Sarcină & BebeStări de anxietate și temeri la femeile însărcinate, în perioada pandemiei de...

Stări de anxietate și temeri la femeile însărcinate, în perioada pandemiei de COVID-19

În prezent, nu există date conform cărora o femeie însărcinată care s-ar putea infecta de coronavirus, ar putea avea simptome mai severe decât o femeie care nu este gravidă. Majoritatea femeilor aflate în perioada de sarcină, sunt mai atente la stilul lor de viață acum mai mult ca niciodată, ele sunt mai precaute pentru a-și proteja sanătatea.

Multe femei se întreabă dacă pot consuma puțină cafea în timpul sarcinii. Află în acest articol ce spun oamenii de știință despre asta, conform rezultatelor studiilor realizate.

Navigare rapidă în articol:

  1. Anxietatea și depresia la femeile însărcinate
  2. Consumul de cafea în timpul sarcinii – Studiu

1. Anxietatea și depresia la femeile însărcinate

Începând de anul trecut, odată cu pandemia de coronavirus, s-a observat creșterea numărului de persoane care suferă de depresie și anxietate. Și femeile însărcinate au astfel de afecțiuni, ca urmare a pandemiei de COVID-19. Experții consideră că femeile aflate în perioada de sarcină sunt mult mai vulnerabile la stres, la suferințe psihologice comparativ cu alte persoane.

Femeile însărcinate sunt afectate de pandemie

În prezent, nu există dovezi că boala COVID-19 poate produce malformații congenitale la făt și nici date privind riscul de avort spontan la femeile însărcinate. Totuși frica de îmbolnăvire există la femeile care sunt gravide, ele au simptome de stres, depresie și anxietate, din cauza pandemiei de COVID-19.

Datorită pandemiei de coronavirus, femeile nu mai au linștea de altădată, în perioada de sarcină. Ele experimentează acum o oarecare incertitudne și anxietate, chiar dacă nu au contactat boala. Majoritatea încearcă să se detașeze cât pot de stres și să se bucure de starea binecuvântată – de a fi însăcinate.

Ele evită știrile negative despre pandemie, dar informațiile negative ajung și la ele într-un fel sau altul. Unele însă sunt curioase să afle cursul evenimentelor și ascultă știrile, iar asta le afectează starea interioară. În mod normal, ele ar trebui să evite asta, să se axeze pe sarcină, pentru că sănătatea bebelușului este mult mai importantă.

Anxietatea mamei afectează fătul?

Anxietatea mamei apare din diferite motive în ziua de azi, dar și din cauza momentelor de instabilitate mentală provocate de modificările hormonale din timpul sarcinii. Aceste stări sunt resimțite în mod imprevizibil, mai ales că femeile gravide sunt și mai vulnerabile la anxietate din cauza pandemiei.

Frica și incertitudinea care apar pe fondul pandemiei le pot afecta femeilor starea de spirit și de sănătate. Și temerile create de lipsa de informații, cu privire la naștere și la perioada postpartum, pot produce anxietate femeilor gravide. Firește, la acești factori se adaugă și oboseala, epuizarea, care sunt caracteristice perioadei de sarcină.

Anxietatea poate avea mari consecințe, cum ar fi:

  • Creșterea tensiunii arteriale
  • Apariția unor sângerări neașteptate
  • Inducerea de sentimente negative, de nesiguranță, tulburări nervoase și crize de isterie.

Psihologii recomandă mămicilor să identifice cu adevărat care sunt cauzele temerilor pe care le au, să încerce să le depășească. Nașterea unui copil este o etapă nouă în viața lor și de aceea le provoacă confuzie, frică, anxietate crescută.

Femeile se tem și de alte probleme sau patologii fetale, ele se îngrijorează cu privire la sănătatea bebelușului. De asemenea, la acestea se adaugă și teama de durere, de naștere, sau alte gânduri pe care le au în această perioadă.

Părinții copiilor mici au stări de despresie și anxietate din cauza pandemiei

Modul în care mămicile își cresc copiii în timpul pandemiei nu mai este ca în 2019, din punct de vedere al stresului indus prin știrile negative din mass-media.

Cercetătorii au făcut studii în acest sens și au ajuns la concluzia că mamele care au copii mici prezintă simptome de anxietate semnificative clinic. Procentul a crescut la 31,4% și este foarte mare, având în vedere datele anterioare apariției pandemiei de COVID-19.

2. Consumul de cafea în timpul sarcinii – Studiu

Consumul de cafea și fumatul sunt contraindicate femeilor însărcinate.

Conform unui studiu recent, realizat pe un număr de 2.055 de femei, s-a ajuns la concluzia că femeile care nu fumează deloc au un risc scăzut de probleme de creștere fetală. În ceea ce privește consumul de cafea, s-a constatat că femeile care consumă cofeină pot avea anumite probleme în ceea ce privește sarcina. Cercetătorii au observat că sugarii născuți de mamele care au consumat cafea, au cântărit mai puțin cu 84 g, au avut circumferința capului mai mică decât în mod normal, la naștere.

Având în vedere acest studiu, specialiștii recomandă femeilor însărcinate să limiteze consumul de cafea sau chiar să renunțe total la cofeină. Aportul de cofeină a fost asociat cu scăderea creșterii fetale, deși este mai mic de 200 mg de cofeină pe zi. Expunerea fătului la cofeină, deoarece aceasta este consumată de mama însărcinată, poate altera metabolismul lipidelor, glucozei, funcționarea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HPA).

Această axă implică trei glande endocrine și secretă hormoni direct în sânge. Triada controlează reacțiile la stres, are rol în reglarea proceselor precum: digestie, starea de spirit, sistem imunitar, consum de energie.

De asemenea, cercetătorii spun că în perioada de sarcină fumatul este contraindicat.

S-ar putea să te intereseze și articolul: Top 10 lucruri de evitat în sarcină, sfaturi importante ce asigură sănătatea bebelușului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.