Medicii veterinari spun că pisicile pot suferi de ficat gras, mai ales dacă au și obezitate. Totuși boala apare și la pisicile mai slabe. Ei consideră că aceste pisici sunt de obicei diagnosticate cu o boală hepatică grasă și au nevoie de un regim alimentar pentru a preveni complicațiile.
Ficatul este un organ important la pisici, pentru sistemul lor digestiv. Acesta are un rol esențial în procesul de digestie. Ficatul are rol și în eliminarea toxinelor din organism, în producerea colesterolului, reglarea nivelului de hormoni. Dacă ficatul este sănătos, atunci el poate menține echilibrul organismului. Cele mai frecvente boli ale acestui organ la pisici sunt ficatul gras și inflamația ficatului, care duc la boli hepatice.
Boala de ficat gras la pisici
Potrivit medicilor veterinari, unele pisici pot avea o acumulare în exces de lipide în celulele hepatice, iar asta le produce lipidoză hepatică felină sau sindromul ficatului gras. Aceste animale dezvoltă boli hepatice din mai multe cauze, cum ar fi: vârsta, afecțiunile care apar mai ales la pisici bătrâne (precum disfuncția hepatică), predispoziția genetică (mai ales la pisicile siameze), obezitatea.
Cazurile clinice arată că aceasta este cea mai comună boală hepatică la pisici, care poate duce și la moartea acestor animale. Despre boală se crede că ar putea fi o consecință a unor boli grave, precum: pancreatită, diabet, colangiohepatită (inflamația ficatului și a vezicii biliare), insuficiența renală.
Și stresul contribuie la agravarea bolii, mai ales dacă apare în mod constant. Stresul scade pofta de mâncare, le face pe unele pisici să devină agresive, sau să-și schimbe comportamentul. Stresul poate declanșa probleme la pisici, pentru că le afectează sistemul nervos.
Dacă nu este tratată la timp, boala de ficat gras se acutizează și acumularea de celule adipoase poate fi fatală.
În caz de inflamație a ficatului, cauzele sunt scăderea imunității și infecțiile bacteriene. Acestea duc la inflamație și edem, ceea ce împiedică funcționarea corectă a bilei; în acest fel se acumulează bilă în ficat și apar consecințe, precum leziuni tisulare, ficatul nu mai funcționează corect.
Simptome
Sindromul de ficat gras este precedat de anorexie la pisici, care refuză mâncarea și astfel organismul ei devine subnutrit. Alte simptome caracteristice sunt: vărsături, pierdere în greutate, diaree, letargie, oboseală, icter, modificări comportamentale, lipsă de energie, depresie, salivație excesivă.
Prin radiografie se poate vizualiza ficatul mărit și alte probleme de sănătate. Medicii fac și analize de sânge pisicilor bolnave, pentru a analiza enzimele hepatice crescute. De asemenea, alte semne sunt: urină de culoare închisă, acumulare de lichid în abdomen, gingii albe. În această boală, la analize apar unele date precum: alanină aminotransferază mare, gama glutamil transpeptidază (GGT) crescută, dar și bilirubină crescută.
În boala de ficat gras se pot produce și tulburări metabolice, dezechilibre electrolitice, pisicile refuză să bea și să mănânce. În astfel de cazuri, animalele sunt internate în clinici veterinare, unde fac terapii cu fluide și nutrienți. Pentru combaterea simptomelor de greață și vărsături, se administrează medicamente antiemetice.
Alte tratamente
Pentru a trata boala de ficat gras, medicul veterinar va prescrie un anumit tip de hrană pentru pisică, care să ajute în procesul de recuperare. Un astfel de tratament trebuie să susțină funcția ficatului, să corecteze dezechlibrul electrolitic și să ajute apetitul pisicii să revină la normal. Acasă, pisica poate primi o hrană mai ușoară, alcătuită din carne de pește, carne de rață, carne de iepure, alge marine, ouă fierte.
Și obezitatea pisicii trebuie tratată mai ales că aceasta poate duce și la apariția artritei și a bolilor de inimă.
În caz de icter este necesară protejarea pereților celulelor hepatice și prevenirea acumulării de toxine. Medicul recomandă și un tonic pentru ficat, care poate fi obținut din rădăcină de păpădie și alte plante, dar și un suport hepatic felin cu ficat de vită.
De asemenea se recomandă și anumite suplimente:
- Vitamina B12 pentru îmbunătățirea funcției ficatului și stimularea apetitului
- Vitamina E care are acțiunea benefică asupra sănătății organismului
- Vitamina C care ajută la refacerea ficatului și creșterea imunității prin efectul antioxidant
- Minerale și alți nutrienți pentru organismul pisicii cu probleme grave de sănătate.
Tratamentul oricărei boli hepatice se stabilește astfel încât să amelioreze simptomele, tensiunea asupra ficatului. Asta constă în principal în alegerea hranei potrivite, care trebuie să fie de înaltă calitate și să îmbunătățească funcția hepatică.