Sarcină & BebeLaptele matern – Care sunt avantajele pe termen scurt și lung ale...

Laptele matern – Care sunt avantajele pe termen scurt și lung ale alăptării la sân?

Medicii recomandă hrănirea copilului cu laptele matern, timp de aproximativ 6 luni, sau chiar un an. Alăptarea la sân are numeroase beneficii nutriționale pentru bebeluș, pe termen scurt și lung. Acest lucru este confirmat de studiile cercetătorilor. Rezultatele de sănătate ale sugarilor alăptați timp de 4-6 luni cu laptele matern au fost mult mai bune, comparativ cu cele ale bebelușilor care au primit lapte praf.

Află în acest articol de ce specialiștii în domeniul medical susțin alăptarea la sân. Care sunt beneficiile oferite de laptele matern?

Navigare rapidă în articol:

  1. Meniul în timpul alăptării
  2. Alăptarea la sân scade riscul de diabet zaharat de tip 1 la sugari
  3. Efectul alăptării asupra riscului de boală celiacă
  4. Prevenirea obezității la copii cu ajutorul laptelui matern
  5. Alăptarea reduce riscul de boală inflamatorie intestinală a copilului
  6. Durata alăptării și scăderea riscului de leucemie
  7. Alăptarea scade riscul de otită medie
  8. Laptele matern previne infecțiile tractului gastrointestinal
  9. Când este contraindicată alăptarea naturală?

Meniul în timpul alăptării

Mamele care alăptează la sân copiii trebuie să aibă o dietă specială. Ele au nevoie de mai multă energie, de 450-500 kcal pe zi. Asta înseamnă că dieta trebuie să fie cât mai echilibrată, completată și de suplimente de vitamine prenatale.

Aceste vitamine pot fi luate și după naștere, ele au rolul de a completa dieta în timpul alăptării.

Mamele trebuie să introducă în meniul zilnic și un aport de alimente care conțin acizi grași polinesaturați. Care este rolul acestor acizi grași? Studiile cercetătorilor arată că suplimentarea cu nutrienți specifici este benefică în perioada de sarcină și alăptare.

Un studiu din 2012 arată că aportul de acid docosahexaenoic (DHA) sau de Omega-3, dar și de iod, vitamina D și acid folic în sarcină și în lunile de alăptare, poate avea multe beneficii și anume:

  • Ajută în sarcina cu risc ridicat
  • Vitamina D susține dezvoltarea normală a scheletului și creierului copilului
  • Acidul folic este bun pentru dezvoltarea creierului, craniului, coloanei vertebrale
  • Iodul susține dezvoltarea creierului și a sistemului nervos
  • Acest complex de nutrienți crește greutatea fătului, lungimea corpului și circumferința capului, îmbunătățește acuitatea vizuală, coordonarea mâinilor, atenția, procesarea informațiilor.

Mamele care au o dietă vegană sau vegetariană, trebuie neapărat să ia și suplimente de multivitamine în perioada de alăptare.

Cât de frecvent ar trebui alăptat copilul? Alăptarea se face de regulă 6 luni, sau chiar un an. Bebelușul trebuie hrănit atunci când îi este foame. Unii bebeluși trebuie hrăniți mai des, alții mai rar. În general, un sugar mănâncă cam de 12 ori în 24 de ore. Asta înseamnă că ar trebui alăptat o dată la 2-3 ore. Fiecare bebeluș este un caz unic, individual. Este greu de generalizat cu privire la acest aspect. Cert este că pe măsură ce bebelușul crește, se schimbă și modul de hrănire.

Alăptarea la sân scade riscul de diabet zaharat de tip 1 la sugari

După cum arată statisticile, diabetul zaharat este una din principalele cauze de deces la nivel mondial, în țările în curs de dezvoltare prevalența acestei boli a crescut foarte mult. Persoanele care suferă de diabet zahar au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, nefropatii, neuropatii.

Specialiștii au arătat că alăptarea poate avea un efect protector împotriva acestei boli, prevenind debutul ei. Se recomandă alăptarea prelungită la sugari pentru protejarea împotriva diabetului autoimun. Rezultatele studiilor lor demonstrează că alimentația cu laptele matern în primele luni de viață poate împiedica manifestarea diabetului zaharat.

La sugarii care sunt alăptați timp de cel puțin 3 luni cu laptele matern, apare o scădere a riscului de diabet zaharat de tip 1 cu 30%. De asemenea, cercetătorii consideră că alăptarea pe termen lung are efect în reducerea incidenței diabetului zaharat de tip 2 cu 40% (află mai multe aici).

Efectul alăptării asupra riscului de boală celiacă

Prin studii observaționale din anul 2006, cercetătorii au arătat că alăptarea împedică apariția de boală celiacă la copii. Prin hrănirea sugarului cu laptele matern, acesta primește o protecție împotriva acestei boli mai târziu.

S-a constatat faptul că la sugarii care sunt alăptați la sân, riscul de a suferi de boală celiacă prin expunerea la gluten este redus cu 52%. Prin urmare, este important ca bebelușii să fie hrăniți cu lapte matern în primele 6 luni de viață.

Prevenirea obezității la copii cu ajutorul laptelui matern

Copiii alăptați la sân sunt mai puțin susceptibili să devină obezi, ori supraponderali în copilărie sau la adolescență. Protecția împotriva excesului de greutate la copii a fost confirmată de deja de oamenii de știință prin studiile lor. Alăptarea timp de 4-6 luni are multe beneficii asupra copiilor și scade riscul de supraponderabilitate la aceștia.

