Animale de companieAnimale de companie: Cum îți poate schimba viața un câine?

Animale de companie: Cum îți poate schimba viața un câine?

Prezența unui câine poate schimba viața unui om, îi poate îmbunătăți sănătatea fizică și mentală, îi oferă sprijin emoțional, prietenie, bucurie, îl scapă de singurătate, îl determină să facă mai multă mișcare în aer liber și multe altele.

Studii recente ale cercetătorilor arată că animalele de companie, cum sunt câinii, pot îmbunătăți sănătatea mentală a oamenilor care le îngrijesc. Află în acest articol ce spun cercetătorii despre aceste animale și despre efectele benefice pe care le oferă ei oamenilor din preajma lor.

Navigare rapidă în articol:

  1. Câinele are efecte benefice asupra sănătății mentale
  2. Câinele îți poate schimba viața

1. Câinele are efecte benefice asupra sănătății mentale

Cercetătorii au descoperit legătura puternică dintre animalele de companie (cum sunt câinii) și sănătatea mentală a oamenilor. De aceea, câinii sunt folosiți și în scop terapeutic, în tratamentul unor persoane care au diferite probleme de sănătate psihică, drept sprijin emoțional.

Studiile cercetătorilor sugerează că persoanele care au un câine ca animal de companie, au o stare de sănătate mai bună. Iată ce se întâmplă în corpul lor, dacă au parte de atenție și prietenie din partea unui câine:

  • Au tensiunea arterială mai scăzută, deci riscul de hipertensiune arterială este mai mic
  • Au ritmul cardiac normal și respirația devine regulată
  • Scapă de stres, stări de nervi, supărare și tensiune, sunt mai calme și relaxate.

Câinele te scapă de stres

S-a demonstrat științific și faptul că interacțiunea cu un câine prietenos poate ajuta la eliberarea de oxitocină și poate reduce nivelul de cortizol din corp. Acest hormon al stresului în exces poate afecta sănătatea organismului, deci reducerea lui este importantă la oameni.

De asemenea, obiceiul de a mângâia un câine scade tensiunea arterială, spun oamenii de știință. Acest gest are un efect senzorial care reduce și stresul. Prin urmare, nu ne mai mirăm că aceste animale sunt folosite în terapia copiilor, care suferă de hiperactivitate, depresie, anxietate.

Câinele scade riscul de anxietate

Conform unui studiu din 2015, câinele protejează copiii de anxietate. Studiul s-a realizat pe un număr de 643 de copiii, iar rezultatele obținute au arătat că 50% dintre copii aveau un nivel de anxietate redus datorită faptului că petreceau mult timp în compania unui câine, acasă.

Joaca cu un câine este o modalitate plăcută și eficientă pentru a crește activitatea fizică a copiilor care suferă de obezitate; ei fac în compania câinelui mai multe plimbări pe jos.

Studiul a demonstrat și alte beneficii ale interacțiunii câinelui cu copiii și anume:

  • Câinele poate crește stima de sine la copiii cu vârsta de 7-8 ani
  • Câinele poate ajuta în prevenirea tulburărilor emoționale, comportamentale și mentale la copii.

De asemenea, cu ajutorul câinilor prietenoși se poate îmbunătăți și starea de sănătate mentală a adulților și a persoanelor în vârstă.

Aceste animale reduc stresul în viața de zi cu zi și absenteismul.

Câinii sunt recomandați și în terapii asistate, cum ar fi în cazuri de paralizie cerebrală, scleroză, accidente vasculare, tulburări mintale. Cu ajutorul terapiei cu animale s-a observat că la unele persoane care sufereau de paralizie cerebrală, s-a îmbunătățit utilizarea mâinilor.

2. Câinele îți poate schimba viața

Este ușor de îngrijit

Nu este neapărat nevoie să-ți iei un câine mare, pentru a te bucura de compania și iubirea lui și a primi beneficiile oferite de acesta, în mod firesc, necondiționat.

Câinele este ușor de îngrijit, are nevoie de mâncare, apă, un adăpost și dragoste.

Câinele te scapă de singurătate

Prezența unui câine elimină sentimentele de singurătate, care sunt greu de suportat de mulți oameni. Acest animal are un efect pozitiv asupra diferitelor aspecte ale sănătății la oameni, dar mai ales la persoanele în vârstă care sunt predispuse la depresie și anxietate.

Contactul cu un câine este foarte important la oameni, pentru simplul fapt că reduce singurătatea. Cercetările oamenilor de știință au arătat că aceste animale reduc stresul la oameni și le induc o stare de bine.

Prezența câinelui poate reduce stările de depresie, îngrijorare, atacuri de panică, gândire negativă, temeri fel de fel.

Un câine poate oferi sprijin emoțional și femeilor în timpul sarcinii, care se confruntă cu diferite stări: schimbări de dispoziție, tulburări de memorie, emoționalitate excesivă.

Câinele te iubește necondiționat

Acest animal de companie îți poate umple inima de bucurie, pentru că este foarte prietenos și te iubește necondiționat. Prin urmare, acestea sunt motive bune să adopți un câine.

Studiile arată că persoanele care sunt mai mult timp alături de câini au o stare de sănătate mai bună, au un risc mai mic de a suferi de atac de cord, pentru că prezența animalului îi ajută să aibă tensiunea arterială mai mică și o stare de bună dispoziție.

 5 moduri de a te distra primăvara alături de câinele tău.

Câine oferă un sens vieții tale

Mulți oameni, după pensionare, simt că nu mai au un motiv special care să ofere un sens vieții. Ei se simt nesemnificativi, iar viața parcă își pierde încet sensul. Pentru a scăpa de astfel de gânduri și stări negative ei au nevoie de un animal de companie.

Câinele are grijă să le schimbe viața în bine, să-i iubească necondiționat, să le ofere bucurie.

Deși acest animal are nevoie și de îngrijire, asta este o plăcere pentru persoanele în vârstă, care astfel scapă de izolare și de singurătate. În plus, după cum spun și cercetătorii, prezența unui câine le aduce și beneficii: prevenirea bolilor, menținerea funcțiilor cognitive.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.