Părinți și copiiCopii crescuți de bunici – Cât ar trebui să lăsați copiii la...

Copii crescuți de bunici – Cât ar trebui să lăsați copiii la bunici?

În ziua de azi sunt mulți copii crescuți de bunici. Dacă părinții lucrează, bunicii pot fi un sprijin pentru familie. Ei îndeplinesc această responsabilitate foarte bine, sunt cei care oferă îngrijirile obișnuite copiilor și sunt întotdeauna de încredere.

Bunicii au un rol foarte important în educația copiilor. Sunt mai răbdători, calmi, înțelegători și îi iubesc necondiționat pe cei mici. Află în cele de mai jos alte aspecte importante despre copii crescuți de bunici.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce rol au bunicii în educația copiilor?
  2. Bunicii au mai multă răbdare cu copiii?
  3. Bunicii și părinții se ciocnesc între ei în educație?
  4. Indemnizație de la stat pentru bunici, de creșterea și îngrijirea nepoților

1. Ce rol au bunicii în educație copiilor

După cum spuneam și mai sus, bunicii își iubesc necondiționat nepoții. Ei au mai multă răbdare cu cei mici, decât părinții. De asemenea, ei știu cum să-i educe, să aibă grijă de copii, secretul este iubirea și capacitatea de a avea o influență mult mai bună asupra acestora.

Rolul bunicilor în creșterea și educația copiilor este deosebit de important, în familia modernă de azi. Acum relația bunicilor cu părinții este mai apropiată, pentru că se înțelege cât de necesar este ajutorul acestora în creșterea copiilor.

În țara noastră, foarte mulți bunici au grijă de nepoți, mai ales în acea perioadă de timp, când părinții sunt la muncă. Mulți dintre bunici nu mai trăiesc în gospodării, ci la bloc, iar jumătate dintre ei au preluat sarcinile de îngrijire a nepoților, mai ales în perioada când ei sunt mici.

Majoritatea bunicilor din țara noastră își iau acest rol în serios, rol care este apreciat foarte mult de părinții copilului. În plus, stima de sine a bunicilor a crescut, ei se simt mai fericiți când au grijă de cei mici. Rolul lor este foarte bine îndeplinit, astfel și relația dintre ei și părinții copilului s-a îmbunătățit. Conflictele sunt destul de rare, iar relațiile emoționale sunt destul de apropiate.

Părinții constată că rolul bunicilor în creșterea copiilor lor este chiar mai important decât au crezut.

Mulți copii crescuți de bunici învață cum este să trăiască și cu alți oameni, nu doar cu părinții lor. Ei pot locui o perioadă mai îndelungată în casa bunicilor, iar acolo se simt în siguranță și iubiți. Pentru copii este deosebit de important să simtă dragoste de la persoanele apropiate.

Părinții constată că sunt importante astfel de relații, dintre ei și bunici, dintre nepoți și bunici. Dacă există armonie în aceste relații, copiii sunt cei mai fericiți.

Deși poate părinții nu ar recunoaște asta niciodată, există multe lucruri la care bunicii sunt mai pricepuți decât părinții, atunci când vine vorba despre creșterea și educația copiilor.

Bunicii au o influență cu adevărat bună asupra copiilor.

În primul rând bunicii au capacitatea de a îmbunătăți încrederea copiilor. Ei au un mod de a se comporta față de aceștia, încât fac minuni asupra caracterului lor. Mulți copii crescuți de bunici au o încredere în sine mult mai puternică, decât cei crescuți de bone și chiar de părinți.

Desigur, părinții ar spune acum că bunicii îi fac pe copii să devină prea alintați și răsfățați. Deseori auzi părinții că spun: „bunicii îi strică pe copii”. Acesta este un lucru înțeles greșit. În realitate, bunicii ar trebui apreciați pentru că îi fac pe nepoți să se simtă speciali, să aibă mai multă încredere în ei. Nimeni din lumea asta nu poate înlocui un bunic și o bunică, pentru că aceștia chiar au un mod de a se comporta special față de nepoți.

Poate că bunicii într-adevăr îi răsfață pe nepoți, însă un lucru este cert: aceștia sunt răsfățați cu dragoste și cu diferite cadouri sau lucruri materiale.

Ar putea să te intereseze și articolul: Când le facem pe plac copiilor și când nu trebuie răsfățați.

Bunicii povestesc copiilor despre tradițiile familiei.

Un alt aspect care merită amintit este acela că bunicii îi învață pe copii lucruri noi și interesante, din experiența lor. Foarte mulți copii crescuți de bunici învață diferite trebui gospodărești, de grădinărit, lucruri care în copilărie par deosebit de interesante. Copiii pot vedea lucrurile într-un mod aparte, curiozitatea lor fiind foarte mare. Ei află povești de viață de la bunici, povești despre familie, care îi ajută să se descopere.

