Sarcină & BebeAflă cum starea emoțională a viitoarei mămici afectează sarcina și ce emoții...

Află cum starea emoțională a viitoarei mămici afectează sarcina și ce emoții pot apărea

Sarcina si starea emotionala a viitoarei mamici: inca din timpuri stravechi, femeile insarcinate aveau un statut special, fiind protejate si tratate cu respect si grija de catre membrii comunitatii. Cunoasterea intuitiva si bunul-simt le spunea oamenilor, chiar in lipsa cunostintelor medicale si psihologice, ca ceea ce traieste o viitoare mama va trai si copilul ce creste in burtica sa. Asadar, a proteja copilul nenascut inseamna a proteja mama.

Astazi exista o multitudine de studii care ne confirma faptul ca starea emotionala a viitoarei mamici in timpul sarcinii il influenteaza direct pe fat. Emotiiile traite, ca urmare a gandurilor si experientelor femeii insarcinate, dau nastere la o anumita stare mentala, emotionala, dar si la modificari fiziologice. Practic, emotiile diverse duc la eliberarea anumitor substante chimice care, prin fluxul sangvin, trec prin placenta si ajung la fat, influentand direct dezvoltarea sa.

De aici, nu a fost mult pana ce specialistii au observat faptul ca sub efectul trairii unor emotii negative (stres, depresie, furie, frica si anxietate), substantele chimice eliberate ajung la fat si ii afecteaza negativ dezvoltarea. Si invers, sub efectul trairii emotiilor pozitive (fericire, relaxare, optimism), se elibereaza alte substante chimice, ce stimuleaza dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Bebelusul si mama sunt conectati: el este influentat astfel de starea emotionala a viitoarei mamici, fizic si psihic, ceea ce ne arata si miscarile sale din burtica: cand mama simte o emotie puternica, el devine extrem de agitat.

Chiar inainte de a se dovedi ca emotiile au o actiune directa si la nivel fiziologic, specialistii observasera ca femeile insarcinate care s-au confruntat cu probleme ce au cauzat stari constante de stres, anxietate sau depresie au dat nastere la bebelusi cu o greutate scazuta la nastere, bebelusi nascuti prematur, bebelusi iritabili, care plang mai des si sufera de colici; mai mult, s-a facut legatura intre starea emotionala a viitoarei mamici si unele probleme emotionale ale copilului (s-a aratat cum atunci cand sarcina nu a fost dorita, desi bebelusul odata nascut a primit toata grija parintilor, s-a confruntat cu probleme emotionale de-a lungul copilariei).

Despre starea emotionala a viitoarei mamici – ce emotii poate naste o sarcina

Sarcina va fi traita de catre fiecare femeie in alt fel, insa pentru fiecare, este o schimbare majora care aduce cu sine si diverse provocari. Starea sa emotionala este influentata de diferiti factori: relatia cu tatal copilului, calitatea vietii sale, actiunea hormonilor din timpul sarcinii si perceptia sa asupra sarcinii (daca sarcina a fost planuita, daca femeia se simte capabila sa treaca cu bine prin experienta, daca este la prima sarcina etc.).

Multe viitoare mamici se confrunta cu ambivalenta sentimentelor: pe de o parte, sunt fericite si entuziasmate; pe de alta parte, sunt tematoare, anxioase; aceasta nu inseamna ca nu isi doresc bebelusul: sunt emotii absolut normale.

Anxietatea si teama sunt emotii normale simtite de catre o femeie insarcinata – teama pentru bebelus, teama de nastere, teama de schimbarile ce vin, teama legata de ce tip de parinte va fi etc. Uneori, apare chiar o frica intensa si constanta – femeia nu poate scapa de ganduri pesimiste, avand convingerea ca se va intampla ceva groaznic. Starile de tristete si chiar de furie sunt si ele oarecum normale in timpul sarcinii.

starea emotionala a viitoarei mamici

Aceasta schimbare atat de marcanta (de la stil de viata, la schimbarile concrete prin care trece trupul), efectele hormonilor, oboseala – toate pot da nastere la stari schimbatoare si emotii negative.

Mai mult, modul de a privi sarcina in ziua de astazi are efectul de a o face pe viitoarea mamica anxioasa: informatiile pe care ea le gaseste in carti si articole, alte femei insarcinate, medicii: toti se concentreaza pe potentialele probleme ce pot aparea pe parcursul sarcinii. Sarcina este privita aproape ca o boala – si femeia este atentionata sa aiba grija la fiecare pas, caci altfel se va intampla ceva! Ce efecte poate avea aceasta atitudine asupra starii emotionale a viitoarei mamici?… Intotdeauna va auzi de vreun risc in sarcina si o potentiala problema! A trai calm, pozitiv si fara anxietate sarcina devine aproape imposibil, cand esti bombardata cu informatii asupra a ceea ce poate merge rau…

Sarcina si starea emotionala a viitoarei mamici – cai de a alunga trairile negative

Perceptia asupra sarcinii – a alunga temerile si grijile nu poate fi usor; insa, cu ajutorul unui medic care are o atitudine pozitiva, de incurajare, ce priveste sarcina ca fiind o experienta naturala si nu o boala, femeia poate sa invete sa adopte o atitudine pozitiva. Riscuri vor exista mereu – cu ce ajuta oare sa iti petreci vremea gandindu-te la ce ar putea sa se intample?…

Relatia cu tatal bebelusului – care influenteaza direct starea emotionala a viitoarei mamici. Sarcina este o experienta prin care trebuie sa treaca ambii parteneri impreuna; mama are nevoie de sprijin si de intelegere in aceasta perioada.

Evitarea, pe cat posibil, a situatiilor si a persoanelor care o streseaza pe viitoarea mamica: daca o persoana are efecte negative (intristeaza, enerveaza, streseaza), cel mai bun lucru este cel de a evita interactiunea cu aceasta.

Muzica relaxanta are mari beneficii atat asupra starii emotionale a femeii insarcinate, cat si asupra bebelusului din burtica (in schimb, muzica agresiva ar trebui evitata, la fel si imaginile agresive sau triste: filme, emisiuni).

Tehnicile de relaxare si cautare a echilibrului interior sunt cai foarte utile in ingrijirea starii emotionale a viitoarei mamici; de la tehnici de respiratie, la tehnici de meditatie si vizualizare, la tehnici ce te invata sa gandesti pozitiv, la yoga.

In concluzie, starea emotionala a viitoarei mamici este un factor foarte important in dezvoltarea armonioasa, fizica si psihica, a bebelusului nenascut. Insa nu este cazul sa va ingrijorati (dimpotriva, ideea este sa alungati grijile in exces!): a resimti emotii trecatoare precum anxietate, iritabilitate, tristete, teama, este normal de-a lungul sarcinii si nu va rani bebelusul. Doar o stare emotionala negativa constanta si intensa pe parcursul sarcinii (o depresie sau un stres major si constant) este cu adevarat daunatoare – atat mamicii, cat si copilului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.