Timp liberCamparea pe zăpadă - Sfaturi pentru a merge la camping în timpul...

Camparea pe zăpadă – Sfaturi pentru a merge la camping în timpul iernii

Nimic nu este mai plăcut iarna, decât o vacanță la munte, unde să ai parte doar de liniște și un peisaj alb, uimitor, creat de zăpadă. Iarna în aer liber este minunată, excursioniștii știu deja asta, mai ales cei care nu ratează niciodată această perioadă a anului, când la munte a nins deja. Cei care au încercat această aventură – de a merge la camping în timpul iernii – știu deja că nu este foarte confortabil. Pentru a face față gerului, mai ales din timpul nopții, trebuie respectate câteva reguli, prin care situația poate fi ținută sub control.

Află în cele ce urmează câteva sfaturi de la experți privind camparea pe zăpadă, în timpul iernii, la munte.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum îți păstrezi organismul cald în timpul iernii?
  2. Sfaturi privind campingul în autorulotă iarna
  3. Alte sfaturi privind camparea în lunile de iarnă
  4. Dormitul la cort iarna

1. Cum îți păstrezi organismul cald în timpul iernii?

Nu te teme de frig! Iarna este un anotimp fantastic, de care te poți bucura dacă ai echipamentele potrivite și ai grijă să-ți păstrezi organismul cald. Prin urmare, este foarte important să știi ce trebuie să faci pentru asta, pentru a te putea bucura de călătoria ta.

Sfaturi pentru a face față la condițiile geroase de iarnă:

  • Cumpără un încălzitor portabil cu propan, care are caracteristici de siguranță. Un atuu ar fi ca acesta să se oprească automat dacă este răsturnat, sau dacă va detecta un nivel scăzut de oxigen.
  • Poți lua cu tine și o pătură electrică, pe care o vei folosi în loc de încălzitorul portabil.
  • O idee bună ar fi să folosești sticlele bidon sau pernele umplute cu apă caldă; acestea se țin în sacul de dormit și încălzesc corpul și picioarele.

2. Sfaturi privind campingul în autorulotă iarna

Campingul cu autorulota nu înseamnă neapărat că ești 100% în siguranță; este necesar să respecți câteva reguli, să ai echipamentul necesar. Există o serie de factori pe care trebuie să-i iei în seamă, pentru a face față călătoriei în condiții de iarnă.

Nu uita de echipamentul pentru iarnă, care trebuie să includă:

  • Lopata pentru mașină, care trebuie să fie foarte robustă, mai ales pentru simplul fapt că va fi folosită în călătorii la munte, în lunile cu zăpadă. O lopată este obligatorie, indiferent că mergi la camping sau cu mașina iarna prin oraș. Cu lopata vei putea dezăpezi oricând mașina, în toate aventurile de iarnă. Alege o lopată foarte rezistentă, care să aibă și mânerul din oțel, pentru a putea da zăpada, noroiul și nisipul deoparte. Ideea este să ai o lopată grea, care să fie eficientă, nu una ușoară și ieftină, care să se rupă la prima utilizare.
  • Curele de prindere pentru recuperarea autovehiculului în caz de nevoie. Acestea sunt uneori mai eficiente decât curelele de remorcare.
  • Cârlige de remorcare foarte rezistente, care sunt durabile, realizate dintr-un material de calitate incredibil de bun. Acestea funcționează bine cu alte accesorii auto – curele de prindere și curele de remorcare.
  • Covorașe de tracțiune sau benzi auto antiaderente și antiderapante care ajută în prevenirea rotirii cauciucurilor pe zăpadă, noroi, gheață sau nisip. Sunt realizate dintr-un material dur, rezistent, pentru că se pun sub roți și trebuie să aibă aderență ca să permită ieșirea din zăpadă.
  • Lanțuri pentru anvelope de cea mai bună calitate și altele.

Toate aceste echipamente trebuie să le ai în autorulotă, și ele trebuie să fie ușor accesibile atunci când ai nevoie de ele. Nu uita nici de kitul personalizat cu medicamente și alte produse de prim ajutor.

Alte lucruri utile

Cumpără lichid de parbriz care să reziste la minus 30-40 grade Celsius. Dacă se amestecă alcool izopropilic (care curăță vopseaua după polish) în lichidul de parbriz, acesta va avea punctul de îngheț la o temperatură și mai scăzută. Ia o sticlă cu antigel la tine, pentru că este posibil să trebuiască să completezi antigelul în rezervorul autorulotei.

