Rețete cu flori de soc – Dulceață din flori de soc și alte preparate delicioase

0
106

Există câteva rețete delicioase din flori de soc, care sunt foarte ușor de realizat acasă. De exemplu dulceața din flori de soc este foarte aromată, iar socata cu miere din flori de soc este o băutură bogată în vitamine, care stimulează imunitatea.

Navigare rapidă în articol:

  1. Dulceață cu flori de soc
  2. Sirop din flori de soc
  3. Înghețată din flori de soc
  4. Brioșe din flori de soc
  5. Prăjitură cu flori de soc
  6. Socată din flori de soc

1. Dulceață cu flori de soc

Se folosesc următoarele ingrediente: 600 g flori de soc, 2 lingurițe cu vanilie, 2 lămâi, 300 g zahăr, o cană cu apă.

Se prepară astfel:

  • Se pune apa și zahărul într-o tigaie și se amestecă bine, la foc mic, până se topește
  • Se adaugă vanilia și coaja de lămâie rasă, sau tăiată cu un cuțit în bucățele mici sau feliuțe subțiri
  • Se adaugă florile de soc care au fost în prealabil tăiate (se elimină tulpinițele verzi)
  • Se adaugă și zeama de lămâie
  • Se fierbe timp de 20 de minute, până când dulceața se îngroașă puțin și este gătită bine
  • Se toarnă fierbinte în borcane de sticlă, iar acestea se închid ermetic cu un capac.

2. Sirop din flori de soc

Se folosesc următoarele ingrediente: 30 flori de soc, 500 g zahăr, 500 ml apă, o lămâie.

Se prepară astfel:

  • Se curăță și se taie florile de soc, se elimină tulpinițele verzi
  • Se pune zahărul și apa la fiert, se amestecă până se topește zahărul
  • Se poate folosi și miere în loc de zahăr, sau alți îndulcitori, cum este stevia
  • Se adaugă coaja de lămâie, care a fost rasă pe răzătoare sau tăiată mărunt
  • Se dă un clocot timp de 10 minute
  • Se ia oala de pe foc, se lasă puțin la răcit și abia apoi se adaugă florile de soc și zeama de lămâie
  • Se lasă la macerat timp de 4 zile, la frigider
  • Se strecoară siropul, care acum va avea o culoare aurie și se pune în sticle
  • Se depozitează în cămară sau în alt loc răcoros.

3. Înghețată din flori de soc

Se folosesc următoarele ingrediente: 3 ouă, 70 g zahăr pudră, 400 g smântână, un plic de zahăr vaniliat, 50 ml sirop de flori de soc.

Se prepară astfel:

  • Se bat găbenușurile cu zahărul pudră, cu telul sau cu mixerul timp de 10 minute, astfel acest amestec va crește în volum sau va deveni mai dens
  • Se bate smântâna cu praful de zahăr vanilat într-un castron separat, până devine frișcă
  • Se adaugă frișca la amestecul din gălbenușuri și zahăr
  • Se bat albușurile separat până se obține o compoziție groasă
  • Se adaugă și albușurile spumă la amestecul pe bază de gălbenușuri
  • Se pune siropul de flori de soc
  • Se amestecă bine și se toarnă compoziția de înghețată într-un recipient potrivit, apoi se dă la congelator pentru cel puțin 6 ore
  • La fiecare oră se scoate înghețata și se amestecă energic cu o lingură de lemn, pentru ca să se obțină un amestec omogen
  • Dacă vrei un plus de aromă, poți adăuga și puțină esență de lămâie în compoziție, în faza inițială.
Citește și:  Rețete culinare de urzici - Mâncare de urzici pentru dieta de primăvară

4. Brioșe din flori de soc

Se folosesc următoarele ingrediente: 125 g unt moale, 125 g zahăr, un plic de zahăr vaniliat, 10 flori de soc, 2 ouă, o lingură praf de copt, 125 g făină albă, 2 linguri lapte.

Se prepară astfel:

  • Se amestecă foarte bine untul cu zahărul și praful de zahăr vaniliat, se bate cu telul
  • Se amestecă ouălele într-un castron separat
  • Se adaugă și ouălele bătute la compoziția pe bază de zahăr și unt
  • Se adaugă praful de copt și făina treptat
  • Se toarnă și laptele și se amestecă bine, până se obține un aluat omogen și moale
  • Se aleg forile de soc de pe ciorchine, se adaugă în aluat și se amestecă
  • Se poate pune și puțină coajă rasă de lămâie
  • Se împarte aluatul și se pune în forme de brioșe
  • Se dă la cuptor timp de 25 de minute, la temperatura de 190 de grade
  • Când sunt gata rumenite, se scot din cuptor și se pot servi după ce s-au răcit.

5. Prăjitură cu flori de soc

Se folosesc următoarele ingrediente: 10 flori de soc, o lămâie, un ou, 250-300 g făină, 7 g drojdie, 125 ml lapte, 50 g unt, 3 linguri zahăr pudră, un vârf de cuțit de sare.

Se prepară astfel:

  • Se spală lămâia și se rade coaja pe răzătoare
  • Se storce lămâia și se obțin 2 linguri suc de lămâie
  • Se aleg florile de soc de pe ciorchine și se stropesc cu suc de lămâie
  • Se amestecă zahărul cu făina, drojdia, sarea, coaja de lămâie
  • Se bate oul și se adaugă la compoziția pe bază de făină
  • Se toarnă laptele cald și se frământă aluatul, iar apoi se adaugă și florile de soc
  • Se unge o tavă rotundă de copt cu unt, se presară făină, se pune aluatul
  • Se dă la cuptor timp de o oră, la temperatura de 190 de grade
  • După ce s-a rumenit deasupra și a crescut în volum, prăjitura se lasă la răcit și apoi se presară zahăr vanilat.

6. Socată din flori de soc

Se folosesc următoarele ingrediente: 10 flori de soc, 10 l apă, 2 lămâi, 1 kg zahăr, 5 cuișoare.

Se prepară astfel:

  • Se pune apa într-un borcan, se adaugă zahărul și se amestecă până se topește
  • Se adaugă florile de soc, cuișoarele și lămâile tăiate felii
  • Se lasă la macerat 8 zile, se strecoară și se păstrează în sticle la rece.

Socata are efect bun asupra sistemului digestiv, respirator, urinar, combate constipația, facilitează eliminarea toxinelor din organism, crește imunitatea, elimină surplusul de apă din țesuturi.

Poftă buna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.