Bradul de Crăciun este popular în întreaga lume, în Europa, SUA, Canada, Australia. În perioada sărbătorilor de iarnă, oamenii fără să-și dea seama au un impact negativ asupra mediului. De ce? Pentru că oamenii călătoresc mai mult, produc mai multe deșeuri și cumpără brazi naturali de Crăciun pentru a-și decora casele. Statisticile arată că anual în Europa sunt tăiați aproximativ 60 milioane de brazi de Crăciun. S-a estimat că la ora actuală, jumătate din defrișări se fac ilegal.
1.Bradul natural este o resursă valoroasă pentru oameni și natură
Cât timp crește acest arbore el absoarbe dioxidul de carbon din aer și îl transformă în oxigen.
Un aspect important alături de faptul că bradul este o resursă valoroasă pentru mediu, pentru oameni și natură, este acela că solul din jurul trunchiului său este acoperit cu iarbă și diferite soiuri de plante. Aceste plante cresc mai bine la umbra oferită de arbori și florile atrag albinele care le polenizează.
Un brad natural arată senzațional după mulți ani de creștere și nu ar trebui tăiat atât de ușor. Când te gândești că bradul este folosit doar 3-5 săptămâni și apoi este aruncat la ghena de gunoi, te gândești dacă nu ar fi mult mai bine să alegi un brad artificial de Crăciun pe care să-l folosești an de an.
2.Brazii cultivați special pentru Crăciun
Unii ar motiva că dau bani pe brazi care sunt cultivați special pentru sărbători. Cu siguranță, ei nu au cum să fie siguri că brazii pe care îi găsesc la vânzare nu provin din defrișări sau din exploatarea forestieră.
Cum afectează mediul brazii cultivați special pentru a fi vânduți înainte de Crăciun? Pentru creșterea rapidă a brazilor se folosesc diferite substanțe chimice – pesticide, fungicide, erbicide – care au un impact negativ asupra mediului.
După ce sunt folosiți, brazii sunt aruncați după Crăciun și astfel ajung la gropile de gunoi. Aici brazii se descompun și produc gaze care poluează, afectează clima și sănătatea oamenilor. În mod normal, brazii ar trebui să fie reciclați.
Aceasta constă în replantarea arborelui în aer liber cât mai curând, cât are încă rădăcinile intacte, după sărbătorile de Crăciun. Dacă bradul s-a uscat și nu mai poate fi replantat, se poate folosi ca lemn pentru foc pentru încălzirea casei, nu trebuie aruncat. Lemnul de brad degajă un miros plăcut chiar și atunci când arde.
3.Tăierea brazilor naturali poate duce la dispariția unor specii de conifere
Experții consideră că supraviețuirea unor specii de conifere este afectată foarte mult de defrișări, dar și de boli, schimbările de mediu din ultimii ani, dezastrele naturale, dezechilibrele ecologice grave. Exploatarea necontrolată a pădurilor este un factor de risc și trebuie oprită. Defrișările au consecințe grave, de asta se produc alunecări de teren și inundații mari. De asemenea este pusă în pericol viața unor specii de animale care au habitate naturale, trăiesc în pădurile de conifere.
Defrișările au afectat biodiversitatea. Recuperarea pădurilor prin replantare ar fi o soluție la schimbările climatice. Desigur recuperarea necesită foarte mulți ani, iar pierderile de biodiversitate reprezintă o altă problemă care necesită o soluție fiabilă.
În prezent există mai mult de 200 de specii de conifere din lume care sunt în pericol de dispariție.
4.Specii de conifere din țara noastră
Bradul de Crăciun este cunoscut în întreaga lume. În România există specii de conifere care cresc în mod natural. De asemenea sunt și câteva specii de conifere exotice și care au fost introduse de către om. Acestea apar în parcuri și la Grădina Botanică.
Principalele specii de conifere din țara noastră sunt:
- Bradul comun – Abies pectinata
- Bradul alb – Abies alba
- Molidul – Picea abies
- Pinul negru – Pinus nigra
- Pinul de pădure – Pinus sylvestris
- Jneapănul – Pinus mugo
- Zâmbru – Pinus cembra
- Zada – Larix decidua
- Ienupărul – Juniperus communis
- Tisa europeană – Taxus baccata
- Tuia – Thuja occidentalis
- Arborele vieții – Thuja orientalis.
- Arborele Mamut – Sequoia gigantea.
Cei care iubesc brazii naturali pot face o escapadă la munte pentru a admira brazii în adevăratul sens al cuvântului.
5.Cum se poate proteja mediul și brazii naturali de Crăciun?
Pădurile reduc CO2 atmosferic. Arborii stochează CO2 și elimină oxigen, au un rol împortant pentru calitatea aerului și a apei. Conform unui studiu recent, în prezent a fost redus la jumătate numărul arborilor de pe planetă. Acest lucru are un impact negativ asupra sănătății oamenilor, climei, asupra animalelor care trăiau în acest habitat natural.
