Sarcină & BebeCare sunt riscurile de pierdere a sarcinii (avort spontan) și când sunt...

Care sunt riscurile de pierdere a sarcinii (avort spontan) și când sunt mămicile predispuse?

Odata insarcinata, principala preocupare a viitoarei mame este cea de a se ingriji pentru a da nastere unui bebelus sanatos; se pune astfel intrebarea care sunt riscurile de pierdere a sarcinii, de avort spontan? Probabil ca acesta este cosmarul cel mai de temut al oricarei femei insarcinate, iar statisticile referitoare la frecventa avorturilor spontane nu le ajuta deloc sa se relaxeze si sa scape de teama.

Avortul spontan se refera la pierderea involuntara a sarcinii (asadar, neprovocata) in primele 23 de saptamani din sarcina; se face distinctia intre pierderea timpurie, in primul stadiu de dezvoltare, care se petrece in decursul primelor 12 saptamani si pierderea tarzie, in stadiul avansat al sarcinii, care se petrece dupa primul trimestru.

Majoritatea avorturilor spontane au loc in stadiul incipient al sarcinii – uneori chiar fara ca femeia sa stie ca este insarcinata. Avand in vedere acest fapt, este dificil sa se ofere un numar precis de incidenta a avorturilor spontane, insa se pare ca una din cinci sarcini va fi pierduta – alte statistici declara una din zece (cifra ce poate alarma femeile insarcinate). Vestea buna este cea ca odata cu al doilea trimestru, pierderea sarcinii devine mult mai putin probabila (aproximativ una din o suta de sarcini). Primele zile de dupa conceptie sunt de fapt in general cele care decid soarta sarcinii, majoritatea avorturilor spontane petrecandu-se timpuriu, iar primul trimestru este perioada cu riscuri semnificative.

Oamenii de stiinta ne explica faptul ca avortul spontan este calea prin care natura asigura sanatatea speciei si deci permite doar supravietuirea embrionului care are sanse de a se dezvolta intr-o fiinta sanatoasa (se elimina asadar „produsele de conceptie” care nu au sanse de supravietuire, care au defecte majore). Pentru parinti insa nu este o alinare, pierderea sarcinii fiind o pierdere cat se poate de reala. Se pune intrebarea „de ce” – de ce se petrece avortul spontan?

Care sunt riscurile de pierdere a sarcinii (avort spontan)?

Pierderea sarcinii in stadiul timpuriu de dezvoltare se intampla deseori fara ca o cauza specifica sa poata fi gasita: pare doar un fapt crud si fara explicatie, femeia fiind sanatoasa si fara nici un risc crescut in sarcina. Avortul spontan timpuriu este legat de o dezvoltare deficitara a embrionului cauzata, se pare, de existenta unor anomalii cromozomiale (si deci fara legatura directa cu parintii). Cand se formeaza oul, pot sa apara anomalii cromozomiale de numar (embrionul are nevoie de 23 cromozomi din partea mamei si de 23 din partea tatalui) sau de structura. Aceste anomalii impiedica o dezvoltare normala a produsului de conceptie.

Pierderea in stadiul incipient al sarcinii nu are astfel de multe ori o cauza evidenta legata de conditiile exerioare si de sanatatea sau de actiunile mamei. Cand se intampla insa dupa primele saptamani, poate fi legata de anumiti factori de risc specifici.

Starea de sanatate a femeii insarcinate o poate pune in risc pentru avortul spontan. Boli cronice prost gestionate (precum diabetul), probleme cu tiroida, hipertensiunea arteriala, boli de sange, obezitatea sunt in mod clar factori de risc in sarcina (femeia insarcinata trebuie sa fie atent supravegheata de catre medic si sa se ingrijeasca cu precautie).

Desi infectiile comune precum cele cu virusii racelii nu pun femeia insarcinata in risc, febra ridicata poate constitui un risc major; la fel alte tipuri de infectii (printre care infectiile transmisibile sexual). Si medicatiile luate de catre femeia insarcinata o pot pune in risc de avort spontan, de aceea orice medicament trebuie administrat doar cu aprobarea medicului.

Anomalii ale uterului, cicatrici ale uterului, fibroame uterine si ovare polichistice pun femeia insarcinata in risc de pierdere a sarcinii in stadiul avansat.

pierderea sarcinii

Accidentele care implica lovirea abdomenului pot cauza un avort spontan (femeia insarcinata trebuie sa fie extrem de precauta si sa evite situatiile care prezinta riscul de lovituri in zona abdominala). De asemenea, daca femeia se expune anumitor substante toxice este in risc (de exemplu, benzen). Anumite investigatii medicale invazive precum amniocenteza prezinta un risc de avort spontan (de aceea sunt rareori recomandate, doar daca se suspecteaza existenta unei anomalii de dezvoltare la fat).

Varsta femeii insarcinate este in mod clar un factor de risc de pierdere a sarcinii, o varsta mai inaintata crescand si probabilitatea aparitiei anomaliilor cromozomiale. Se pare ca pana la varsta de 30 de ani, riscul este unul scazut, insa dupa 30 de ani devine de aproximativ 20%, dupa 40 de ani, de aproape 40 %, iar dupa 45 de ani de 50%. In general se considera ca varsta cea mai propice de a purta o sarcina este cea de pana in 35 de ani (la aceasta varsta cresc semnificativ riscurile).

Stilul de viata si obiceiurile de consum ale femeii insarcinate. Oricine cunoaste riscul reprezentat de tutun in sarcina (chiar si de fumatul pasiv), de droguri si de alcool (medicii permit in general consumul unui pahar mic de vin, insa orice exces ca frecventa consumului sau cantitate este un pericol serios). Cafeina prezinta un risc scazut (femeia poate sa consume fara teama o cana de cafea sau ceai negru pe zi – cantitatea acceptata este de 200 mg de cafeina zilnic).

Alimentatia sanatoasa este o masura care trebuie luata de orice femeie insarcinata; poate, totusi prezenta risc de pierdere a sarcinii? Indirect, da – medicii atentioneaza femeile insarcinate ca anumite alimente trebuie evitate, precum ouale crude, lactatele nepasteurizate, carnea pregatita in sange, anumite tipuri de peste (aceste alimente contin substante sau bacterii periculoase pentru embrion).

Cum ramane cu stresul? Este stresul femeii insarcinate un factor de risc de avort spontan? Ei bine, raspunsul este: nu si da. Doar in filme vedem cum o femeie primeste o veste socanta si are subit un avort spontan. Stresul de zi cu zi nu va provoca pierderea sarcinii (desi este adevarat ca starea emotionala a femeii influenteaza fatul, deci stresul trebuie evitat, stresul in sine nu va duce la avort).

Si totusi, anumite statistici arata ca acele femei care au trecut printr-o trauma majora ce a provocat un stres indelungat (si nu stresul cotidian de zi cu zi) sau care au experimentat mai multe situatii creatoare de stres crescut sunt in risc dublu de avort spontan sau de nasterea unui bebelus mort. Nu exista o dovada a unei legaturi directe intre stres si pierderea sarcinii, insa este general acceptat faptul ca stresul creste aparitia altor factori de risc in sarcina.

Dar partidele de dragoste si activitatea fizica? Sunt acestea factori de risc? Nu – nu in cazul unei sarcini care se dezvolta in mod obisnuit. Dimpotriva, activitatea fizica (care nu implica riscul de lovituri abdominale, precum sporturile de echipa) si activitatea sexuala sunt cat se poate de benefice. In anumite conditii medicul va sfatui femeia sa limiteze sau sa renunte la acestea, insa in general nu prezinta nici un risc.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.