Sărbătorile de iarnă reprezintă cea mai frumoasă perioadă a anului. Acum iubitorii de munte pot face o vacanță la munte. În țara noastră există numeroase locuri de vis care trebuie să fie descoperite și itinerarii care merită cu prisosință să fie străbătute. Află care sunt cele mai frumoase locuri din România pentru vacanța și Sărbătorile de iarnă.
Navigare rapidă în articol:
- Masivul Rarău – Pietrele Doamnei
- Predeal – Valea Prahovei
- Stațiuni de schi pe Valea Prahovei
- Vacanță la Castelul Bran
- Sărbătorile de iarnă la Vatra Dornei
- Vacanță în Gura Humorului – Bucovina
- Sărbătorile de iarnă la mănăstiri
- Sărbători de iarnă în Maramureș
Masivul Rarău – Pietrele Doamnei
Cei care ajung în această iarnă pe Muntele Rarău cu siguranță vor avea priveliști uimitoare, panorama întinsă a unor peisaje nespus de frumoase. Rarăul are 1653 m, impresionează prin aspectul său monumental, dar mai ales prin renumitele stânci albe numite Pietrele Doamnei. Despre această zonă se spune că în vremuri de demult era frecventată de căutători de comori, care erau avizi de aur. Legendele locului arată însă că nu au reușit să găsească nimic. Cei care au descoperit comori au fost alpiniștii sau iubitorii de drumeții.
În fiecare an vin aici numeroși turiști, indiferent de anotimp. Unii urcă muntele pe jos, alții vin cu mașini, iar apoi se cazează la Cabana Rarău care arată superb. Cabana a fost renovată de câțiva ani, condițiile de masă și cazare sunt de calitate. Acum are denumirea de Hotel Alpin Rarău.
Predeal – Valea Prahovei
Vrei să ai o vacanță ca-n basme? Atunci trebuie să vii pe Valea Prahovei. Această regiune este una dintre cele mai frumoase din România. Ai urcat vreodată la „Piatra Arsă” care se află pe Masivul Bucegi? Există o legendă frumoasă despre acest loc care spune că lutul a fost transformat în stâncă și aceasta a fost numită „Piatra Arsă.
Legenda spune că: „În vremuri de demult a fost o mare furtună pe Valea Prahovei, s-au umflat râurile, au fost acoperite potecile de ape, încât ciobanii nu mai aveau cum să mai treacă cu turmele lor prin țara Bârsei. Un cioban pe nume Bîrsan a sunat din bucium în patru zări să cheme ajutoare, pentru a acoperi cu prund și nisip muntele de lut. Apoi au pus peste el codri de lemn tăiat, le-au dat foc și astfel lutul s-a prefăcut în stâncă, aceasta fiind numită Piatra Arsă.”
Cei care decid să facă Sărbătorile de iarnă în această regiune de vis a României, trebuie să facă o rezervare de cazare Valea Prahovei din timp, pentru că în această perioadă este destul de aglomerat. Iarna vin turiști de pretutindeni pentru a se bucura aici de aspectul pitoresc al acestor locuri.
Stațiuni de pe Valea Prahovei renumite pentru pârtiile de schi
Predealul este una dintre cele mai populare stațiuni de odihnă, sporturi de iarnă și turism, din Valea Prahovei. Aici în anotimpul rece, când ninsorile sunt de poveste, nu ai cum să nu te îndrăgostești de priveliștile deosebite care apar în fața ochilor, oriunde te uiți. Când deja ninsoarea este proaspătă, iubitorii de sporturi de iarnă sunt gata să înceapă să facă urme pe poteci.
Pe valea Prahovei, de jur împrejur, totul este impresionant, vezi doar culmi montane, valuri de munți acoperiți de zăpadă. Turiștii pot găsi diferite oportunități de cazare ieftină Valea Prahovei pentru că regiunea are numeroase case, vile, pensiuni, hoteluri și cabane.