Părinții poate nu au timp să facă astfel de lucruri împreună cu copiii și de aceea bunicii sunt atât de necesari în viața lor.

Bunicii le povestesc copiilor despre tradiții în familie, acest lucru oferă micuților un sentiment de conexiune familială. Copiii participă la tradiții în familie, par să se bucure de fiecare moment ori sărbătoare, au întotdeauna sentimente de bucurie, apropiere și dragoste față de cei dragi.

Bunicii îi învață pe copii poezii, cântece, colinde, jocuri, lucruri amuzante despre ce fac animalele de companie, etc. Cei care trăiesc la țară sau la casă, le oferă copiilor momente deosebit de frumoase, care pot face copilăria acestora și mai interesantă. Cu siguranță, când vor ajunge adulți, ei își vor aminti cu plăcere de copilăria lor.

2. Bunicii au mai multă răbdare cu copiii?

Mulți copii crescuți de bunici, atunci când sunt mici, cu vârste cuprinse între 1-5 ani, sunt mai răsfățați. Părinții s-ar putea să constate că nepoții sunt mai relaxați și mai fericiți cu bunicii. Asta se întâmplă datorită faptului că bunicii sunt mai răbdători și înțelegători cu cei mici.

În plus, bunicii au mai mult timp liber, fapt care contează foarte mult în relația cu copiii. Atunci când merg la plimbare, bunicii au un calm debordant, sunt relaxați, veseli, nu se enervează și nu îi grăbesc pe copii, așa cu fac părinții care sunt deseori stresați datorită agitației vieții pe care o duc.

Multe studii arată că acest angajament al bunicilor este benefic pentru mama copiilor, dar și pentru tatăl acestora. În plus, asta ajută foarte mult în prevenirea și combaterea anxietății și depresiei la copii, dar și la bunici. Ambii au parte de o relație bazată pe iubire necondiționată, pe armonie, prietenie. Asta este foarte important și pentru copii și pentru persoanele în vârstă.

Faptul că se simt utili, le dă bunicilor o senzație de bine, ei sunt mult mai fericiți. În plus, copiii le aduc bucurie în viață, îi fac și pe ei să-și amintească de copilărie, să trăiască viața cu mai multă bună dispoziție și energie.

3. Bunicii și părinții se ciocnesc între ei în educație?

Când părinții și bunicii au o viață comună datorită copiilor, este aproape imposibil să nu apară conflicte. Cel mai adesea, părinții și copiii au păreri diferite în legătură cu educația celor mici. Este vorba, de exemplu, de alimentația copiilor, sau de ora potrivită pentru a merge la somn. De obicei, părinții sunt mai stricți când vine vorba despre astfel de probleme, în timp ce bunicii sunt mai relaxați. De asemenea, atunci când copiii fac o vânătaie la joacă, părinții se îngrijorează mai mult, în timp ce bunicii spun: „Lasă, că trece!”

Părinții sunt mai stricți când vine vorba de educația copiilor. Bunicii sunt mai îngăduitori, mai înțelegători față de copii. De multe ori apar conflicte în astfel de situații, mai ales când bunicii iau apărarea celor mici, iar părinții au impresia că aceștia le subminează autoritatea.

Dragostea bunicilor este altfel decât dragostea părinților, dar la fel de adevărată. Despre dragostea adevărată se spune că poate avea mai multe forme, dar cu siguranță este întotdeauna sinceră și necondiționată. La bunici, această dragoste adevărată este mai simplă. Părinții oferă iubire copiilor, iar dacă la asta se mai adaugă și iubirea bunicilor, nu poate fi decât un lucru foarte bun.

Spunem că iubirea bunicilor este simplă pentru că ea este manifestată fără a avea vreo așteptare din partea nepoților. Bunicii își iubesc nepoții fără să le ceară nimic în schimb, fără să-i condiționeze, iar în plus îi iartă mereu, pentru că se simt mereu fericiți în preajma celor mici.

Află care sunt situațiile în care bunicii încep să-i deranjeze pe părinți, când bunicii se implică excesiv în educația copiilor.

Bunicii au o relație specială cu nepoții

Bunicii sunt dispuși să facă totul pentru nepoți. Ei au răbdare să-i ducă la plimbare și de două ori pe zi, sau să le citească aceeași poveste de zeci de ori. Pentru ei este o bucurie să petreacă mult timp cu nepoții, deci părinții pot conta foarte mult pe ei.

