Proprietarii de câini sunt mai activi, merg mai mult pe jos, se recuperează mai repede după accident vascular și atac de cord și au un risc mai mic cu 24% de a suferi de boli la inimă. Studiile cercetătorilor demonstrează încă o dată că și din acest punct de vedere, câinele este cel mai bun prieten al omului. În SUA, aproximativ 48% dintre familii au cel puțin un câine ca animal de companie. Aceste animale sunt foarte iubite de americani; ei consideră că ele le aduc multă fericire.
Navigare rapidă în articol:
- Proprietarii de câini sunt mai activi, fac mai multă mișcare
- Proprietarii de câini au un risc mai mic de probleme la inimă
- Proprietarii de câini se recuperează mai repede
- Deținerea unui câine ar putea prelungi durata de viață
- Câinele te scapă de stres, îți aduce bucurie
- Câinele și copilul sunt prieteni foarte buni
- Aspecte interesante despre câini
1. Proprietarii de câini sunt mai activi, fac mai multă mișcare
Conform studiilor, proprietarii de câini fac mai mult exerciții fizice și merg în mod frecvent la plimbare în aer liber. Un astfel de animal de companie are o influență pozitivă asupra oamenilor, îi determină să facă mai multă mișcare, îi scapă de sedentarism.
Câinele îl încurajează pe stăpân să fie mai activ. După cum se știe, câinele trebuie plimbat cel puțin de două ori pe zi, iar în plus el are obiceiul să se bucure de natură, să aleagă trasee diferite, ceea ce îl convinge și pe stăpân să fie mai activ, să-i țină companie. Plimbarea alături de câine este mai interesantă, stăpânul său va face mai multă mișcare, iar deseori și ritmul este mai rapid.
Câinii îi fac pe proprietarii lor mai activi
Există un studiu al cercetătorilor care arată că oamenii care au un câine ca animal de companie merg mai mult pe jos, iar asta devine o rutină zilnică, foarte plăcută. Studiul s-a realizat pe un număr de 700 de persoane, din care 350 erau femei de vârstă medie, iar 70 erau copii. Aproximativ 175 dintre aceștia aveau un câine, ca animal de companie. Studiul a arătat că cei care aveau câine mergeau mai mult, făceau în mod frecvent mișcare, decât cei fără animal de companie. Majoritatea proprietarilor de câini petreceau mai mut timp în aer liber zilnic, ei își plimbau câinele cam 300 minute pe săptămână. Oamenii fără câini, aveau o viață mai sedentară, mergeau pe jos cam 200 de minute pe săptămână.
Studiul a arătat că oamenii care au câini obișnuiesc să facă mai mult sport, respectiv să alerge, sau să meargă cu bicicleta. Oamenii de știință spun despre copiii, care au un câine ca animal de companie, că sunt mai activi, stau mai mult timp în aer liber, sunt mai veseli, mai relaxați și dorm mai bine noaptea. Câinii îi fac pe copii să fie activi, îi ajută să nu sufere de obezitate.
Concluzia cercetătorilor a fost că: Un câine îi determină pe oameni să fie mai activi fizic. Câinele îl motivează pe stăpân să iasă la plimbare atunci când în mod normal nu ar face asta sau ar putea găsi scuze să fie sedentar.
2. Proprietarii de câini au un risc mai mic de probleme la inimă
Un studiu de pe ahajournals.org a arătat faptul că oamenii care au câini, au un risc cu 24% mai mic de a suferi de probleme cardiace, decât cei fără animale de companie. Această analiză a sugerat că oamenii care cresc un câine, pot avea un risc mai mic de boli cardiovasculare. Rezultatele studiului au demonstrat că oamenii care au câini:
- Au au un risc mai mic de hipertensiune arterială, au valori mai mici ale tensiunii arteriale
- Sunt mai puțin afectați de stres
- Au un stil de viață mai activ, îmbunătățit din acest punct de vedere
- Au un risc mai mic de boli cardiovasculare (care pot duce la mortalitate).
