Mulți oameni adoră să consume Sushi, mai ales în Japonia. Consumul de Sushi a crescut și în alte regiuni ale lumii, mai ales că ajută în reducerea depresiei. Află în acest articol care este cea mai simplă rețetă de Sushi, pe care o poți realiza singur acasă și care sunt beneficiile acestui preparat culinar pentru sănătate.
Navigare rapidă în articol:
1. Cum să faci Sushi acasă
Gătitul peștelui poate descompune substanțele nutritive esențiale, de aceea este indicat consumul de Sushi, care practic păstrează toți nutrienții și grăsimile sănătoase din pește.
Un studiu al cercetătorilor arată că prin procesul de prăjire se distrug 70-85% din acizii grași EPA și DHA Omega-3.
Consumul de pește crud este recomandat în dietă pentru beneficile sale. Mulți oameni adoră consumul de Sushi și chiar recomandă realizarea acestui preparat acasă.
Rețetele de Sushi sunt super delicioase, hrănitoare și au un conținut scăzut de calorii. Sushi este un preparat sănătos, care poate fi realizat în numeroase variante. Există și varianta de Sushi fără orez, care nu conține carbohidrați, are doar pește, legume, avocado. Aceste alimente nu sunt fierte sau prăjite. Somonul poate fi afumat sau folosit crud.
Pentru a reduce numărul de calorii, cel mai indicat este Sushi cu pește, legume și orez brun.
Mai jos puteți afla o rețetă delicioasă realizată de Chef Sebi care este ușor de realizat acasă. Aceasta poate fi puțin schimbată, adăugând și alte ingrediente la rulourile realizate. De pildă, se pot folosi și creveți, semințe de chia, diferite tipuri de pește, sau alte ingrediente deosebite. Rulourile de Sushi cu ton, orez și avocado sunt de asemenea delicioase, bogate în nutrienți și ușor de realizat acasă.
Rețeta de Sushi realizată de Sebi
Acesta este un meniu sănătos și foarte ușor de realizat acasă.
Pentru pilaf se folosesc ingredientele:
- Un orez special pentru Sushi, care are mai mult amidon și se lipește mai bine pe foile de alge
- Se folosește 200 ml orez și 200 ml apă
- 3 linguri de oțet special pentru Sushi
- O lingură de zahăr și o linguriță de sare.
Alte ingrediente:
- Foi de alge speciale pentru Sushi
- Un castravete, un avocado, 2 morcovi, somon afumat ori somon proaspăt
- Cremă de brânză Philadelphia simplă, 2 linguri de susan, puțin sos de soia, Wasabi (care este cam picant).
Mod de realizare al preparatului
Se pregătesc ingredientele:
- Se spală orezul și se ține în apă 30 minute, apoi se scurge de apă și se pune la fiert timp de 14 minute, la foc mic, pentru a nu se lipi de tigaie; după ce a fiert se ia de pe foc și se mai ține acoperit cu capacul doar 10 minute
- Se spală, se taie castravetele pe lungime și se curăță de sâmburi cu o lingură
- Se taie castravetele, morcovul și avocado în felii foarte subțiri
- Se feliază somonul.
Se procedează astfel:
- Se folosește și un rulou de bambus, învelit în folie alimentară, pentru a realiza Sushi. Ruloul de bambus se cumpără de la magazinul chinezesc.
- Se pune orezul pe un platou. Se amestecă oțetul cu sarea și zahărul, iar apoi se condimentează orezul.
- Pilaful se pune pe partea aspră a foiței din alge, în strat subțire, apoi se adaugă un vârf de cuțit de wasabi (dacă este foarte picant). Se pune un strat de cremă de brânză, puțin avocado și morcov.
- Se rulează foița cu ingredientele, cu ajutorul ruloului (vezi video).
- Pe următoarea foiță de alge se pune orez și somon, iar apoi felii de castravete, avocado și morcov. Apoi se rulează ca în cazul precedent.
- La a treia foiță de alge se pune orez, susan și se întoarce foița invers. Pe cealaltă parte se pune puțin wasabi, cremă de brânză, somon, avocado și morcov. Apoi se face ruloul.
- Rulourile se taie cu un cuțit, udat puțin cu apă.
Vezi aici o rețetă de Sushi cu somon:
2. Consumul de Sushi și depresia la oameni
După cum se știe dieta mediteraneană (care este bogată în legume, fructe, pește, nuci, carne slabă) ajută la reducerea riscului de depresie la oameni. Peștele este un aliment important al unei diete echilibrate.
Dieta mediteraneană promovează longevitatea și reduce riscul de depresie și declin cognitiv la oameni.
Studiu despre fructele de mare și pește
Un studiu recent a arătat că mulți consumatori de fructe de mare din America au o astfel de dietă, deoarece cunosc beneficiile ei nutriționale. Ei introduc în dieta lor Sushi pentru aportul de acizi grași Omega-3 și inducerea unei stări de bine. Studiul arată că Sushi ajută în combaterea simptomelor depresive.
Cercetătorii subliniază legătura dintre acizii grași Omega-3 și crizele de depresie. Ei sugerează că prin consumul mare de pește scade riscul de depresie la oameni.
Există chiar și un studiu din 1996, realizat de cercetătorii din Belgia, care arată că oamenii cu depresie își pot îmbunătăți starea de sănătate prin consumul unui tip de acid Omega-3 denumit acid eicosapentaenoic (EPA). Acest tip de Omega-3 se găsește în peștii grași: sardine, hering, macrou, somon. De asemenea, cercetătorii au spus și despre acidul docosahexaenoic (DHA) care are un rol important în funcția nervoasă și reglarea stării de dispoziție.
Alte alimente recomandate în cazuri de depresie
Serotonina insuficientă din creier duce la depresie. Triptofanul este materia primă pentru serotonină și acesta apare în pește, carne, banane, ouă, nuci, produse din soia, produse lactate. De asemenea, tirozina are efect bun asupra stării de dispoziție, ea se găsește în sardine, ouă, avocado, produse lactate, migdale, produse din soia.
Pentru a combate depresia este nevoie de minerale, zinc și magneziu. Deficitul de aceste minerale crește riscul de depresie. Surse de zinc sunt: stridiile, anghila, carnea de vită, ficatul, migdalele, brânza, susanul, soia. Surse de magneziu sunt: algele marine, migdalele, spanacul.