Daaaaa, cu miere! Eram pe punctul de a incepe sa fac sucul de soc cand ma tot gandeam cum sa il fac sa nu fie cu asa mult zahar.
Chiar atunci a venit matusa cu o socata gata facuta, dar cu miere, nu cu zahar!
Asa ca repede i-am cerut reteta, pe care o puteti gasi mai jos. De data asta sucul a iesit la fel de delicios insa si sanatos.
Ingrediente socata cu miere, un suc de primavara cu flori de soc si stafide
- 4 litri apa
- 2 lamai mari
- 3 flori de soc mari (sau 6 mai mici)
- un pumn de stafide
- 250 grame miere
Mod de preparare
Intr-un borcan incapator, al meu era de 4.2L se pun pe fund florile de soc si stafidele.
Intre timp se incalzeste chiar putin apa, cum spunea matusa pana la 40 de grade, si se adauga mierea dupa ce apa a fost luata de pe foc.
Invartim mierea in apa pana cand se topeste complet.
Este necesara incalzirea apei pentru ca altfel mierea se topeste foarte greu sau chiar deloc.
Dupa ce mierea s-a topit turnam apa in borcan peste florile de soc.
La sfarsit se spala bine lamaile, se taie felii si se adauga in borcan.
Se acopera borcanul cu un tifon si se lasa la macerat.
Dupa 4-5 zile (poate chiar si mai repede daca este cald in casa) sucul de soc este gata. Este important ca in fiecare zi sa amestecam cu o lingura de lemn continutul borcanului.
Daca vreti sa fermenteze sucul mai repede se poate adauga o bucatica mica mica (o firimitura) de drojdie, caz in care stafidele nu mai sunt necesare.
Sucul este gata cand deja este putin acidulat, il strecurati si il tineti la rece, in frigider.
Sa aveti pofta mare!
Trebuie sa va spun ca am facut a doua serie din socata cu miere, si de data aceasta am lasat-o tot 4 zile dar fiind deja mult mai cald in casa a iesit mult mai acidulata! O bunatate de bautura 🙂
Daca nu o vreti prea acidulata, puteti sa o strecurati mai repede.
Si da, sa nu uitati sa o tineti la frigider.
A mai trecut un an si din nou aceasi reteta. Ce ii bun nu se uita 🙂