Oamenii care au un câine ca animal de companie, au inima mai sănătoasă? Iată ce spun oamenii de știință!

0
710

De ce este bine să ai un câine ca animal de companie? Oamenii de știință au răspuns la această întrebare. Ei spun că un câine ne pot face inima mai sănătoasă, că este bine să aveam acest prieten loial în preajma noastră. Află care sunt principalele beneficii pentru sănătate ale creșterii unui câine ca animal de companie.

Navigare rapidă în articol:

 1. Câinele este un adevărat prieten al omului
 2. A avea un câine te ajută să-ți menții sănătatea inimii
 3. Câinele este bun pentru sănătatea mintală a stăpânului său
 4. Câinele poate scădea riscul de astm și alergii la copii
 5. Câinele te poate scăpa de stres
 6. Câinele este un animal mai inteligent decât cred oamenii

Câinele este un adevărat prieten al omului

Comparativ cu alte specii de animale, câinele este singurul animal care este cel mai apropiat dintre toate de inima stăpânului său, este loial și plin de dragoste. Majoritatea proprietarilor de câini spun că nu ar putea trăi fără acest animal de companie, că el este un adevărat membru în familie. Câinele este un adevărat prieten, el face parte din familie.

Devotamentul acestor animale a fost mereu impresionant. Ele își arată mereu dragostea, afecțiunea și fidelitatea față de stăpânii lor. Cercetătorii au ajuns la concluzia că fiecare câine care și-a urmat stăpânul a dat dovadă de multe ori de o imensă iubire și fidelitate pentru acesta.

Mulți oameni ajung să se mire la un moment dat de cât de “genial” este creierul unui câine, în sensul că acest animal reușește atât de bine să-și înțeleagă stăpânul. Câinele are capacitatea de a interpreta arome și mirosuri, de a simți energia unei persoane, și din acest punct de vedere este superior am putea spune altor ființe.

Cum sunt câinii?

Câinii sunt ființe simțitoare, sunt conștienți de personalitatea lor. Ei “au minți ca oamenii”, au capacitatea de a-și înțelege stăpânii.

Câinii pot visa în timpul somnului. Sunt perioade de somn REM în care visează, atunci mișcă ochii.

Oamenii de știință spun că inteligența acestor animale diferă, în funcție de specie. Totuși nu poți compara inteligența unui câine Chihuahua cu rasa de câine Ciobănesc carpatin. Este vorba despre capacitatea lor de a se adapta la anumite situații, de a face față la diferite experiențe. Rasele de câini diferă prin multe aspecte între ele: capacitatea de rezistență, agilitate, mărime și altele.

Un lucru precizat de cercetători este că aceste animale au puteri cognitive magnifice. Ei se referă aici la puterea creierului câinelui de a capta informații despre mediul său. Câinii sunt animale inteligente, cu o capacitate de a percepe și de a nuanța schimbările din jur.

Faptul că un câine analizează totul, că mintea sa funcționează, se vede prin felul cum reacționează, prin postura corpului, poziția urechilor, mișcarea ochilor, modul cu se manifestă, cum își ține coada sau capul.

Câinele este “ca un leu” în propria casă, el își marchează teritoriul și nu permite altui câine să fie stăpân în zona lui. Pentru ca doi câini să se înțeleagă, ei trebuie crescuți împreună de la vârstă fragedă. O condiție ar fi ca unul dintre ei să fie mai domol, să-l lase pe celălalt să-și manifeste rolul de “șef de haită”. Aici poți afla câteva idei despre îngrijirea câinelui.

A avea un câine te ajută să-ți menții sănătatea inimii

Oamenii care au un câine ca animal de companie sunt mai activi și mai sănătoși. Conform unui studiu recent al cercetătorilor, oamenii care au un câine ca animal de companie, au o sănătate fizică și cardiovasculară mai bună. Rezultatele acestui studiu arată că acest animal de companie poate influența în bine sănătatea inimii stăpânului său, care petrece mult timp cu el.

Studiul s-a realizat pe un număr de 1769 persoane, care aveau vârsta cuprinsă între 25-64 de ani. Timp de câțiva ani, ei au comparat starea de sănătate a persoanelor care aveau un câine ca animal de companie cu a celor fără animale, acasă. Asta a însemnat analiza stării de sănătate cardiovasculară, a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol, dieta, activitatea fizică, indicele de masă corporală și altele. Multe dintre aceste persoane care au participat la studiu erau bărbați, iar o parte erau fumători.

Rezultatele studiului au arătat că un procent de 24,3% dintre proprietarii de câini și care fumau, s-au lăsat de acest viciu. În plus, mulți dintre ei erau mai activi fizic, aveau un nivel de colesterol normal comparativ cu cei fără animale de companie.

Potrivit cercetătorilor, acest studiu este o dovadă a faptului că oamenii, care au un câine ca animal de companie, au o sănătate cardiovasculară mai bună și un risc mai mic de a suferi de boli de inimă.

Câinele este un prieten de plimbare ideal

Iată care sunt factorii care explică de ce sănătatea cardiovasculară a proprietarilor de câini este mai bună:

 • Aceștia sunt mai activi fizic, nu duc o viață sedentară
 • Își plimbă în mod frecvent câinele și astfel au șanse mai mari să beneficieze de avantajele oferite prin activitatea fizică pe care o realizează
 • Au tendința de a face activități fizice mai moderate, cum este grădinăritul
 • Legătura care se creează între ei și animalele de companie le îmbunătățește calitatea vieții, în sensul că starea lor interioară este mai bună, sunt mai veseli, au o stare de bună dispoziție
 • Sunt mai echilibrați, mai plini de energie pozitivă.