În ziua de azi sunt foarte mulți copii crescuți de bunici. Mai mult de jumătate din familiile din țara noastră apelează la ajutorul bunicilor pentru supravegherea, creșterea și îngrijirea copiilor lor.

Având în vedere acest lucru, cât de mult timp petrec bunicii cu nepoții, Senatul a pus problema acordării unei indemnizații pentru bunici, pentru că a considerat că ei ar trebui plătiți pentru munca lor. Bunicii fac o muncă la fel ca o bonă, și dacă aceasta este plătită, ar fi normal ca și bunicii să fie răsplătiți pentru efortul lor. Se dorește susținerea dezvoltării sănătoase a copilului, precum și acordarea unui ajutor acestor persoane în vârstă care își îndeplinesc atât de bine rolul de bunici.

Bunicii au cu adevărat grijă de copii, ei fac treaba pe care o realizează de obicei o bonă, însă în plus mai oferă ceva deosebit de important – dragoste adevărată pentru cei mici. Acest lucru îi face să fie atât de speciali în viața copiilor și atât de iubiți de aceștia.

Bunicii consideră timpul petrecut cu nepoții lor ca fiind un adevărat cadou. Ei se simt foarte fericiți, relaxați, încrezători și împliniți. Ei pur și simplu trăiesc pentru nepoții lor, simt că aceștia le-a redat bucuria și fericirea de a trăi.

Faptul că au grijă de cei mici le dă multă satisfacție, ei nu fac asta din obligație, ci mai degrabă o văd ca pe o binecuvântare.

4. Indemnizație de la stat pentru bunici, de creșterea și îngrijirea nepoților

Începând de anul viitor, statul ar putea da bunicilor o indemnizație de creștere a copilului, care are valoarea de 650 lei, dacă aceștia îndeplinesc următoarele condiții:

  • Bunicii se ocupă de creșterea și îngrijirea nepoților în fiecare zi
  • Bunicii locuiesc în România împreună cu nepoții
  • Părinții aprobă cererea bunicilor de a avea grijă de creșterea nepoților
  • Părinții renunță la concediul pentru creșterea copilului
  • Părinții revin mai repede la serviciu
  • Bunicii nu mai au alt ajutor social.

Acest proiect legislativ este în discuție, a fost înregistrat la Senat pentru dezbateri mai amănunțite și urmează să fie aprobat de Parlamentul României și publicat apoi în Monitorul Oficial.

Bunicii vor completa o cerere tip, de indemnizație de creșterea copiilor, iar apoi o vor depune la Primăria din orașul respectiv. Alături de cerere, ei trebuie să prezinte și alte documente:

  • Cartea de identitate a solicitantului
  • Acte care dovedesc că persoana este în calitate de bunic al copilului
  • Certificatul de naștere al copilului care va fi îngrijit de bunic
  • Acordul scris al părinților.

Sunt anumite cazuri în care dreptul de indemnizație poate fi suspendat. Acest drept va înceta:

  • Dacă bunicul va deceda
  • Dacă pleacă pentru mult timp din țară (pentru că încalcă regula potrivit căreia trebuie să locuiască în România)
  • Dacă pe o perioadă de 3 luni, el nu va ridica mandatele poștale.

Părinții care renunță la concediul de creștere al copilului, primesc stimulentul de inserție.

Stimulentul de inerție este o sumă de 650 lei, pe care părinții o primesc la cerere, dacă renunță la concediul de creșterea copilului. Părinții trebuie să anunțe angajatorul din timp, cu o lună înainte, printr-o cerere, că vor să renunțe la concediu, doar așa vor primi banii. Acest stimulent de inserție se acordă părinților care au decis să revină mai repede la muncă.

Stimulentul de inserție se dă numai pe bază de cerere, la solicitarea lui și nu în mod automat.

Deci este necesară o cerere și alte documente:

  • Cartea de identitate a persoanei care solicită indemnizația (în copie și original)
  • Certificatul de naștere al copilului pentru care se cer acești bani (în copie și original)
  • O dovadă primită de la angajator ce atestă veniturile realizate
  • Acte ce arată că solicitantul locuiește cu copilul în România.

Toate aceste acte se depun la Primărie, în orașul în care părinții locuiesc cu copilul.

Prin urmare, conform Ordonanței de urgență nr.111/2010, dată de Guvern, părinții pot primi o sumă e bani în plus față de salariu lunar, dacă:

  • Renunță la concediul de creștere a copilului
  • Fac o cerere pentru asta și își anunță angajatorul, cu cel puțin 30 de zile înainte de acea dată când vor să reînceapă serviciul.

Părinții care vor primi stimulentul de inserție de 650 lei, nu vor mai primi plata indemnizației corespunzătoare concediului de creșterea copilului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.