Specialiștii în domeniul medical au observat că bebelușii care sunt alimentați cu laptele matern nu ajung la obezitate. Prin studii, ei au demonstrat faptul că riscul de obezitate scade foarte mult dacă se face alăptarea copiilor la sân. De asemenea ei spun că alăptarea are efect și mai târziu, apare o reducere a ratelor de obezitate cu 15-30% la adolescenții și adulții care au fost hrăniți cu lapte matern la începutul vieții. Mai mult decât atât, ei au spus că fiecare lună de alăptare a sugarului, scade riscul de obezitate cu 4%. (vezi aici mai multe informații despre acest subiect).

Citește și alăptarea bebelușilor la biberon.

Alăptarea reduce riscul de boală inflamatorie intestinală a copilului

Conform unui studiu din 2006, alăptarea reduce riscul de boală inflamatorie intestinală a bebelușului cu 31%. Laptele matern are un efect protector asupra intestinului acestuia, îi oferă cea mai bună microfloră intestinală benefică, astfel riscul de infecții gastrointestinale scade foarte mult.

Cercetătorii au precizat că laptele matern poate reduce și riscul de enterocolită necrozantă, care este o inflamație la nivelul intestinelor. Un studiu din anul 2010 arată că în cazul copiilor născuți prematur care sunt hrăniți cu laptele matern, riscul de enterocolită scade cu 77%.

Despre alăptare s-a spus și faptul că poate reduce costurile privind tratamentele pentru îmbunătățirea sănătății copiilor. Alăptarea trebuie realizată timp de 6 luni sau chiar mai mult și astfel prin acest obicei alimentar sănătos se oferă copilului o rezistență mai bună la boli și afecțiuni în timpul vieții.

Durata alăptării și scăderea riscului de leucemie

Scăderea riscului de leucemie a fost asociată cu durata alăptării copiilor la sân. Potrivit studiilor oamenilor de știință, riscul de leucemie limfocitară acută scade cu 20% la sugarii hrăniți cu lapte matern cel puțin 6 luni.

Prin studii de specialitate, s-a observat o scădere cu 15% a riscului de leucemie acută mieloidă la bebelușii alăptați la sân timp de 6 luni sau mai mult.

Alăptarea scade riscul de otită medie

Alimentarea bebelușului cu lapte matern mai mult de 3 luni, scade riscul de otită medie cu 50%. Acest lucru a fost arătat prin studiile cercetătorilor. Ei au spus că alăptarea la sân poate reduce cu 63% și riscul de a dezvolta infecții ale gâtului nu doar ale urechii, dar și incidența răcelilor comune.

Conform unui studiu de pe NCBI, alăptarea prelungită în primul an de viață îmbunătățește dezvoltarea cognitivă a copilului, lucru destul de evident mai târziu, când acesta are 6 ani. Acest studiu observațional a fost realizat pe un număr de 17 046 de sugari sănătoși, care au fost hrâniți cu lapte matern.

Laptele matern previne infecțiile tractului gastrointestinal

Laptele matern are proteine, hormoni, grăsimi, vitamine și alți nutrienți, care ajută copilul să crească și să se dezvolte normal. Prin alăptare, bebelușii nu mai fac atât de multe probleme de sănătate, infecții, boli respiratorii, astm, probleme ale tractului gastrointestinal și altele.

Laptele matern are o cantitate semnificativă de acizi Omega-3 numiți docosahexaenoici (DHA) care ajută în dezvoltarea vederii, ochilor bebelușului și a creierului acestuia. S-a spus și despre reducerea riscului de sindrom de moarte subită la sugar (SIDS) dacă acesta este alăptat la sân timp de cel puțin 6 luni, recomandat ar fi un an.

Specialiștii în domenul medical au precizat că laptele matern are nutrienți și anticorpi foarte utili pentru sănătatea bebelușului, conține exact elementele active de care micuțul are nevoie în primele luni de viață.

Potrivit cercetătorilor, hrănirea bebelușului cu laptele matern poate reduce cu 64% incidența infecțiilor tractului gastrointestinal. Acest efect al laptelui matern durează și o perioadă de 2 luni după încetarea alăptării.

Când este contraindicată alăptarea naturală?

Mamele nu trebuie să alăpteze în următoarele situații:

  • Când sunt infectate cu virusul leucemiei cu celulele T umane de tip I sau II; acesta este asimptomatic la începutul infecției, iar boala se manifestă mai târziu; infecția se transmite prin alăptare, transfuzii de sânge, relații sexuale
  • Dacă au bruceloza (boală infecțioasă gravă produsă de Brucella sp.) și nu urmează niciun tratament; un studiu din anul 2006 confirmă faptul că bruceloza se poate transmite la sugar prin laptele matern
  • În cazuri de tuberculoză infecțioasă netratată
  • Dacă au leziuni de herpes simplex la sân
  • În cazuri de boli infecțioase, HIV
  • Dacă se iau medicamente sau substanțe narcotice
  • Dacă fumează sau consumă alcool
  • Dacă bebelușii au tulburări metabolice a galactozemiei clasice
  • Dacă bebelușii au boli metabolice de tipul fenilcetonurie.

Toate aceste boli și afecțiuni fac alăptarea să fie contraindicată de medic.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.