Rețete culinareRețete de Crăciun – Rețete tradiționale românești pentru chișcă, tobă și cârnați

Rețete de Crăciun – Rețete tradiționale românești pentru chișcă, tobă și cârnați

Află care sunt cele mai populare rețete de Crăciun din slănină, carne de porc și de vită, care sunt cele mai simple rețete de cârnați pe care le poți face în acest an acasă. Cârnații din carne de porc tradiționali trebuie să facă parte din meniul pentru masa de Crăciun și Anul Nou. Când vine vorba de cârnați, întotdeauna cei mai buni sunt cârnații tradiționali făcuți de casă.

Navigare rapidă în articol:

Rețete culinare – Cârnați din carne de porc

Acesta este un preparat gustos, realizat frecvent de oamenii care taie porcul de Ignat.

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg carne de porc macră, 1 kg oase de porc pentru supă, 1 kg carne de porc grasă, 25 g usturoi, sare și piper după gust, mațe de porc.

Se prepară astfel: Se pun oasele de porc la fiert foarte bine pentru a se obține o supă concentrată. Se folosește doar 300 ml supă la compoziția de cârnați. Toată carnea de proc se taie mărunt sau se dă prin mașina de tocat carne. Se pregătește usturoiul și se toacă mărunt. Pentru a fi mai simplu, se poate face mujdei de usturoi. Se amestecă carnea cu 300 ml supă de oase, se adaugă usturoiul, sarea și piperul. Cu această compoziție se umplu mațele de porc și apoi se afumă.

Rețete culinare de Crăciun – Cârnați tradiționali de casă

Se folosesc următoarele ingrediente: 1,5 kg carne de porc mai slabă, 1 kg oase de porc pentru supă, 500 g slănină, 30 g usturoi, 5 g boia de ardei dulce, 5 g coreandru, sare, piper, mațe de oaie.

Se prepară astfel: Se pun oasele de porc la fiert în apă pentru a se obține 300 ml supă. Se curăță usturoiul și se toacă foarte mărunt, ca la mujdei. Se taie carnea de porc în bucăți mici sau se dă prin mașina de tocat. Se taie slănina în cuburi cu un cuțit. Se amestecă slănina și carnea de porc tocată, se adaugă supa de la oase, usturoiul tocat mărunt,  boia dulce, sare, piper și coreandru. Se umplu mațele cu această compoziție și astfel se obțin cârnații. Se lasă la zvântat cârnații timp de 24 de ore și apoi se pun la afumat.

Rețete de Crăciun – Cârnați țărănești din carne de porc

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg carne de porc, 500 g slănină, 50  g usturoi, 20 g coreandru, sare și piper după gust, 100 g sare pentru saramură, mațe de porc.

Se prepară astfel: se amestecă 100 g de sare în 2 l de apă pentru a obține o saramură și se pune carnea de porc să stea timp de 48 de ore. După aceea se scoate carnea de porc din saramură și se ține 3-4 ore în apă rece, apoi se taie în bucățele mici cu un cuțit foarte bine ascuțit pe un fund din lemn. Carnea se poate da și prin mașina de tocat carne pentru a fi mai simplu. Se curăță usturoiul și se pregătește mujdeiul de usturoi. Se amestecă toată carnea cu usturoiul, sarea și piperul, iar apoi se umplu mațele de porc. Cârnații obținuți se țin la aer timp de 24 de ore, iar apoi se pun la afumat.

Rețete de Crăciun – Cârnați oltenești

Aceasta este o rețetă tradițională de Crăciun pentru cârnați, care se realizează în Oltenia.

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg carne de vită, 1 kg carne de porc, 40 g usturoi, 2 g măghiran, sare și piper după gust, mațe de oaie.

Se prepară astfel: Se taie carnea de porc cu cuțitul, iar carnea de vită se dă prin mașina de tocat. Se amestecă cele două tipuri de carne, se adaugă și usturoiul pisat, se condimentează cu sare, piper și măghiran, se amestecă foarte bine și se umplu mațele de oaie. Cârnații se lasă să se usuce în aer timp de o zi, apoi se pun la afumat timp de 3 ore.

Mâncare de Crăciun – Cârnați cu slănină afumată și pește

Se folosesc următoarele ingrediente: 2 kg pește (după preferință, recomandat este peștele oceanic), 200 g slănină afumată, 30 g usturoi, 300 g ceapă, 2-3 foi de dafin, 1 plic de gelatină, 5 g coreandru, sare și piper după gust, mațe de porc.

