismului, reduce glicemia, are efect antitumoral, normalizează tensiunea arterială, reduce nivelul de acid uric din organism.
Cercetătorii au descoperit că socul este o sursă bună de polifenoli, flavonoli, acizi fenolici, quercitină, kaempferol, glicozide, rutină.
Studiile cercetătorilor arată că ceaiul de soc are vitamina A, C, polifenoli, antociani, potasiu și oferă multe avantaje:
- Aduce beneficii inimii, îmbunătățește sănătatea inimii
- Reduce daunele cardiovasculare
- Ajută la eliminarea radicalilor liberi și la combaterea stresului oxdativ care poate afecta negativ sistemul imunitar
- Are multă vitamina A care ajută în prevenirea degenerescenței maculare și cataractei pe măsură ce îmbătrânim
- Previne gripa, răceala, infecțiile respiratorii
- Are vitamina C care ajută la formarea globulelor albe din sânge și astfel aduce și beneficii sistemului imunitar
- Ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge în mod semnificativ
- Poate reduce riscul de boli de inimă, menține sănătatea generală a vaselor de sânge și a arterelor.
Cum ajută fructele de soc la menținerea sănătății organismului?
Aceste fructe sunt utilizate în medicina populară deoarece ajută la creșterea imunității, longevității, îmbunătățirea stării de sănătate.
Fructele de soc au numeroase proprietăți pentru organism:
- Normalizează activitatea tractului gastrointestinal
- Au vitamine A și C, aminoacizi, uleiuri esențiale
- Previn și ameliorează nevralgia
- Calmează tusea uscată, au efect expectorant
- Au efect dezinfectant, ajută la eliminarea bacteriilor și a germenilor ce pot duce la îmbolnăvire
- Ajută în ameliorarea simptomelor de răceală, bronșită, pneumonie
- Întăresc imunitatea organismului, protejează corpul de infecții.
Fructele proaspete de soc se fierb în lapte și ajută la recuperarea organismului. Consumul de fructe de soc îmbunătățește și activiattea tractului gastrointestinal, scade riscul de cancer și diabet.
Ceaiul din fructe de soc uscate este realizat astfel: se fierb fructele în apă, se strecoară și se bea câte puțin. Ceaiul are un gust și mai plăcut dacă se folosesc și alte ingrediente: ghimbir, scorțișoară, suc de portocale, miere după fierbere.
Ceaiul de soc poate ajuta în special la creșterea imunității. Boabele de soc proaspete sunt bogate în nutrienți, mai ales vitamine A și C, minerale, calciu și fier. Fructele de soc au polifenoli cu proprietăți diuretice. Consumul de fructe ajută mai ales în afecțiunile respiratorii, răceală și gripă, infecții respiratorii și ale sinusurilor.
Extractul de fructe de soc este ca o pudră din fructe de soc negre, cu proprietăți vindecătoare, antiinflamatorii, ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, la îmbunătățirea sănătății inimii. Extractul de soc este folosit în tratamentul simptomelor de răceală, la creșterea imunității în sezonul rece. Pudra se obține din 100% fructe de soc întregi. Aceasta conține polifenoli, antociani, vitamine, minerale, îmbunătățește activitatea celulelor.