Copii & adolescențiEducația copilului reprezintă mai mult decât educația în școală

Educația copilului reprezintă mai mult decât educația în școală

Prin educație copilul își dezvoltă abilitățile, talentul și își modelează caracterul. Acest proces foarte important este responsabilitatea părinților, mai ales în ziua de azi, în contextul pandemiei. Educația în școală este deosebit de importantă, însă alături de aceasta trebuie să existe și o educație dincolo de sălile de clasă. Care sunt avantajele educației la domiciliu?

Navigare rapidă în articol:

  1. Educația în școală
  2. Educația copiilor acasă

1. Educația în școală

Educația în școală este importantă în accesarea informațiilor, pentru învățarea construirii și a gestionării relațiilor, pentru a deprinde abilități ușoare și variate, pentru a evolua în viață. Alături de educația în școală, este nevoie și de o educație acasă, ce poate îmbunătăți nivelul de cultură al elevilor și abilitățile acestora.

În ziua de astăzi, părinții se simt ciudat, au temeri și sentimente de frustrare, generate de preocupările legate de pandemia de COVID-19 și de educația online. Mulți dintre ei încearcă să-și ajute copiii să iubească studiul, lectura, pentru că educația lor trebuie să continue, în ciuda consecințelor pandemiei.

În prezent, misiunea părinților este mult mai clară, mai ales că ei își pun și diverse întrebări, cum ar fi: Ce se va întâmpla cu educația copilului meu? Ce ar trebui să fac pentru ca el să învețe bine acasă? Cum îmi pot ajuta copilul să învețe bine, să devină un om educat în viață?

Un lucru este clar în situația actuală, ca părinte nu trebuie să-i înveți pe copii totul, pentru că oricum nu ai să reușești. Totuși îi poți învăța ceea ce știi și atât cât ai timp, pentru că după cum bine se știe timpul este scurt și trece foarte repede.

2. Educația copiilor acasă

Educația individualizată oferă mai multă flexibilitate elevilor, în ceea ce studiază și când. Părinții pot petrece timp alături de copiii lor, astfel încât să se poată concentra pe facilitarea instruirii lor. În ziua de azi, din cauza pandemiei de coronavirus, s-ar putea pune accent pe crearea unei experiențe de învățare mai individualizată. Deja se știe că foarte mulți profesori și chiar educatori oferă lecții unor elevi, respectiv meditații sau cursuri online.

Educația copiilor la domiciliu

Mulți părinți au înțeles cât de necesar este ajutorul lor în educația copiilor, acum în pandemie. Ei petrec mai mult timp alături de copiii lor, în fiecare zi, sau atunci când le permite timpul, pentru a-i îndemna să citească mai mult, să-și îmbunătățească vocabularul și cultura.

Educația la domiciliu este aplicată de numeroase familii din țara noastră. Foarte mulți părinți manifestă un interes mare pentru cooperarea cu profesorii, pentru a afla aspecte noi despre abordările lor didactice, despre cele mai folosite tehnici sau mijloace didactice. Scopul lor este acela de a-și ajuta copiii să obțină rezultate pe zonele mai slabe, la anumite materii. Ei consideră educația acasă drept fiind o parte importantă a creșterii copilului.

Sfaturi pentru părinți

Părinții îi pot învăța pe copii să iubească studiul, să iubească lectura și astfel ei nu vor înceta niciodată să crească, să evolueze, indiferent de vârstă. Drept urmare, ei trebuie să adopte o metodă prin care copiii să devină mai interesați de studiu și de cărți.

Educația acasă nu este foarte complicată, dar necesită și ea aplicarea unor strategii, pentru a da rezultate. De exemplu explorarea este un mod bun de a crește cunoștințele generale ale copilului. Prin această strategie, copilul descoperă lucruri noi și nu-și pierde interesul pe parcurs. El poate explora diverse domenii, cum ar fi istoria, biologia, arta, sportul, cultura și chiar religia.

Scopul educației

Scopul educației este și acela de a identifica talentele copilului și de a le folosi pentru ca el să aibă succes în viață. De exemplu, dacă el are talent la pictură, ar putea face mai multă pregătire în acest sens, pentru a excela și a deveni un pictor foarte bun. Fiecare copil trebuie să aibă libertatea de a alege ce să facă și libertatea de a se exprima individual.

Foarte importantă este și învățarea abilităților de bază în viață, care sunt predate în materii precum sunt: limba și literatura română, matematica și altele. Există cursuri și cărți online din care copiii pot învăța elementele de bază în matematică și pot aprofunda cunoștințele pe care deja le au.

Copiii trebuie să învețe în familie și alte lucruri, care nu se predau la școală, cum sunt: responsabilitatea, munca, manierele, disciplina, ordinea, gestionarea problemelor, etc. De exemplu, a avea responsabilități acasă – sau așa numitele treburi casnice – ajută în predarea abilităților sociale copiilor.

Dragostea pentru lectură poate fi insuflată copiilor prin achiziționarea de cărți sau împrumutarea lor de la bibliotecă. Copiii trebuie încurajați să cerceteze, să caute informații sau să învețe din cărți sau din cursuri aspecte despre anumite lucruri, de care sunt interesați.

Alte resurse ce pot ajuta în educația copilului

Internetul poate ajuta în educația copilului. Acesta are nevoie de un calculator și chiar de o imprimantă. Cei care au mai mulți copii, ar trebui să cumpere câte un computer pentru fiecare.

Copilul este adesea principalul protagonist al unei vieți virtuale, pe care o conduce singur, fără părinți. Chiar și așa, copilul trebuie să fie întotdeauna sprijinit de părinți, mai ales dacă se observă că el își poate pierde cu ușurință controlul, în sensul că navighează prea mult timp pe Internet și rețelele de socializare și riscă să petreacă mai mult timp în lumea virtuală decât în cea reală.

Despre utilizarea Internetului există diferite păreri, atât pozitive cât și negative. Ne vom referi la cele pozitive și vor sublinia faptul că orice copil are dreptul la informare, acesta fiind un instrument real prin care el poate învăța lucruri noi.

Unii adolescenți sunt preocupați de cariera lor sau de ce profesie vor avea în viață, încă de la vârsta de 15 ani și caută pe Internet opțiuni pentru a-și atinge scopul dorit – cursuri, cărți, etc. Ei caută informații despre domeniul ales, pentru a învăța și a avea un viitor mai bun.

Alte sfaturi pentru părinți sunt:

  • Aceștia ar trebui să-și ducă în mod frecvent copiii la plimbare, în natură sau la bunici
  • Sunt recomandate și drumețiile sau excursiile în weekend sau în vacanță.

Părinții trebuie să îi învețe pe copii că gestionarea timpului este esențială pentru studiu.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.