Se prepară astfel: Se curăță ceapa și se spală cu apă. Se curăță peștele, se spală, se fierbe timp de 10 minute în apă cu puțină sare, cu ceapa și cu foile de dafin. Apoi se dezosează peștele, iar carnea obținută se taie mărunt. Slănina se taie și ea cu un cuțit în cuburi mici. Se amestecă gelatina cu 75 ml zeamă de la carnea de pește. Se adaugă în această zeamă mujdeiul din usturoi, piperul și coreandrul. Se toarnă zeama condimentată peste carnea de pește și bucățelele de slănină, se amestecă foarte bine și apoi se umplu mațele de porc. Cârnații obținuți se afumă câteva ore, apoi sunt numai buni pentru a fi consumați de Crăciun.

Rețete de Crăciun – Cârnați țărănești din carne de porc și vită

Aceasta este o rețetă la care folosește drept condiment ienibaharul.

Se folosesc următoarele ingrediente: 1,5 kg carne de porc, 1 kg carne de vită, 30-40 g usturoi, 5 g boia de ardei dulce, 2 g ienibahar, 5 g coreandru, sare și piper după gust, mațe de porc.

Se prepară astfel: Se dă carnea de vită de 3 ori prin mașina de tocat carne. Pentru acești cârnați se taie carnea de porc cu un cuțit în bucățele puțin mai mari. Se curăță usturoiul și se face un mujdei. Se amestecă foarte bine carnea de vită cu cea de porc și cu toate condimentele – sare, piper, ienibahar, coreandru, usturoi. Se umplu mațele de porc cu această compoziție, apoi se lasă să stea la aer timp de 2 zile. Cârnații se pun apoi la afumat, apoi se țin în apă fierbinte timp de 1 oră. Se pun la prăjit în ulei și se consumă calzi, la masa de Crăciun.

Rețete culinare – Cârnați  Ghiudem

Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g carne de porc, 2 kg carne de vită, 5 g zahăr, 50 g sare, 10 g piper, 10 g boia de ardei dulce, 5 g ienibahar, un fir de cimbru, 10 g chimion, mațe mari de vită.  

Se prepară astfel: Se taie în fâșii înguste carnea de porc și carnea de vită. Se pregătește un baiț din apă, sare, piper, zahăr, ienibahar, cimbru, chimion. În acest baiț se ține timp de o zi carnea de porc și carnea de vită. Apoi carnea condimentată se scoate din baiț și se dă prin mașina de tocat carne. Compoziția obținută se ține timp de o zi la frigider, apoi se umplu cu ea mațele de vită. Se pun cârnații pe masă și se pune peste ei un fund de lemn și o greutate. Astfel trebuie să stea timp de o zi pentru a se presa. Apoi se pun la zvântat timp de câteva ore. Se prezează din nou încă o zi și apoi iar se pun la zvântat, și tot așa se repetă procedura timp de 7 zile. La final se pun la uscat timp de o lună și apoi sunt gata pentru consum.

Rețete de Crăciun – Cârnați din carne de porc, carne de iepure și slănină

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg carne de porc, 1 kg carne de iepure, 700-800 g slănină crudă, 5 g boia de ardei dulce, sare și piper după gust, foarte puțin măghiran, 40 g usturoi, mațe de oaie.

Se prepară astfel: Se dă carnea de porc și slănina prin mașina de tocat carne. Se curăță usturoiul și se face un mujdei. Se taie cu un cuțit carnea de iepure în bucățele mici, potrivite, care se amestecă cu slănina și carnea de porc tocată. Apoi se adaugă toate condimentele (măghiran, mujdei de usturoi, sare, piper, boia de ardei dulce) și se amestecă foarte bine. Se umplu mațele și se obțin cârnații care se lasă la aer timp de o zi, apoi se pun la afumat timp de câteva ore.

Rețete de Crăciun – Chișcă cu șorici, carne de porc și orez

Aceasta este o rețetă tradițională care se prepară în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Se folosesc următoarele ingrediente: 1,5 kg carne de proc, 1 kg șorici de porc, 2 kg splină, 500 g ceapă, 500 g orez, 125 g untură, condimente – sare și piper după gust. Trebuie cumpărate și mațe subțiri de vită.

Se prepară astfel: Se pregătește carnea de porc, se toacă mărunt sau se dă prin mașina de tocat carne. Se pune în apă 1 kg de șorici la fiert și se fierbe și splina. Apoi acestea se taie în bucățele mici, se vor folosi în compoziție la final. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se pune la prăjit în untura încinsă. Când ceapa este aproape gata undită, se adaugă carnea de proc tocată și se amestecă timp de aproximativ 10-15 minute. În apa de la șorici se pune la fiert orezul la foc mic, se amestecă mereu cu o lingură de lemn pentru ca să nu se prindă de oală. După ce a fiert suficient, orezul se adaugă peste carnea și ceapa din tigaie. Se adaugă și splina și șoriciul tocat, apoi se condimentează cu sare și piper. Se amestecă bine toată compoziția, se umplu mațele și apoi se leagă și se pun la fiert timp de 50 de minute, la foc mic. Pentru masa de Crăciun, chișca se prăjește în ulei, într-o tigaie cu capac. Înainte de a fi pusă la prăjit se înțeapă chișca de câteva ori cu o furculiță.