Iarna vin pe Valea Prahovei numeroși turiști din țară și din străinătate, care preferă diferite stațiuni pentru sporturile de iarnă, pentru pârtiile de schi:
- La Sinaia sunt 16 pârtii de schi omologate, din care 3 dificile, 8 medii și 4 ușoare. Pe acestea se poate urca cu telegondola, telecabina, teleschi sau telescaun.
- La Bușteni sunt renumite pârtiile Kalinderu 1 și 2 dar și pârtia pentru începători de la Fun Park.
- La Azuga sunt 4 pârtii medii, 4 ușoare și una dificilă. Se poate urca pe pârtie cu telegondola, teleschiuri sau banda de începători.
În Sinaia turiștii pot face fotografii în față la Castelul Peleș și Castelul Pelișor.
Vacanță la Castelul Bran
O altă destinație pentru vacanța și Sărbătorile de iarnă este regiunea Bran. Aici vin și vara și iarna numeroși români pentru că peisajul este minunat iar obiectivele specifice. Drumul prin pasul Bran este impresionant, are un farmec deosebit, pe care nu-l uiți niciodată.
Castelul Bran este unul dintre principalele motive pentru care turiștii apreciază această regiune a României. Acesta a fost construit între anii 1211-1377. Din anul 1920 a aparținut Reginei Maria care l-a transformat în castel. Branul este uluitor, este străjuit de ziduri crenelate și are un aspect ca de poveste iarna, când totul în jur este alb, acoperit de zăpadă. Întregul peisaj este limitat de decorul munților care conturează întregul peisaj.
Turiștii sunt încântați să viziteze aici Muzeul Național Bran ce aparține de castel și care cuprinde Muzeul Vămii și un alt muzeu situat în parcul de lângă castel – Muzeul Satului Brănean.
Desigur o vacanță la Bran este o alegere excelentă și din alte motive având în vedere faptul că sunt și alte obiective turistice în zonă. De exemplu, în apropiere de Bran se află câteva monumente istorice de cult deosebite, care impresionează prin arhitectura lor:
- În Predeluț – Biserica Adormirea Maicii Domnului, care datează din anul 1836
- În Simon – Biserica Sfânta Cuvioasa Paraschiva, care datează din anul 1790
- Schitul Bran
- Capela Reginei Maria.
În stațiunea Bran totul este fermecător, mai ales iarnă. Aici cei care decid să-și petreacă Sărbătorile de iarnă au posibilitatea de a se bucura de o vacanță specială, tradițională. În stațiune se poate vizita Castelul Bran dar se pot admira și alte monumente ale naturii: Moara Dacilor, Vârful Omul, Pârtia Zănoaga, Fata Frumoasă, Cascada Urlătoarea.
Sărbătorile de iarnă la Vatra Dornei
Vatra Dornei este o stațiune apreciată pentru sporturile de iarnă. Cea mai importantă atracție a stațiunii Vatra Dornei este pârtia Dealul Negru (care are lungimea de 3000 m), unde poți urca cu telescaunul. Alte pârtii de schi sunt Veverița (cu lungimea de 850 m, unde se poate urca cu ski pass), Parc 1 (care are 900 m, la bază are pistă snowtubing și școală de ski) și Parc 2 (cu lungimea de 550 m, unde se urcă cu instalație sky pass).
Oferte de cazare în această stațiune sunt numeroase: vile, pensiuni, hoteluri.
Vatra Dornei este o alegere potrivită pentru Sărbătorile de iarnă pentru cei care doresc să se odihnească, această stațiune fiind foarte liniștită. Mulți turiști vin la Vatra Dornei pe tot parcursul anului pentru tratamentele balneare și apele termale de aici.
La aproximativ 20 km de Vatra Dornei se poate vizita comuna turistică Ciocănești unde localnicii sunt talentați în arta ouălor încondeiate.
