Aportul de alimente crude atrage în zilele noastre interesul multor oameni, deoarece în ele se găsesc substanțe nutritive, fotochimice, vitamine, antioxidanți, minerale. Adulții și copiii au nevoie de o dietă cu alimente crude care vindecă aproape toate bolile organismului. Hrana crudă și sportul (cum este jogging-ul regulat) reprezintă o modalitate prin care sănătatea oricărei persoane (indiferent de vârstă) poate reveni la normal.
Dieta cu alimente crude
O dietă tipică include fructe, semințe, nuci, cereale, fructe uscate, salate, legume și alte. Este important să nu confunzi verdețurile cu rădăcinoasele (ex. sfeclă, morcovi). Cantitatea de verdeață din dietă poate varia între 25-50% în funcție de sezon. Este bine să mănânci nuci în procent de 5% și semințe tot 5%.
Dacă începi să bei smoothie-uri verzi îți piere pofta de salate. Când ești obosit bea un pahar de smoothie verde și vei vedea că te va face imediat să te simți mai bine. În plus, această băutură te va ajuta treptat să ai un aspect mai tineresc. Băutura plină de vitamine și minerale este gustoasă și îți va face plăcere să o introduci în dietă. Ea îți va oferi multe beneficii: vei avea somnul mai bun, metabolismul excelent, unghiile vor fi mai puternice, dinții mai rezistenți și gingiile mai puțin sensibile. O astfel de băutură poate reprezenta 50% din dieta ta.
Prin consumul de smoothie-uri verzi, vei elimina kg în plus și vei tânji după alimente crude.
Verdeața în dieta zilnică
Verdeața trebuie inclusă în alimentația zilnică, ea trebuie considerată o hrană foarte sănătoasă. Obișnuim să aruncăm frunzele de la sfeclă roșie sau de la morcovi. Acestea însă sunt mai bogate în nutrienți decât rădăcinile, tocmai din cauza abundeței de nutrienți. De exemplu:
- Frunzele de sfeclă roșie au de 7 ori mai mult calciu decât rădăcina
- Frunzele de sfeclă roșie au de 192 de ori mai multă vitamina A decât rădăcina.
Prin urmare, dacă vrei să-ți acoperi deficitul de nutrienți din corp, atunci mănâncă verdețuri, pătrunjel, mărar, frunze de sfeclă roșie, etc. Consumă mai multă salată romană, kale, spanac, frunze de morcovi.
Verdețurile sunt alimentele principale care corespund cel mai mult nevoilor nutriționale complete ale oamenilor. Ele au efect bun asupra sănătății în 1-2 zile după ce au fost consumate. Pot fi mâncate pe tot parcursul zilei, dar mai ales dimineața. Se pot realiza smoothie-uri verzi, naturale, pentru sănătate, care sunt gustoase și ușor de preparat.
De exemplu varza Kale are numeroși nutrienți (vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E, K, acid folic) și minerale (magneziu, zinc, seleniu, mangan, sodiu, fosfor, calciu, fier, potasiu). Deși gustul ei este puțin amar, ea ar trebui să fie introdusă în salate.
Vara merită să ai o dietă cu alimente crude pentru a-ți îmbunătăți sănătatea organismului.
Fibrele din verdețuri mențin sănătatea
Verdețurile au fibre insolubile care apar și în fasole, semințe, nuci, coaja de la cereale. Aceste fibre sunt precum un burete care absoarbe de mai multe ori o cantitate mai mare de toxine decât volumul propriu. Fibrele insolubile captează rapid toxinele și apoi le elimină din corp. Prin aportul de verdețuri se face o bună detoxifiere a organismului. În cazul în care corpul ar acumula prea multe toxine, atunci riscul de îmbolnăvire crește. Pentru a ne menține sănătatea trebuie de eliminat toxinele din organism.
Mai multe studii ale cercetătorilor arată că fibrele au proprietăți vindecătoare:
- Reduc colesterolul, scad riscul de boli cardiace, îmbunătățesc sănătatea inimii
- Scad riscul de cancer, previn dezvoltarea tumorilor
- Promovează bacteriile intestinale sănătoase
- Previn diabetul, formarea calculilor biliari,
- Ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la scăderea în greutate
- Previn îmbătrânirea prematură a organismului
- Susțin imunitatea organismului.
Aminoacizii din verdeață
Moleculele de proteine au lanțuri de aminoacizi. Organismul are nevoie de o dietă bogată în aminoacizi esențiali, de aceea este nevoie și de alimente care să-i conțină. Despre verdeață se spune că poate acoperi toți aminoacizii esențiali din abundență. Varza Kale de exemplu conține foarte mulți aminoacizi esențiali și anume: histidină, leucină, lizină, fenilalanină, isoleucină, tirozină, metionină, cistină, treonină, triptofan, valină, metionină. Asta arată că organismul poate lua aminoacizi din verdeață, astfel lucrează mai puțin ca în cazul în care ia proteine din carne. Când se consumă verdețuri se oferă organismului aminoacizi esențiali, clorofilă de care corpul are nevoie pentru ADN. Aminoacizii din verdețuri sunt mai ușor de folosit de către organism decât proteinele complexe din carne.
Varza Kale are tirozină și fenilalanină. Dacă în corp este un deficit de acești aminoacizi, atunci apar simptome precum: depresie, deficit de atenție, lipsă de energie, scăderea capacității de focalizare și a puterii de concentrare. În plus, acest deficit produce și poftă de dulciuri, ciocolată, tutun, alcool, cofeină, aspartam, amidon.
În această dietă pot fi introduse și semințele de in (care trebuie în prealabil măcinate) deoarece ele sunt o sursă importantă de acizi grași Omega-3, de lignină vegetală – un fitonutrient anticancer.
Nutrienții din verdețuri sunt în cantitate semnificativă și sunt absorbiți mai bine în organism. Prin consumul lor în mod regulat se îmbunătățește foarte mult sănătatea organismului.