Este foarte important ca guvernele din întreaga lume să ia măsuri împotriva defrișărilor. De asemenea fiecare guvern trebuie să facă eforturi pentru restaurarea pădurilor sănătoase din țară. Oamenii pot renunța la bradul natural de Crăciun și pot alege să cumpere un brad artificial.
6.Bradul de Crăciun, natural sau artificial?
Mulți români se gândesc ce brad să cumpere de Crăciun, natural sau artificial? Înainte de a pleca după brad, ei trebuie să analizeze care sunt avantajele oferite de fiecare variantă.
Cei care spun că mirosul de brad contează, că este ca de sărbătoare și de aceea aleg prima variantă, trebuie să știe că acum există esențe cu miros de brad, cu miros de pin și lumânări parfumate. Toate acestea se pot folosi în această perioadă dacă se alege un brad artificial pentru Crăciun.
Românii care nu știu de unde este mai avantajos să-și procure bradul de Crăciun pot vedea oferta de brazi de Crăciun artificiali de pe BraziCraciun.net. Acum nu mai trebuie să te deplasezi la supermarket pentru a cumpăra un brad artificial. Poți cumpăra brazi artificiali online. Fii primul care beneficiază de această ofertă! Cu siguranță merită! Prețurile sunt rezonabile.
Brazi artificiali de Crăciun
Avantajele sunt numeroase dacă se alege un brad artificial de Crăciun:
- Bradul poate fi diferit de la an la an
- Nu se usucă, acele nu se scutură
- Brazii artificiali sunt mai frumoși, au coroana perfectă
- Au diferite înălțimi; poate fi un brad artificial de 2m sau chiar de 3 m
- Sunt variante de brazi cu înălțimea de 150 cm, 180 cm, 210 cm
- Pot fi de mai multe tipuri (brad artificial alb, brad artificial de lux, brazi negri, brazi cu aspect de pin, brazi cu aspect natural împodobiți, brazi cu ace 3D care imită bradul natural și alte variante)
- Sunt frumoși, durabili și de calitate
- Culoarea și textura acelor de la brazii artificiali imită perfect brazii naturali
- Pot avea 5 ani garanție
- Folosirea bradului artificial în fiecare an poate reduce cheltuielile ce sunt alocate achiziționării unui brad natural în fiecare an; indiferent de model, poți folosi bradul mai mulți ani
- Gama de prețuri este in funcție de tipul și mărimea bradului și este rezonabilă
- Brazii artificiali sunt special concepuți pentru decorarea plăcută a casei de sărbători
- Pot fi folosiți în școli, grădinițe, în locuințe și instituții.
7.Care sunt noile tendințe la brazi artificiali de Crăciun?
Cauți bradul perfect de Crăciun? Alege un brad artificial și împodobește-l cu ornamente – globuri, beteală, ghirlande și alte decorațiuni specifice, festive – în culori de roșu și turcoaz care îi vor crea un aer distractiv. La toate acestea se mai adaugă și instalațiile cu beculețe.
Dacă vrei un brad artificial mai strălucitor poți folosi ornamente aurii, panglici din organza sau alt material cu efect sclipitor. Un brad auriu este impresionant, deci va fi o alegere perfectă pentru sărbătorile de Crăciun.
Bradul artificial alb este elegant și amintește de brazii naturali acoperiți cu zăpadă de la munte, din zonele împădurite cu brazi din țara noastră. Albul și argintiul sunt în tendințele acestui an și te fac să ai un sentiment plăcut de sărbătoare și de vacanță. Te duc cu gândul la un peisaj feeric de iarnă.
Alege un brad artificial verde care imită perfect bradul natural. Îl poți decora cu globuri colorate, cu figurine de basm în formă de Moș Crăciun, cu reni, clopoței, îngerași și alte ornamente de Crăciun.
Ornamentele de Crăciun în trend sunt în culori speciale: clasice (roșu, alb, verde), nuanțe diferite de albastru, alb mat în combinație cu auriu, roșu închis, indigo intens, diferite tonuri de bej, verde-mentă, turcoaz, verde smarald, lila, mov, purpuriu, antracit, negru.
Alege ornamentele care într-adevăr pot să iasă în evidență! Începi cu ghirlanda și continui cu ornamentele.
Îți poți decora bradul de Crăciun cu ornamente naturale: fructe aurii, nuci simple sau învelite în staniol, ghinde, fructe de pădure, conuri de pin și figurine din lemn. În acest fel vei avea un brad în stil rustic deosebit. Cu puțină imaginație poți crea și tu decorațiuni de brad foarte frumoase.
Nu trebuie uitat de felicitările de Crăciun, de urările de Crăciun, de cadouri, de alte surprize care se fac celor dragi în perioada sărbătorilor de iarnă.
Bradul de Crăciun trebuie să fie un simbol al bucuriei și nu un prilej de decimare a pădurilor.