Părinții trebuie să știe că stabilirea unor obiceiuri bune de îngrijire orală la copii, încă de când sunt foarte mici, este primul pas pentru a avea dinți sănătoși pe tot parcursul vieții.
Copiii trebuie să fie învățați și supravegheați pentru a se spăla corect pe dinți, chiar până la vârsta de 10 ani. Medicii stomatologi consideră că cei mici nu au abilitățile necesare manuale de a-și îngriji dinții în mod corect și de aceea, trebuie să fie instruiți frecvent cu privire la efectuarea corectă a periajului, cu scopul de a preveni apariția unor probleme dentare.
Sfaturi de la medicii stomatologi
Corectarea obiceiurilor proaste cât mai curând posibil
Medicii stomatologici recomandă copiilor, o vizită la dentist înainte de vârsta de 7 ani, pentru identificarea obiceiurilor proaste privind masticația, care ar putea provoca sau chiar agrava o malocluzie. La copii se dezvoltă anumite obiceiuri încă din primii ani de viață, cum ar fi suptul degetului mare chiar și după vârsta de 2-5 ani, utilizarea prelungită a suzetei sau respirația orală.
Deși pare un pic exagerat, respirația orală poate cauza probleme respiratorii, spun medicii. Ea poate duce la inflamarea căilor respiratorii și apariția unor probleme gingivale, din cauza uscării gurii. De asemenea, ea ar putea provoca o postură incorectă, mai ales a limbii, deoarece aceasta nu va exercita corect funcția sa de stimul, în creșterea maxilarului.
Aceste obiceiuri pot fi corectate din timp, de aceea se recomandă prima vizită a copilului la dentist, în jurul vârstei de 7 ani.
Părinții ignoră adesea vizitele timpurii la dentist și asta nu este bine pentru copil. Acest mod eronat de gândire poate avea consecințe, deoarece nu pot fi prevenite anumite probleme ce pot să apară, având în vedere faptul că dinții permanenți cresc împreună cu cei temporari.
Ideal ar fi ca părinții să-și ducă copilul la dentist cam o dată la șase luni, după prima vizită la cabinetul stomatologic.
Îngrijirea dentară la copii
Potrivit medicilor stomatologici, copiii trebuie să meargă la dentist din mai multe motive, cum ar fi:
- Depistarea unor boli dentare sau anomalii orale
- Pentru a afla sfaturi de la un profesionist privind sănătatea copilului
- Depistarea unor probleme asociate structurii maxilarului sau dinților copilului, care ar putea afecta capacitatea acestuia de a vorbi
- Pentru a afla despre îngrijirea dentară corectă
- Pentru a elimina tiparele de hrănire și obiceiurile de supt degetele
- În scopul de a se familiariza cu scaunul și echipamentul dentistului, pentru consultație și prevenirea apariției cariilor dentare; în ziua de azi, un cabinet stomatologic pediatric modern include jucării colorate și un decor atractiv pentru micii vizitatori, pentru ca aceștia să se simtă confortabil.
Alte sfaturi
Chiar dacă se tot vorbește despre pandemia de COVID-19, ca părinte poți face și acum o programare a copilului la dentist. Vei merge la clinica respectivă, după ce ai făcut programarea prin telefon și poți fi sigur că medicul stomatolog respectă măsurile și instrucțiunile stricte de igienă impuse.
Medicul recomandă pentru copil un sigur însoțitor, astfel vor fi mai puține persoane în sala de așteptare. De asemenea, ei sfătuiesc pacienții să respecte ora de programare și să nu intre în clinică până la ora convenită pentru vizită.
Înainte de a veni la dentist, copilul trebuie să aibă grijă de igiena danturii, deoarece el nu-și va spăla dinții la clinică. Prin urmare, trebuie să se spele pe dinți înainte de a pleca de acasă, pentru a avea dinții curați când ajunge la dentist.
Ortodonția la copii
Părinții trebuie să fie atenți la dantura copiilor și să observe dacă la ea apar anumite probleme, ce pot indica necesitatea de a duce copilul la dentist. Dintre acestea fac parte:
- Dificultăți de masticație
- Strângerea dinților
- Pierderea timpurie a dinților de lapte
- Dinți proeminenți, înghesuiți sau deplasați
- Respirație prin gură
- Dinți superiori sau inferiori care nu se potrivesc sau nu se ating
- Aspect facial dezechilibrat și altele.
Toți acești indicatori arată că micuțul trebuie dus la un dentist pentru copii pentru o consultație și un tratament adecvat. În ziua de azi, aproximativ o treime din copii au nevoie de un tratament ortondontic, pentru îndreptarea dinților, îngrijirea lor și îmbunătățirea mușcăturii.
Dinții nealiniați corect pe arcada dentară sau alte probleme (dinți strâmbi, înghesuiri dentare) pot perturba dicția și afecta fizionomia copilului. Asta poate face obiectul ridiculului în rândul colegilor și, drept urmare, poate afecta stima de sine a copilului, deoarece el dezvoltă un complex de inferioritate.
În plus, apar și alte probleme, ce țin de sănătate. De pildă, este afectată funcția de mestecat, iar asta poate cauza procese inflamatorii, atrofia gingiilor, afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, deformarea maxilarului.
Malocluzia dentară și alte probleme ale aspectului dinților pot să apară din mai multe cauze, cum ar fi: predispoziția ereditară, bruxism, întârzierea dinților, anumite leziuni maxilare și anomalii dentare, obiceiul de a suge degetul după vârsta de 2 ani, pierderea timpurie a dinților primari, lipsa alimentelor solide dar și a vitaminelor și mineralelor în dietă, boli de tip ORL care determină copilul să respire pe gură.
Mușcătura greșită la copii poate fi corectată cu ajutorul unui medic specialist în ortondonție, deci nu mai este o problemă de nerezolvat în ziua de azi. Practic, părinții își pot programa copilul la medicul stomatolog, chiar la vârsta de 6-7 ani. Există diferite tratamente pentru a corecta mușcătura la copii. De regulă, ea se corectează mai repede la un copil, decât la un adult.