Rețete tradiționale – Chișcă cu șorici, carne de porc și crupe de hrișcă

Această rețetă este simplă, gustoasă și foarte delicioasă.

Se folosesc următoarele ingrediente: 1,5 kg cap de porc și gușă de porc, 1 kg șorici, 2 kg crupe de hrișcă sau crupe de mei, 1 kg splină, 125 g untură, 500 g ceapă, sare și piper, mațe de vită.

Se prepară astfel: Se pune la fiert într-o oală cu apă gușa, splina și capul de porc. Se fierbe suficient de mult astfel încât carnea să se ia de pe oasele de la capul de porc. Apoi toată carnea de porc se taie în bucățele mici sau se dă prin mașina de tocat carne. Separat se pun la fiert crupele de hrișcă în apă. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și apoi se pune la călit într-o tigaie în untură. După ce este gata se adaugă toată carnea tocată, crupele, sarea și piperul și se amestecă foarte bine. Se umplu mațele cu compoziția obținută, se leagă și se pun la fiert în apă, la foc mic, timp de 50 minute. După ce s-a răcit, chișca se păstrează la frigider. Se cosumă prăjită în ulei, cu garnituri de legume.

Rețete tradiționale de Crăciun – Chișcă de porc, crupe sau orez

La această rețetă pentru chișcă se folosește carne de porc și sânge crud de la porc. Chișca se face după ce s-a tăiat porcul.

Se folosesc următoarele ingrediente: 1,5 l sânge crud de porc, 2 kg cap de porc și gușă de porc, 1 kg șorici, 125 g untură, 500 g ceapă, 2 kg crupe de hrișcă, mațe de vită, sare și piper după gust.

Se prepară astfel: Se pune capul de porc la fiert într-o oală cu apă. Tot în această oală se fierbe și splina și toată cantitatea de șorici. După ce au fiert toate aceste ingrediente, se taie mărunt sau se dau prin mașina de tocat carne. În apa de la carne se fierb crupele de hrișcă. Se pregătește ceapa, se taie mărunt și se pune la undit în untură. Peste ceapa undită se adaugă toată carnea tocată, crupele fierte, sarea și piperul, sângele crud și se amestecă foarte bine. Apoi se umplu mațele și se fierb în apă timp de 50 minute. Chișca se prăjește în ulei înainte de a fi consumată. Se păstrează foarte bine la rece.

Rețete culinare – Tobă cu sânge de porc

Se folosesc următoarele ingrediente: 2,5 kg gușă și cap de porc, 1 kg inimă de porc, 1 kg limbă de vită, 1 kg șorici de porc, 500 g sânge de porc, 50 g usturoi, sare și piper după gust, intestine de porc.

Se prepară astfel: Se pune capul de porc, gușa, inima, limba, șoriciul într-o oală cu apă la fiert. După ce a fiert, se îndepărtează oasele și toate aceste ingrediente se taie în bucățele mici. Peste carnea tocată se adaugă condimentele (sare, piper, usturoi), sângele de porc, se amestecă foarte bine și se umplu intestinele de proc. Se pun le fiert timp de o oră și jumătate în apă fierbinte, la foc mic, apoi se pun la scurs, la uscat în aer timp de câteva ore și în final, la afumat timp de 3 ore.

Rețete culinare – Tobă moldovenească

Se folosesc următoarele ingrediente: 2 kg gușă și cap de porc, 500 g inimă de porc, 500 g limbă de vită sau de porc, 500 g șorici de porc, 40 g usturoi, sare și piper după gust, intestine de porc.

Se prepară astfel: Se pune gușa, capul de porc, inima, limba, șoriciul într-o oală cu apă la fiert. După ce a fiert, se îndepărtează oasele și toate aceste ingrediente se taie în bucățele mici. Peste carnea tocată se adaugă condimentele (sare, piper, usturoi), o parte din zeama de la carnea de porc, se amestecă foarte bine și se umplu intestinele de proc. Se pun le fiert timp de 1 oră în apă fierbinte, la foc mic, apoi se pun la scurs, la uscat în aer timp de câteva ore și în final, la afumat timp de 2 ore.

Poftă bună!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.