De asemenea, studiul a arătat și faptul că la oamenii singuri, care au câini ca animale de companie, riscul de a suferi de probleme grave de sănătate este cu 33% mai mici, decât la cei fără câini. Condiția este ca aceste persoane singure să-și plimbe câinele zilnic, de câteva ori pe zi, să petreacă timp în natură cu acest animal de companie.
Statisticile demonstrează faptul că probleme vasculare pot afecta foarte mult viața oamenilor și pot scurta durata de viață a acestora. De exemplu în anul 2016, în Europa, 45% dintre decese au avut drept cauză bolile cardiace ischemice și accidentul vascular cerebral. Cercetătorii consideră bolile cardiace ca fiind principalele cauze de deces în ultimii 15 ani, la nivel global.
Oamenii care au un câine ca animal de companie au inima mai sănătoasă.
3. Proprietarii de câini se recuperează mai repede
Medicii au observat că persoanele care au câini se recuperează mai repede după ce au suferit anumite probleme de sănătate grave: accident vascular cerebral, atac de cord. Conform studiului prezentat pe medicalnewstoday.com, câinele poate ajuta stăpânul să supraviețuiască după un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Există dovezi care arată că un câine are un efect bun asupra stăpânului său, iar riscul de moarte în urma unei asemenea boli grave poate fi mult mai mic.
4. Deținerea unui câine ar putea prelungi durata de viață
Deținerea unui câine poate reduce riscul de boli cardiace și este asociată cu mortalitatea cardiacă redusă. În studiul de pe MedicalNewsToday, se precizează că aceste animale pot reduce riscul de moarte prematură la oameni. Studiul s-a făcut în Suedia, pe un număr de 3.4 milioane de oameni adulți, dintre care mulți aveau un câine. După o perioadă de 12 ani, s-a constatat că proprietarii de câini aveau un risc mai mic de mortalitate cardiovasculară, decât cei fără câine.
Câinii sunt o motivație pentru a face mai multă activitate fizică, chiar și în zilele când este vremea mai urâtă. Câinele trebuie plimbat zilnic, de două ori pe zi, indiferent dacă că este cald sau frig, dacă plouă sau ninge. Și pe nature.com poți afla mai multe aspecte despre proprietatea câinelui și riscul de boli cardiovasculare și deces.
Oamenii singuri care au câini sunt mai activi, se simt mai puțin izolați și au o stare interioară mai bună. Acest lucru este valabil în special pentru persoanele singure, vârstnice. Câinele le îmbunătățește starea de dispoziție și astfel și calitatea vieții, din acest punct de vedere.
La persoanele cu boli coronariene, s-a precizat că deținerea unui câine poate fi asociată cu supraviețuirea îmbunătățită.
5. Câinele te scapă de stres, îți aduce bucurie
Specialiștii au spus că un câine este un suport psihic foarte bun. Acest animal te poate scăpa de stres și îți aduce zâmbetul pe chip în orice moment, indiferent cât de greu ți-ar fi.
Stăpânul său este pentru el universul lui, îl iubește necondiționat.
Într-un studiu de pe mentalhealth.org.uk, se precizează că animalele de companie pot îmbunătăți sănătatea mintală a oamenilor. Proprietarii de câini pot avea o sănătate mentală mai bună datorită acestor animale de companie.
Câinele îi motivează pe oameni, le oferă o stare de bine, de bucurie. Cei care au tensiuni în viața lor, pot scăpa de stres prin simplu gest de a mângâia un câine – animalul lor de companie.
Există și alte beneficii oferite de un câine.
Câinele te scapă de depresie
Acest animal are efect calmant asupra stăpânului său. Dacă se joacă cu el, stăpânul se poate relaxa și în plus își va calma nervii, stările de irascibilitate sau de nervozitate.
Oamenii care au grijă de un câine au un sentiment de realizare, se simt bine, că au făcut ceva valoros. Asta le dă încredere în ei și îi face să se simtă necesari. Sentimentul este minunat, îi calmează.