Plimbarea alături de câine este relaxantă, acesta fiind o companie plăcută. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan consideră că oamenii care au un câine ca animal de companie și care îl plimbă în mod regulat, au o probabilitate mai mare cu 34% să-și asigure nevoile în ceea ce privește activitatea fizică.

Citește și:  Alergatul în aer liber - metoda sigură de relaxare a minții și trupului

Câinele îl determină pe stăpân să facă mai multă mișcare

Oamenii trebuie să facă mișcare în fiecare zi, iar plimbarea câinelui este cea mai accesibilă formă de activitate fizică disponibilă. În plus este ca o terapie pentru suflet, este foarte relaxantă. În general câinii sunt puțin mai activi decât oamenii. Astfel au un impact asupra mersului persoanelor care îi scot la plimbare. Oamenii care își plimbă câinele fac mai multă mișcare. Ei sunt mai activi decât cei care nu au un câine ca animal de companie, sau care care au un animal dar îl țin acasă.

Studiile cercetătorilor au arătat și faptul că aproximativ două treimi din proprietarii de câini au spus că mersul animalelor de companie este regulat. Acest lucru este un avantaj pentru proprietarii lor, este o oportunitate de a avea un nivel de activitate fizică generală echilibrată.

Studiile au arătat și faptul că oamenii de vârstă medie nu prea au timp să-și plimbe animalul de companie. Cei care au cel mai mare beneficiu de pe urma acestei activități fizice sunt tinerii și vârstnicii, care bineînțeles au timp de plimbarea câinelui.

De asemenea, cercetătorii au spus că în general câinii mai tineri și de talie mai mică sunt plimbați mai mult, mai frecvent, comparativ cu cei mai bătrâni sau care sunt de talie mai mare.

Câinele este bun pentru sănătatea mintală a stăpânului său

Un câine oferă dragoste, este ca un “medicament” pentru minte și suflet. Oamenii care au animale de companie, mai ales câini, au un risc mai mic de a dezvolta boli cardiace, au tensiunea arterială mai mică, fac mai bine față stresului.

Există studii prin care știința a arătat că traiul alături de un câine poate îmbunătăți sănătatea mintală a stăpânului. Deja se știe că se poate face și terapie cu aceste animale de companie. Câinii sunt folosiți în cazul bolnavilor de anxietate, depresie, singurătate, tristețe și alte afecțiuni psihice.

Aceste animale au un efect benefic asupra stării psihice a copiilor, care suferă de anxietate, frică și stres. Ele sunt considerate animale perfecte pentru orice pacienți ce au frecvent crize de anxietate și depresie. Interacțiunea cu aceste animale este bună, a dat rezultate pozitive în multe situații de acest fel.

Mângâierea unui câine sau a unui animal de companie are efect bun în reducerea anxietății (vezi mai multe în acest studiu).

Câinele poate scădea riscul de astm și alergii la copii

Câinele este un animal foarte util pentru sănătatea copiilor. Știința arată că acest animal are un efect bun asupra stării de sănătate a stăpânului său. Există studii prin care s-a demonstrat că prin creșterea unui câine ca animal de companie se poate reduce riscul de astm și alergii la copii.

Studiul s-a realizat asupra copiilor care aveau vârsta de 6 ani. Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste animale aduc multe beneficii în viața copiilor. Rezultatele studiului au arătat că la copiii, care au stat în preajma unui astfel de animal de companie, în primul an de viață, riscul de a suferi de astm la vârsta școlară a scăzut cu 13%. În ceea ce privește copiii care au locuit la fermă și au avut un câine ca animal de companie, riscul de a suferi de astm la vârsta școlară a scăzut cu 52%.

Alte studii au demonstrat faptul că traiul alături de un câine ca animal de companie poate ajuta la scăderea riscului de a suferi de alergie. S-a spus că acest lucru se datorează faptului că expunerea la câini poate modifica flora bacteriană din praful din casă. Astfel au loc și modificări ale compoziției florei intestinale și capacitatea de a combate infecția crește.

Câinele are un efect benefic asupra sistemului imunitar al copilului.

Află ce animale de companie sunt potrivite pentru copii.

Câinele te poate scăpa de stres

Dragostea unui câine e medicament curat – Îți alină suferința cu lăbuța! Câinele ajută în ameliorarea stresului. Oamenii de știință au arătat prin studiile lor că aceste animale pot reduce foarte mult stresul la oameni. Conform studiului din anul 2001, pacienții care suferă de hipertensiune arterială, își pot reduce tensiunea dacă au un câine ca animal de companie.

De asemenea, un studiu din 1995, de pe sciencedirect.com, arată că oamenii care au animale de companie au șanse mai mari de a-și îmbunătăți starea de sănătate, după ce au suferit în trecut un atac de cord.

Dacă ai un câine ca animal de companie, poți citi aici ce activități și jocuri distractive există pentru câini.

Câinele este un animal mai inteligent decât cred oamenii

Un câine poate fi mai inteligent decât ar putea crede oamenii. Despre câini s-a spus că pot înțelege până la 250 de cuvinte și pot interpreta emoțiile umane. Conform unui studiu din anul 2009, câinii sunt capabili de asta, pot depăși un copil cu vârsta de 2 ani. Câinii sunt mult mai inteligenți decât consideră multe persoane. Asta nu înseamnă că se poate vorbi cu un câine ca și cu un copil. Cert este că el va înțelege ceea ce îi spunem. El are capacitatea de a înțelege gesturile și cuvintele stăpânului. Asta poate confirma de fapt orice proprietar al unui animal de companie.

Psihologii au analizat abilitățile intelectuale ale câinilor. Ei au scris în reviste de specialitate că aceste animale sunt mai deștepte decât ne-am aștepta. Ei vor să descopere mai mult, să facă comparație cu abilitățile altor animale – pisici, cai și alte ființe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.