În apropiere de Vatra Dornei se află Castelul lui Dracula care are și un hotel de 3 stele cu camere tematice. Interesul turiștilor pentru acest hotel a devenit tot mai mare în ultimii ani pentru că aceștia au căutat de fapt casa Contelui Dracula, despre care Bram Stocker a scris în romanul cu același nume. Tot aici sunt organizate diferite evenimente, este un SPA și o bază sportivă.
Vacanță în Gura Humorului – Bucovina
În apropiere de Vatra Dornei, la numai 77 km, se află Gura Humorului. Acest oraș din Bucovina este pitoresc, are numeroase pensiuni deosebite. Restaurantele de aici oferă preparate culinare tradiționale specifice pentru Sărbătorile de iarnă, nu lipsesc tochiturile moldovenești, cârnații și pârjoalele. În apropiere se află pârtia Șoimul, pentru iubitorii de sporturi de iarnă.
În Gura Humorului turiștii pot vizita Muzeul Obiceiurilor Populare care este renumit în regiunea Bucovinei. Aici este o Galerie de Artă care are 200 de tablouri ale artistului Georges Cotos.
Din orașul Gura Humorului se ajunge imediat la localitatea Cacica. La doar 17 kg de Gura Humorului se află mina de sare de la Cacica care merită vizitată. Aici se află și o biserică care este dăltuită în sare. Sunt galerii săpate manual la mare adâncime, la 44 m, în renumita Grota Piticilor. Este și un lac artificial săpat de mineri, la 35 m adâncime. Acesta este numit Lacul Sărat și are adâncimea de 2 m. În localitate se află Complexul de Agrement Cacica unde se pot caza turiștii, prețurile fiind accesibile.
Sărbătorile de iarnă la mănăstiri
Cele mai vizitate mănăstiri din Moldova de Sus de către turiști în perioada sărbătorilor de iarnă sunt Moldovița, Sucevița și Voroneț. Acestea se remarcă printr-o arhitectură deosebită, și-au păstrat forma originală în ciuda trecerii anilor. Mănăstirile sunt monumente istorice ale țării noastre, apreciate și de turiștii din străinătate. Ele impresionează prin armonia perfectă din partea zidită și acoperișuri, dar și prin picturile murale bizantine.
Mănăstirea Vatra Moldoviței a fost construită de Petru Rareș în anul 1532. Pictura mănăstirii a fost realizată în anul 1537.
Mănăstirea Sucevița este ctitoria domnilor Movilești și un exemplu de arhitectură moldovenească. A fost construită la sfârșitul sec. al XVI-lea.
Mănăstirea Voroneț a fost înălțată de Ștefan Cel Mare în anul 1488. Este o capodoperă de pictură bizantină.
Alte monumente istorice care s-au păstrat în timp în forma lor unică, sunt Mănăstirea Neamț și Mănăstirea Putna (ctitoria lui Ștefan Cel Mare). De asemenea în atenția turiștilor sunt și Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea Pătrăuți, Mănăstirea Volovăț.
Cei care vor să petreacă Sărbătorile de iarnă în aceste zone pot găsi locuri de cazare la pensiuni. La unele mănăstiri turiștii pot beneficia de locuri de cazare, la prețuri modice. În aceste zone, sărbătorile sunt deosebite pentru că se respectă tradițiile și obiceiurile păstrate din bătrâni. De Crăciun poți vedea copii deghizați în magi sau copii care merg cu Steaua pe la case pentru a anunța nașterea lui Hristos.
Sărbători de iarnă în Maramureș
În Maramureș turiștii pot vedea în noaptea de Ajun colindători îmbrăcați în costume populare. Aici ei pot vizita bisericile de lemn, mănăstirea Bârsana, Mănăstirea Peri și Mănăstirea Rohia. Maramureșul este renumit pentru Cimitirul de la Săpânța.
În acest sezon al iernii, o experiență frumoasă pentru turiști este plimbarea cu Mocănița pe Valea Vaserului. De asemenea ei se pot bucura de plimbările cu sănii trase de cai. În Maramureș sunt multe locuri de cazare, sunt foarte multe pensiuni unde gazdele sunt primitoare și mâncarea este tradițională.