Părinți și copiiMerișoare (Vaccinium vitis-idaea) – Au cel mai mare conținut de antioxidanți!

Merișoare (Vaccinium vitis-idaea) – Au cel mai mare conținut de antioxidanți!

Mai multe studii ale oamenilor de știință au arătat că fructele de pădure ajută în combaterea bolilor, creșterea imunității organismului și tratarea îmbătrânirii creierului. Prin consumul de merișoare, numite și lingonberry sau Vaccinium vitis-idaea se promovează sănătatea și longevitatea.

Acest arbust cu fructe de pădure apare în pădurile de foioase, de conifere și mixte, montane, din Europa, Rusia, Asia de Est, Coreea de Nord, Mongolia. Astăzi, acest arbust este cultivat mai ales în Rusia, Belarus, Lituania, Germania și în țările scandinave. Fructele sunt roșii, au multe semințe, formă sferică, diametrul de până la 12 mm.

Conform unui studiu de pe NCBI, realizat de cercetători, merișoarele lingonberry au cel mai mare conținut de antioxidanți din toate fructele de pădure. Acestea sunt foarte bune pentru sănătatea copiilor, adulților, femeilor însărcinate. Fructele se consumă crude, ori ca suc, sirop, compot, dulceață, jeleuri și alte deserturi.

Merișoarele ajută la îmbunătățirea sănătății

Aceste fructe de pădure sunt bogate în vitamine (A, B1, B2, B3, C, E), minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier, mangan), acizi organici (malic, benzoic, citric, oxalic, salicilic), quercitină, antociani, procianidine, acizi polifenolici, flavonoide. Au proprietăți antiinflamatorii, antiseptice, antibacterine, hepatoprotectoare, neurodegenerative și ajută la eliminarea acidului uric din organism.

Cercetătorii au descoperit că aceste fructe au următoarele beneficii:

  • Previn obezitatea, normalizează metabolismul
  • Au proprietăți antioxidante ridicate, scad riscul de cancer, inflamație cronică, boli cardiovasculare
  • Scad concentrația plasmatică de acid uric
  • Au proprietăți antiinflamatorii, reduc durerea și alte simptome de artrită reumatoidă, gută, osteocondroză
  • Consumul de lingonberry ajută în prevenirea îmbătrânirii creierului și a tulburărilor neurodegenerative
  • Sunt utile în tratamentul intoxicațiilor, anemiei, nevrozei, hipertensiunii arteriale, lipsei de minerale, imunității scăzute
  • Au arbutină cu efect antiseptic natural puternic
  • Reduc bolile cardiovsculare și degenerative
  • Au efect anticancer, inhibă proliferarea celulelor de cancer de colon și de col uterin
  • Reduc inflamația țesutului adipos și rezistența la insulină

Sucul de merișoare are efecte benefice pentru sistemul urinar

Se bea zilnic și ajută la vindecarea sistemului genito-urinar, la combaterea infecțiilor, la eliminarea acidului uric. Și infuzia din merișoare este indicată în tratamentul bolilor sistemului urinar, are efect diuretic, reduce simptomele de cistită, pielonefrită, urolitiază, edem. De asemenea, infuzia combate oboseala și oferă un plus de energie.

Unele studii arată că merișoarele ajută în prevenirea și tratamentul unor tipuri de cancer, cum ar fi: leucemie, cancer de colon și cancer de col uterin.

Sucul de merișoare menține igiena orală, ajută în tratamentul bolilor parodontale, reduce inflamațiile giiingiilor, previne infecțiile cu bacterii patogene, combate respirația urât mirositoare. Aceste fructe au tanin cu o substanță antimicrobiană puternică.

Și copiii pot mânca merișoare proaspete, sau sub formă de compot, suc, dulceață. Merișoarele ajută la creșterea imunității copiilor și la menținerea sănătății organismului.

Sucul de merișoare are și alte beneficii:

  • Scade nivelul de glucoză și este recomandat persoanelor cu un nivel ridicat de zahăr în sânge
  • Ajută în calmarea nevrozelor, vindecarea anemiei
  • Are efect benefic asupra peristaltismului intestinal
  • Reduce febra, simptomele de gută, reumatism, diabet și boli de rinichi.

Frunzele de merișoare

Și frunzele acestui arbust au proprietăți vindecătoare. Ele conțin substanțe precum arbutină cu efect antiseptic natural. Frunzele sunt ușor de uscat și de depozitat. Ele pot fi păstrate astfel fără a-și pierde proprietățile. Despre frunze, cercetătorii au spus că au proprietăți diuretice, cicatrizante, tonice, antihelmintice, antipiretice, laxatice, antiseptice, coleretice.

Decoctul din frunze este indicat în caz de reumatism, boli de rinichi, diabet, gută și altele.

Ceaiul din frunze este bun pentru persoanele cu aciditate crescută. El are efect diuretic semnificativ, astfel poate ajuta în scăderea tensiunii arteriale.

Frunzele sunt folosite în medicina populară în tratamentul nefrolitiazei, infecțiilor urinare. Au elemente active utile: arbutină, vaccinină, metilarbutină, flavonoide, licopen, acid citric, acid ascorbic, acid benzoic, acid ursolic, taninuri. Utilizarea frunzelor de longonberry în caz de pielonefrită ajută în ameliorarea simptomelor acestei boli.

Taninurile din frunze ajută în cambaterea inflamațiilor și bacteriilor, suprimă dezvoltarea infecțiilor cu stafilococul auriu în tractul urinar. Prin aportul de catechine din frunze, se reduce permeabilitatea și fragilitatea capilară. Frunzele au flavonoide, vitamine, taninuri și acid ursolic care normalizează metabolismul azotului, cresc imunitatea și eficacitatea antibioticelor.

Infuzia din frunze de lingonberry și flori de sunătoare poate ajuta în tratamentul incontinenței urinare nocturne. Frunzele de lingonberry sunt folosite și în caz de gastrită cu aciditate redusă, diaree, constipație, flatulență, gastroenterită.

În medicina populară frunzele de lingonberry sunt apreciate pentru că ajută la eliminarea acidului uric din organism și prevenirea dezvoltării gutei, reumatismului, artritei. Ele sunt recomandate și în caz de tumori stomacale, enterită, gastrită, dizenterie, hipertensiune arterială, boli ale vezicii urinare, boli de rinichi, hepatită, litiază biliară, tulburări ale metabolismului mineral.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.