Suzeta reduce riscul de sindrom al morții subite la sugar. În afară de faptul că suzeta poate ajuta un bebeluș să nu mai plângă, are și alte avantaje. Află care sunt principalele aspecte legate de suzetă, cât timp se oferă bebelușului suzeta și când trebuie îndepărtată.
Navigare rapidă în articol:
- Suzeta la nou-născuți – Avantaje și dezavantaje
- Bebelușul va deveni dependent de suzetă?
- Suzeta potolește crizele de plâns ale bebelușului
- Suzeta poate reduce riscul de SMSS
- Suzeta poate afecta dantura
- Când se îndepărtează suzeta?
Suzeta la bebeluș – Avantaje și dezavantaje
Suzeta este un obiect folositor mai ales dacă este folosită în mod adecvat. Ea trebuie sterilizată periodic, poate fi ținută într-o cană cu apă care a fost adusă la temperatura de fierbere.
Avantajele folosirii suzetei la bebelușul nou-născut:
- Părinții dau suzeta bebelușului în timpul somnului pentru a-l proteja de sindromul SMSS
- Suzeta îl poate opri pe bebeluș din plâns, îl poate ajuta să se calmeze imediat
- Suzeta îl ajută pe bebeluș să doarmă mai liniștit
- Suzeta îl face pe bebeluș să renunțe la alăptarea naturală mai repede decât cei care nu folosesc acest obiect.
Dezavantajele folosirii suzetei la bebeluș:
- Dependența de suzetă poate crea probleme noaptea în timpul somnului; dacă bebelușul pierde suzeta, poate deveni agitat și se trezește din somn
- De multe ori este bine ca bebelușul să fie liniștit și prin alte metode – să fie alintat, legănat, drăgălit, sărutat – nu doar să i se dea suzeta și gata
- Folosirea suzetei poate crește riscul de apariție al infecțiilor la ureche la sugari
- Utilizarea suzetei poate afecta alăptarea naturală
- Folosirea mult timp a suzetei poate duce uneori la alinierea greșită a dinților și la anumite disproporții ale osului palatin moale la copil
- Dacă bebelușul devine dependent de suzetă el va renunța greu la ea chiar și după vârsta de 2 ani.
Bebelușul va deveni dependent de suzetă?
Orice bebeluș se naște cu reflexul de a suge. Acest lucru arată de ce el preferă suzeta, el o asociază cu sânul mamei. În plus, suzeta satisface nevoia de supt a bebelușului. Află ce reflexe apar la bebeluș la naștere.
Bebelușul trebuie hrănit cu lapte matern în primele luni de viață deci mama nu trebuie să înlocuiască masa la sân cu suzeta. Dacă bebelușul folosește frecvent suzeta este posibil ca el să devină mai leneș și să consume mai puțin lapte decât ar fi normal. Acest lucru este posibil să aibă efect asupra greutății sale corporale, bebelușul va cântări mai puțin. Mama trebuie să știe că lactația este stimulată prin alăptare. Ea trebuie să-l alăpteze pe bebeluș pentru ca acestea să crescă sănătos, să-și consolideze imunitatea.
Suzeta potolește crizele de plâns ale bebelușului
Un bebeluș poate plânge foarte des din cauza a numeroase motive: emoții, scutec ud, îi este foame sau sete, este speriat de zgomote sau mirosuri necunoscute și altele. Atunci când bebelușul plânge din cauza colicilor îi poate epuiza pe părinți. Uneori este foarte agitat și în timpul nopții, se trezește din oră în oră și începe să plângă.
Dacă bebelușul se trezește frecvent și își dă seama că este singur, cu siguranță va deveni neliniștit, agitat și va plânge. El în aceste momente nu are nevoie de medicamente, el vrea atenție și îngrijirea părinților. Mama nu trebuie să ignore strigătele bebelușului, el simte nevoia ca ea să-i fie aproape, să-l protejeze. Un bebeluș care doarme cu mama sa va fi mult mai liniștit, va avea somul mai odihnitor.
Atunci când bebelușul nu se potolește și pare că nimic nu ajută să-l oprească din plâns, suzeta este cea mai bună soluție. Majoritatea bebelușilor se opresc din plâns când primesc suzeta, aceasta îi calmează și îi face să nu mai fie agitați și nervoși.
Suzeta poate reduce riscul de SMSS
Bebelușii nou-născuți care folosesc suzetă au un risc mai mic de SMSS – sindromul morții subite infantile. Specialiștii consideră că bebelușul care doarme cu suzeta în gură va avea un somn mai liniștitor, iar în plus aceasta îi menține căile respiratorii deschise. Cu cât părinții adoptă mai multe măsuri de prevenție, cu atât riscul de SMSS devine mai mic. Acest sindrom apare în perioada 1-4 luni la sugari și înainte de 6 luni.
SMSS este cauzat de vomă, sufocare, defect la inimă, defect al unei gene care are rol în respirație, anumite boli, supraîncălzirea în timpul somnului, expunerea la fum de țigară și alte condiții precare în care este crescut bebelușul. Riscul este mai mare la bebelușii născuți prematur sau care au greutatea corpului mică la naștere.
Părinții trebuie să-i dea suzeta bebelușului la somn și să-l ajute să doarmă pe spate. Dormitul pe burtă poate fi un factor de risc al acestui sindrom SMSS.
Suzeta poate afecta dantura
Dacă copilul folosește suzeta și după vârsta de 2 ani poate exista riscul de malocluzie. Aceasta înseamnă că: dinții nu se aliniază corect, apar probleme de masticație, este posibil să se observe o ușoară deformare a feței. De asemenea, bebelușii care folosesc suzeta într-un mod mai energic și la 1-2 ani, pot avea probleme cu mușcătura în jurul acestei vârste, mai ales când consumă hrană uscată.
O altă cauză a malocluziei este suptul degetului la copiii care deja au 4-5 anișori. Dacă copiii au acest obicei și după 5 ani, riscul ca să apară această afecțiune crește.
Malocluzia este o afecțiune stomatologică ereditară care dacă nu este corectată poate afecta înfățișarea copilului și dezvoltarea vorbirii. În plus poate avea și alte consecințe; produce carii, fracturi dentare, gingivită.
Când se îndepărtează suzeta?
De regulă, după vârsta de 6 luni bebelușul ar trebui să fie dezvățat de suzetă. Până la 6 luni este bine ca părinții să-i ofere suzeta pentru că aceasta îi satisface nevoia sa de a suge, reflexul pe care îl are încă de la naștere.
Dacă bebelușul este liniștit este bine să fie lăsat fără suzetă. Treptat el se va acomoda și nu va mai fi dependent de ea. Motivele pentru care este bine ca bebelușul să renunțe la suzetă sunt: el nu mănâncă suficient, alăptarea la sân este mai scurtă sau se face mai încet, de aceea micuțul crește mai lent în greutate. Un alt motiv pentru care trebuie să fie dezobișnuit de suzetă este că a depășit vârsta de 1 an și 6 luni. Există și motive legate de sănătate: suzeta poate afecta dantura copilului sau poate crește riscul de otită sau infecții la urechi.