Sarmalele sunt un preparat culinar iubit de români, care datorită conținutului de carne, reprezintă și o sursă bogată de proteine. Încă nu am întâlnit român căruia să nu-i placă sarmalele. Ele se prepară în orice perioadă din an, dar și pentru masa de Crăciun, se servesc mereu calde, cu smântână și mămăliguță. Iată câteva rețete culinare, tradiționale de sarmale, care pot fi realizate de Crăciun.
Navigare rapidă în articol:
- Rețete culinare – Sarmale cu carne de porc afumată
- Rețete de Crăciun – Sarmale cu carne de porc, varză murată și crupe din porumb sau mei
- Rețete culinare de Crăciun – Sarmale cu carne de porc și foi de sfeclă roșie
- Rețete de Crăciun – Sarmale cu carne de porc în foi de viță-de-vie
1. Rețete culinare – Sarmale cu carne de porc afumată
Se folosesc următoarele ingrediente: 4 kg varză murată, 750 g carne de porc afumată, 500 ml supă de oase, 400 g smântână, 200 g ceapă, 100 g ulei, 150 g orez, 250 ml vin alb, 50 g bulion, 1-2 legături de pătrunjel verde, 1 fir de cimbru, sare și piper.
Se prepară astfel: Se pun oasele la fiert cu puțină sare și se obține o supă gustoasă. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește în ulei. Se taie carnea de porc în bucăți potrivite, se dă prin mașina de tocat, apoi se amestecă cu ceapa undită, verdeața tocată mărunt, cu sare și piper.
Se desfac foile de varză murată, se pun în apă rece la desărat, apoi se rulează sarmalele în ele. Se pune un strat de varză tocată pe fundul vasului de gătit, apoi se pun sarmalele. Se pune varză tocată și printre sarmale și deasupra lor. Se adaugă în oală și cimbrul.
Se amestecă supa de oase cu bulionul și se toarnă peste sarmale. Se pune oala să fiarbă la cuptor, timp de 2-3 ore, apoi se adaugă și vinul alb deasupra. Se lasă la fiert 30 minute și apoi se servesc calde cu smântână și mămăligă.
S-ar putea să te intereseze șu rețeta tradițională pentru a găti sarmale ardelenești cu afumătură.
2. Rețete de Crăciun – Sarmale cu carne de porc, varză murată și crupe din porumb sau mei
Se folosesc următoarele ingrediente: 3,5 kg varză murată, 500 g carne de porc afumată, 200 g crupe de porumb sau 200 g mei decorticat, 400 g smântână, 100 g ulei, 300 g ceapă, 2 legături de pătrunjel verde, 50 g bulion, 1 l borș acru, sare și piper.
Se prepară astfel: Se taie carnea de porc în bucăți potrivite și se pune la fiert într-o oală; apoi se răcește și se dă prin mașina de tocat carne; se amestecă într-un castron carnea de porc tocată cu meiul sau crupele din porumb. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt, se călește în ulei și se amestecă cu bulion. Peste ceapă se pune pătrunjelul tocat, apoi se adaugă sare și piper după gust. Se amestecă compoziția foarte bine (carnea, ceapa, condimentele) și apoi se pregătește varza murată.
Pentru a se folosi la sarmale și pentru a nu fi foarte acră și sărată, varza se desface în foi și se pune să stea puțin în apă rece. În acest fel varza se desărează și va fi foarte bună pentru consum. Se rulează sarmalele cât mai strâns și se așează într-o oală, nu înainte de a tapeta fundul acesteia cu varză tocată. Printre sarmale se pune varză tocată și de asemenea, la final, deasupra lor.
La sfârșit se amestecă borșul acru cu zeama de la carnea de porc afumată, apoi se toarnă peste sarmale și se pune oala la fiert în cuptor. După ce au fiert două ore și jumătate, sarmalele sunt gata. Se servesc calde, cu smântână deasupra și cu o porție de mămăligă caldă.
Aici poți citi și articolul: Sarmale de post cu soia, legume și păsat.
3. Rețete culinare de Crăciun – Sarmale cu carne de porc și foi de sfeclă roșie
Se folosesc următoarele ingrediente: 2,5 kg frunze de sfeclă roșie, 500 g carne de porc afumată, 100 g costiță de porc afumată, 100 g orez, 400 g smântână, 100 g ulei, 150 g ceapă, 2 legături de mărar, 50 g bulion, 1 l borș acru, 1 l zer de lapte, sare și piper.
Se prepară astfel: Se taie carnea de porc în bucăți potrivite, se dă prin mașina de tocat. Se pune orezul să stea în apă rece câteva minute. Verdeața se spală și se taie mărunt. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt, se călește în ulei, apoi se amestecă cu orezul, verdeața și carnea tocată, se adaugă după gust sare și piper.
Se pun la opărit în apă fierbinte frunzele de sfeclă roșie, se taie cozile și apoi se rulează sarmalele. Cozile de la foile de sfeclă roșie se taie și se pun pe fundul oalei de gătit, apoi se așează sarmalele. La final, se pune peste sarmale un rând de frunze de sfeclă roșie. Se amestecă zerul de lapte cu borșul acru și cu bulionul și se toarnă peste sarmale. Se fierb sarmalele la cuptor timp de 1-2 ore, apoi se servesc calde cu smântână deasupra și mămăligă.
4. Rețete de Crăciun – Sarmale cu carne de porc în foi de viță-de-vie
Se folosesc următoarele ingrediente: cel puțin 40 frunze de viță-de-vie, 500 g carne de porc afumată, 100 g costiță de porc afumată, 100 g orez, 150 g păsat, 400 g smântână, 150 g ulei, 150 g ceapă, 2 legături de mărar, 1 l borș acru, 3 l zer de lapte, sare și piper.
Se prepară astfel: Se taie carnea de porc în bucăți potrivite, se dă prin mașina de tocat. Se pune păsatul să stea în apă rece câteva minute. Mărarul se spală și se taie mărunt. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt, se călește în ulei, apoi se amestecă cu păsatul, și se mai călește timp de 3-4 minute. Dacă este necesar se mai adaugă și puțină apă.
Această compoziție se amestecă apoi cu verdeața și carnea de porc tocată, se condimentează cu sare și piper, după gust. Se spală foile de viță-de-vie și se rulează sarmalele. Se pun pe fundul oalei câteva foi de viță-de-vie, apoi câteva felii de costiță afumată, se așează sarmalele, și la final un alt rând de costiță.
Zerul de lapte se amestecă cu borșul acru și se toarnă peste sarmale. Oala se dă la cuptor timp de 1-2 ore, apoi se servesc sarmalele calde cu smântână și mămăligă.
S-ar putea să te intereseze și articolul: Rețete de Crăciun – Rețete tradiționale românești pentru chișcă, tobă și cârnați.