Animale de companieCum îți poate oferi sprijin emoțional un câine, în timpul sarcinii?

Cum îți poate oferi sprijin emoțional un câine, în timpul sarcinii?

Câinii sunt animale prietenoase, iubitoare, care pot ajuta persoanele cu probleme de sănătate mintală. Aceste animale de companie pot oferi sprijin emoțional și femeilor însărcinate, care se confruntă cu anumite stări neplăcute în timpul sarcinii, cum ar fi emoționalitate excesivă, tulburări de memorie, temeri și altele. Află în acest articol ce face un câine, pentru a fi considerat un animal ce oferă sprijin emoțional.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum te poate ajuta un câine în timpul sarcinii
  2. Ce spun cercetătorii despre sprijinul emoțional pe care îl oferă câinele

1. Cum te poate ajuta un câine în timpul sarcinii

Potrivit cercetătorilor, sarcina afectează anumite zone ale creierului și le ajută pe femei să se simtă mai conectate la copil. Tomografiile arată că modificările structurale ale creierului încep în timpul sarcinii și pot dura încă 2 ani după naștere. Există dovezi că femeile însărcinate au stări schimbătoare, tulburări de memorie, bufeuri, sensibilitate, tendința de a plânge, etc.

Un câine poate oferi companie unei femeie însărcinate și astfel se creează o relație emoțională care oferă o stare de bine, ceea ce contează foarte mult în timpul sarcinii.

După cum spun specialiștii, un câine este de obicei un animal echilibrat, care știe să asculte, să stea lângă o persoană, oferindu-i atenție și dragoste. El este ca un membru al familiei, iar această conviețuire i-a adus și animalului mulțumire.

O femeie care are un câine ca animal de companie este cu siguranță atașată de acesta. În timpul sarcinii, ea va păstra atașamentul față de animal și asta îi va aduce o stare de bine. Cercetătorii consideră că un câine poate favoriza echilibrul emoțional al unei femei însărcinate (mai ales dacă acesta este animalul ei de companie) și îi poate ameliora stresul, anxietatea și depresia.

Cercetătorii au analizat efectele pe care le au câinii asupra simptomelor depresive ale oamenilor; ei au ajuns la concluzia că aceste animale de companie reduc simptomele depresive, acest lucru fiind important la femeile însărcinate, dar și la persoanele în vârstă, mai sensibile.

Sentimentul de siguranță

Un câine este un paznic bun al casei, poate anunța prin lătrat prezența altor oameni sau animale nedorite la ușa casei, sau pe teritoriul său.

Îngrijirea unui câine îi ajută pe oameni să se simtă mai bine, de ajutor pentru o ființă dragă, mai ales că acest animal oferă și o companie plăcută.

Un câine poate ajuta orice persoană să stabilească și să respecte un program (ce implică hrănire, plimbarea animalului) care are efecte psihologice beneficie. În acest fel, o persoană poate avea capacitatea de a forma obiceiuri sănătoase mai ușor și de a face față schimbărilor. În plus, câinele reduce nivelul de stres și oferă o relație unică, plăcută și plină de satisfacții.

Un câine care are tot ce-i trebuie va fi un animal calm, sănătos și echilibrat.

Scăderea stresului

Un animal de companie de acest fel aduce multă bucurie și ajută la scăderea nivelului de stres. Un câine poate face o femeie însărcinată să fie mai fericită, pentru că prin felul lui de a fi, are capacitatea de a-i induce o stare de bine prin stimularea eliberării de endorfine.

Oamenii de știință au demonstrat printr-un studiu, din anul 2019, că animalele de companie – câini și pisici – oferă oamenilor beneficii fiziologice în reducerea stresului. Potrivit studiului, oamenii care interacționează cu astfel de animale de companie au avut un nivel al cortizolului mai mic (acesta fiind un hormon al stresului).

Mersul la plimbare

Un animal de companie se implică în activități plăcute și relaxante, cum ar fi mersul la plimbare. Un câine poate ajuta în promovarea exercițiilor fizice, îmbunătățirea sistemului cardiovascular, mai ales prin mersul zilnic pe jos. Această activitate fizică moderată este benefică în timpul sarcinii, pentru că se spune că ajută în prevenirea complicațiilor la naștere.

Câinii au și obiceiul de a se juca, la ei curiozitatea este mare, mai ales când ies la plimbare, în natură. Ei nu au nevoie neapărat de alt câine pentru a se juca; ei au evoluat pentru a fi jucăuși aproape întreaga lor viață. Fiecare câine este unic în felul lui și are felul său de a se juca.

Sănătatea inimii

Animalele de companie oferă și beneficii cardiovasculare. Cercetătorii au demonstrat că oamenii care au câini sau pisici ca animale de companie au tensiunea arterială mai mică în repaus și se recuperează mai repede după stres.

2. Ce spun cercetătorii despre sprijinul emoțional pe care îl oferă câinele

Prezența câinelui este de foarte mare ajutor pentru orice persoană, nu doar pentru femeile însărcinate. Acest animal de companie poate ajuta persoanele care se luptă cu afecțiuni precum depresia ori anxietatea. Câinele are capacitatea de a oferi dragoste necondiționată, blândețe, prietenie, căldură, prin simpla sa prezență și felul cum se uită sau se manifestă.

Felul de a fi al câinelui – iubitor, sincer și prietenos – este considerat relaxant și calmant, poate îmbunătăți fără îndoială starea de dispoziție a unei persoane.

Sprijinul emoțional al câinelui este în ochii lui, în modul cum privește, cu blândețe. Simpla sa prezență este ca un medicament, acest animal îi face pe oameni să se simtă mai bine.

Câinele are capacitatea de a ameliora tensiunea și stresul emoțional al unei persoane și deci poate fi mai eficient decât orice fel de terapie. Câinele oferă iubire și devotament, ceea ce este foarte important pentru cei care au grijă de el.

Despre câini, cercetătorii spun că își exprimă emoțiile în mod diferit decât oamenii și sunt impresionabili, deci au capacitatea de a absorbi energie din jurul lor, negativă sau pozitivă. Câinii seamănă cu stăpânii lor la felul de a fi, sau mai bine spus pot oglindi stările emoționale și reacțiile stăpânilor la diferite situații sau stimuli. De pildă, dacă stăpânul este liniștit sau introvertit, câinele va fi de asemenea așa. S-a spus că trăsăturile primare de personalitate pot fi transmise de la oameni la câini, sau la alte specii de animale.

Toți câinii se nasc cu trăsături moștenite genetic, dar acestea pot fi inhibate de alte trăsături și comportamente învățate de la persoanele din jurul lor, mai ales de la stăpâni.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.