Ai nevoie și de o mătură foarte rezistentă, realizată din polipropilenă (rezistentă când este utilizată pe suprafețe din beton, zidărie) cu mâner din oțel, pentru a împinge zăpada de pe autorulotă. Cu siguranță la munte va ninge frecvent și este posibil să fie nevoie zilnic să dai zăpada de pe mașină. Nu ai cum să conduci cu autorulota acoperită de zăpadă; asta este chiar ilegal, este periculos pentru tine, dar și pentru alți șoferi, care conduc în spatele tău.

3. Alte sfaturi privind camparea în lunile de iarnă

Un sfat bun ar fi să gătești afară, dacă vremea își permite să faci acest lucru (de ex. la un foc de tabără); în acest fel poți preveni formarea condensului în rulotă. Condensarea poate duce la formarea de mucegai, asta fiind o problemă gravă pentru sănătate.

Iarna, apare destul de frecvent riscul pierderii de căldură din rulotă. De asemenea, apare și riscul de formare a condensului în interiorul acesteia. Chiar dacă se folosește un dezumidificator, pentru a reduce nivelul de umiditate, este posibil ca acesta să nu facă față.

Atunci când geamurile sunt încă foarte reci, este clar că se pierde căldură, iar consumul va fi destul de ridicat pentru încălzirea rulotei. O soluție ar fi izolarea suplimentară a ferestrelor rulotei, pentru a face face față mai bine acestei aventuri – camparea pe zăpadă.

Există folii termoizolante, anticondens, numite Reflectix, care acoperă ferestrele și lasă totuși să treacă lumina soarelui. Acestea se pot pune noaptea și se pot îndepărta în timpul zilei pentru a lăsa să pătrundă lumina soarelui.

4. Dormitul la cort iarna

Frigul poate descuraja mulți excursioniști să doarmă la cort iarna, dar nu și pe iubitorii de astfel de aventuri. Cei care iubesc muntele, drumețiile iarna și au această pasiune de a dormi la cort, știu că trebuie să aleagă un echipament de cea mai bună calitate. Asta înseamnă un cort robust, care să reziste la condițiile de iarnă. Cu siguranță această regulă trebuie să fie întotdeauna respectată, dacă nu vrei să te trezești îngropat sub zăpadă.

Asigură-te că ai întotdeauna un cort foarte bun, care să facă față la condițiile nefavorabile de iarnă. Cortul trebuie să fie robust, să reziste la un strat destul de gros de zăpadă. De regulă, produsele de marcă, care sunt mai scumpe, au cadrele solide, sunt create special să facă față condițiilor de iarnă și greutății suplimentare de zăpadă.

Un alt aspect este sacul de dormit, care trebuie să fie foarte gros și foarte bine izolat. Cu un sac de dormit profesional, nu vei simți frigul de afară. Ideea nu este de a cheltui foarte mulți bani pe echipamente, ci de a alege produse de calitate înaltă, care să fie eficiente. De pildă, sacul de dormit trebuie să fie destul de mare și suficient de călduros, să fie potrivit pentru temperaturile de iarnă.

Un alt lucru util este o saltea gonflabilă sau mai bine o saltea izopren, care este un bun izolator față de sol și care poate oferi mai mult confort când stai în sacul de dormit în cort.

Încălțămintea și îmbrăcămintea

Nu uita de încălțămintea adecvată de iarnă – cizme sau ghete. Nu lăsa cizmele afară, când dormi la cort, pentru că le vei găsi a doua zi înghețate; ele se depozitează într-o pungă specială cu fermoar, chiar în interiorul sacului de dormit.

Toate lucrurile trebuie protejate de umezeală și îngheț, în pungi impermeabile, în interiorul rucsacului. Este bine să se ia într-o astfel de călătorie și o pereche de încălțăminte în plus (ghete, cizme), care pot fi utilizate în caz de nevoie. De asemenea, hainele trebuie alese cu atenție, să fie speciale pentru astfel de călătorii, să mențină căldura corpului. Cele mai călduroase sunt hainele din lână. Bumbacul nu este indicat pentru că atunci când se udă, se usucă destul de greu. Se recomandă îmbrăcămintea stratificată, care păstrează temperatura corpului, atunci când temperaturile sunt scăzute.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.