Conopida este foarte gustoasă, dar și foarte frumoasă ca aspect. Buchețelele de conopidă arată plăcut din punct de vedere estetic și se potrivesc foarte bine în rețete culinare cu ciuperci, roșii, fasole verde și alte legume. De asemenea, conopida se gătește cu brânzeturi și carne, este într-adevăr delicioasă. Află în cele de mai jos care sunt cele mai bune rețete culinare de conopidă.
Navigare rapidă în articol:
- Rețete culinare – Conopidă cu ciuperci
- Rețetă de conopidă sote
- Rețete culinare – Conopidă pane
- Mâncare de post – Conopidă cu fasole verde și cartofi
- Conopidă cu unt și pesmet
- Reteță de conopidă cu roșii
- Conopidă în aluat
- Conopidă gratinată
1. Rețete culinare – Conopidă cu ciuperci
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 conopidă mare, 100 g margarină sau ulei de floarea-soarelui, 200 g ciuperci, 1 lingură făină, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală conopida cu apă, se taie în buchețele și apoi acestea se pun la fiert într-o oală cu apă și sare
- Se curăță ciupercile, se spală, se taie felii și se pun la undit într-o tigaie cu margarină, timp de 15 minute
- Se presară făină peste ciuperci și se adaugă puțină apă din oala în care a fiert conopida
- După ce fierb 3 minute ciupercile, se adaugă conopida fiartă și se condimentează cu sare și piper
- La final se adaugă deasupra pătrunjelul tocat mărunt.
2. Rețetă de conopidă sote
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 conopidă, 100 g margarină, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală conopida cu apă, se taie în buchețele și apoi acestea se pun la fiert într-o oală cu apă și sare
- Se amestecă bucățile de conopidă cu margarină topită
- Se condimentează cu sare și piper
- Se servește conopida sote fierbinte.
3. Rețete culinare – Conopidă pane
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 conopidă, 1 pahar cu bere, 3-4 linguri de făină, ulei de floarea-soarelui pentru prăjit, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală conopida cu apă, se taie în două și se pune la fiert într-o oală cu apă și sare
- Se fierbe, iar apoi se scoate din apă, se lasă la scurs, se taie în bucăți de 1 cm grosime
- Se amestecă făina cu berea
- Se condimentează bucățile de conopidă cu sare și piper, apoi se dau prin compoziția obținută din bere cu făină și se prăjesc în ulei.
4. Mâncare de post – Conopidă cu fasole verde și cartofi
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 conopidă, 1 cutie de fasole verde, 5 cartofi, 100 g margarină, ulei de floarea-soarelui pentru prăjit, 1 lingură făină, 1 ceapă, 1 lingură pesmet, 1 legătură de pătrunjel verde, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală conopida cu apă, se taie în buchețele și apoi acestea se pun la fiert într-o oală cu apă și sare
- Se curăță cartofii, se spală și se pun la fiert în apă, separat
- Se spală fasolea verde (din conservă) cu apă caldă
- Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește în ulei încins
- Peste ceapă se adaugă apă cu puțină făină și se lasă la fiert pentru a se forma un sos
- Se tapetează o tavă cu margarină și pesmet, apoi se pune un strat de conopidă, un strat de sos cu ceapă, un strat de fasole verde și iar un strat de sos cu ceapă
- La final se adaugă pătrunjelul tocat mărunt, sare și piper
- Se lasă la cuptor timp de 15-20 minute
- Această mâncare se servește caldă.
5. Conopidă cu unt și pesmet
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 conopidă, 100 g unt, 100 g pesmet, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală conopida cu apă, se taie în buchețele și apoi acestea se pun la fiert într-o oală cu apă și sare
- Se poate adăuga în apă și puțin lapte, astfel gustul de conopidă fiartă va fi și mai bun
- Se pune untul la topit într-o tigaie, se adaugă tot pesmetul, se rumenește, apoi se adaugă și conopida
- Se condimentează cu sare și piper
- Se servește caldă.
6. Reteță de conopidă cu roșii
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 conopidă, 6 roșii, 7-8 linguri ulei de floarea-soarelui, 3 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală conopida cu apă, se taie în buchețele și apoi acestea se pun la fiert într-o oală cu apă și sare
- Se pun bucățelele de conopidă la scurs
- Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește în ulei încins
- Se spală roșiile, se taie mărunt și se adaugă peste ceapă
- Apoi se adaugă și conopida și se fierbe întreagul amestec la foc mic, până scade puțin
- La final se adaugă sare, piper și pătrunjel tocat mărunt.
7. Conopidă în aluat
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 conopidă, 300 g făină, 600 ml lapte, 3 ouă, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se face un aluat de clătite din lapte, făină, ouă, sare și piper
- Se lasă aluatul la rece timp de 30 minute
- Se spală conopida cu apă, se desface în buchețele mici, iar apoi acestea se trec fiecare prin aluat și se prăjesc în ulei încins
- Se servesc calde.
8. Conopidă gratinată
Se folosesc următoarele ingrediente: 1 conopidă, 200 g smântână, 100 g cașcaval, 350 ml lapte, 100 g unt, 50 g făină, sare și piper după gust.
Se prepară astfel:
- Se spală conopida cu apă, se taie în buchețele și apoi acestea se pun la fiert într-o oală cu apă și sare
- Se pun bucățelele de conopidă la scurs
- Se pune untul în tigaie, se topește, se adaugă faina și se amestecă, se stinge cu lapte și se fierbe timp de 15 minute
- Se adaugă smântâna și cașcavalul ras
- Se condimentează cu sare și piper după gust
- Se ia o tavă de cuptor, se unge cu unt, se pune conopida, iar apoi deasupra se pune tot sosul cu smântână
- Se presară cașcaval ras și câteva feliuțe de unt
- Se dă la cuptor timp de 15-20 minute, pentru gratinare.
Pofta bună!