Plimbarea câinelui îi poate ajuta pe oamenii singuri să se împrietenească cu alți proprietari de câini și să-și facă noi cunoștințe, să rămână conectați social, să fie mai puțin retrași. În acest fel, relațiile sociale îi ajută pe oamenii singuri să fie mai sănătoși din punct de vedere mental.
6. Câinele și copilul sunt prieteni foarte buni
Un câine poate avea foarte multe beneficii asupra unui copil. Află în cele de mai jos câteva aspecte despre această prietenie.
Acest membru al familiei cu patru picioare poate învăța anumite lucruri pe un copil și anume:
- Să iubească necondiționat
- Să dezvolte înțelegerea, respectul și bunătatea
- Să se joace, să se bucure de viață
- Să adore natura, plimbarea în aer liber.
Proprietarii de câini au observat că aceste animale adoră compania copiilor. Mulți oameni adulți care nu au copii, au decis să crească un câine ca animal de companie. Unii dintre ei preferă pisicile.
Câinele este pentru copil un prieten adevărat!
Copii care suferă de ADHD și au un câine, sunt mai relaxați
Studiile au arătat că la un copil cu ADHD, un câine are un efect benefic asupra stării lui de sănătate. Copilul se va juca cu acest animal de companie, îl va plimba zilnic și astfel își va consuma din surplusul de energie. În acest fel, el se va simți mai relaxat și va dormi mai bine noaptea. Cercetătorii au spus că astfel crește și capacitatea de concentrare a copilului, deoarece prin exercițiu fizic, este oxigenat mai bine fluxul de sânge care ajunge la creier.
7. Aspecte interesante despre câini
Câinele este un animal sensibil, care se întristează imediat când nu este tratat corect. El se aseamănă foarte mult cu un copil, își dorește să fie iubit, băgat în seamă și tratat corect. Spre deosebire de copil, un câine nu este capricios ca acesta, este mult mai înțelegător, iartă repede.
Câinele este destul de cooperant în ceea ce privește domesticirea lui sau dresajul.
Câinii care au fost inițial fără stăpân și au trăit pe stradă (unde au avut parte de stres), pot avea tendința de a mânca mai mult și mai lacom, decât un câine care a avut de mic un stăpân care i-a asigura hrana necesară zilnică și un adăpost. Probabil în subconștientul lor există acea amintire, când au suferit de foame.
Despre câini se spune că se aseamănă și cu bebelușii, care nu cresc niciodată. Ei au expresii faciale care transmit emoții și care afectează comportamentul oamenilor, al celor din familia din care fac parte.
De exemplu, câinii au obiceiul de a ridica din sprâncene și de a face ochii mari și triști. Acestă expresie a loc cu ochii mari și rotunzi, care apare și la bebeluși, îi face să fie adorabili.
Foarte mulți câini arată triști când stăpânii lor sunt triști.
Expresiile lor diferite sunt un răspuns involuntar la emoții.
Ce crede stăpânul și ce înțelege câinele?
Proprietarii de câini spun despre aceste animale că simt atunci când stăpânul se supără pe ei din cauză că au făcut ceva greșit și adoptă o expresie prin care par că se simt vinovați. Ei au o expresie care arată acest lucru, că le-ar părea rău, dar în realitate studiile au demonstrat că de fapt, animalele au această expresie pentru a-și calma proprietarii supărați pe ei.
Când vezi astfel de expresii, nu ai cum să mai fii supărat pe câini. Specialiștii consideră că nu este vorba despre o vinovăție reală, pentru că de fapt câinii nu își dau seama cu adevărat că au făcut ceva rău. Atunci când stăpânul decide să-și pedepsească câinele că a făcut ceva rău, el nu înțelege de ce este pedepsit, consideră că a fost certat fără motiv. Prin urmare, ceea ce crede stăpânul este puțin diferit de ceea ce crede câinele.