Cum să faci relația să meargă? Adevărul este că răspunsul la această întrebare, în anumite momente, poate salva sau destrăma o relație de cuplu…
Foarte mulți oameni recurg la articole de pe internet în loc să se adreseze unui psiholog matrimonial sau să ceară sfaturile celor apropiați, de teamă că s-ar putea afla că lucrurile nu mai merg atât de bine.
Din acest motiv, am realizat o colecție de idei pe care să le luați în calcul, cu speranță că vă vor putea ajuta să îmbunătățiți situația.
1. Și cu bune, și cu rele…
Așa este orice relație, dar și orice persoană. Când îți alegi partenerul trebuie să te gândești că dacă vrei o relație serioasă, vei lua la pachet nu numai părțile bune, ci și problemele lui, care vor deveni și problemele tale. Dacă vrei să le soluționeze, va trebui să te implici nu numai verbal, ci participând în mod concret la rezolvarea problemelor.
2. Oferă-i șansa de a accepta propunerea
Dacă unul dintre voi își dorește să meargă la film să vizioneze o peliculă care îi displace celuilalt, asta nu înseamnă că trebuie să meargă singur. Se poate ajunge la un compromis, în genul: „Ok, merg cu tine la film, dar promiți că mergem la meci săptămâna viitoare și conduci tu, ca să am timp să răsfoiesc predicții din fotbal pe drum”. Bineînțeles, nu trebuie neapărat să se exagereze la acest capitol, însă este bine să existe astfel de înțelegeri din când în când.
3. Descoperă punctele de maximă compatibilitate
Punctele forte din cuplu trebuie susținute. De multe ori, dacă lăsăm hobby-urile noastre comune să meargă din inerție, acestea pot să scadă în intensitate sau chiar să dispară din peisaj în perioadele mai anoste sau mai tulburi. Tocmai de aceea, mizează pe activitățile care vă plac foarte mult amândurora și ține un calendar pentru a nu le lăsa să se risipească.
4. Dă la o parte monotonia
Respectul se dovedește în primul rând prin fapte, însă vorbele au, de asemenea, rostul lor în orice relație. Chiar dacă, de cele mai multe ori, folosirea unor expresii formale poate părea ciudată, cu cât pui mai multă putere atunci când ceri ceva sau îți arăți recunoștința, cu atât ai șansa de a menține sau de a reaprinde focul într-o relație. Evident, de preferat este să se aplice acest sfat prevenit, pentru a nu se ajunge la situațiile în care exprimarea gratitudinii ar fi considerată ca fiind o glumă proastă sau o metodă de a ascunde ceva…
5. Reperează pragul și nu-l depăși
De multe ori, cuplurile se ceartă și ajung chiar să se despartă pentru că cei doi nu știu când să pună piciorul pe frână. Momentele de nervozitate pot fi prevenite prin alimentație, suplimente, rugăciune sau terapie, însă atunci când unul dintre cei doi are nervii întinși, efectiv nu continua discuția. O vei putea relua în alt moment. Eventual, notează-ți ideile, iar după ce amândoi v-ați liniștit, citește-ți notițele și vezi dacă mai simți nevoia să le exprimi: S-ar putea să ai o surpriză…
6. Obișnuiește-te să faci haz de necaz
Inevitabil, în orice relație vor apărea momente în care veți da, pe rând, cu bățul în baltă. Decât să creezi tensiune și să lansezi reproșuri, cel mai bine este să aplici un pic de ironie și să treci mai departe. Practic, vezi partea haioasă, ca și cum te-ai uita la o comedie. Categoric, trebuie să trasezi o linie undeva, însă fă asta la rece și nu la cald.
7. Formează recurențe sănătoase
Fie că este vorba despre efectuarea unor declarații frumoase sau de un sărut de noapte-bună, obiceiurile de acest gen care sunt respectate cu regularitate pot face mult bine unui cuplu. Cu cât începi mai devreme, cu atât este mai bine. Nu este o idee rea nici să stabilești niște mini-pedepse pentru nerespectarea îndatoririlor cu brio.
8. Ruperi de ritm
Din când în când, o ieșire din cotidian face extrem de bine. Mergi într-un restaurant sau vizitează un oraș pentru prima dată, închiriați biciclete, mergeți la parașutism etc. Idee este să faceți ceva diferit și să fiți amândoi de acord.
9. Un pic de distanță nu face deloc rău
Nu e vorba să plecați în vacanțe unul fără celălalt, ci să mai ieșiți în oraș cu prietenii (fiecare cu ai lui) și să mai faceți și ceva fără compania celuilalt, pentru a ieși din rutină și pentru a face ca revederea partenerului să aibă un impact pozitiv. Atenție însă, pentru că dacă exagerați la acest capitol, asta vă poate distruge relația. Cuvântul cheie este echilibrul.
10. Nu te împiedica în detalii
Nu te supăra și nu genera conflicte pentru lucruri care nu sunt importante, pentru că riști să deteriorezi relația. Încercați amândoi să fiți conștienți de acest lucru și discutați calm despre viitoarele momente potențial tensionate, înainte ca acestea să reapară. Atâta vreme cât cei doi premeditează păstrarea armoniei, șansele de a se ajunge la scandal se reduc considerabil.
Iubirea intensă și reciprocă are forța de a trece peste orice fel de barieră. Important este să fim realiști și să nu ne creăm așteptări puerile. Uneori, va trebui să lași de la tine pentru ca lucrurile să meargă, dar nu mereu. Dacă relația ta nu mai funcționează și nu poate fi resuscitată cu ajutorul metodelor de mai sus, ai putea să încerci să consulți un psiholog matrimonial.