Fiecare bebeluș este special, iar părinții sunt cei care își doresc să facă totul ca micuțul să se simtă bine. Ei au zi de zi surprize de la bebeluș, acesta are un comportament care uneori îi face să devină îngrijorați. Ce trebuie să știe părinții despre bebeluș? De ce strănută frecvent bebelușul? De ce îi lăcrimează ochii? Află în cele de mai jos răspunsul la aceste dileme, pe care le au foarte mulți părinți.
Navigarea rapidă în articol:
- Curgerea ochilor la bebeluș
- Culoarea ochilor la bebeluși
- Strănutul la bebeluși
- Sughițul la bebeluși
- Cum se înfașă bebelușul corect?
- De ce sforăie bebelușul?
Curgerea ochilor la bebeluș
Bebelușii au canalele lacrimale foarte mici, la ei lacrimile apar cam după 4 săptămâni de la naștere. Medicii spun că lacrimile la nou-născut curg abia după o lună de la naștere. Lacrimile creează privirea umedă la bebeluș.
La unii bebeluși canalele lacrimale pot fi blocate, specialiștii spun că ele își îndeplinesc până la urmă funcția în mod normal în câteva luni. Nu este nevoie de tratament pentru acest lucru, canalele lacrimale se desfundă de la sine.
Secreția galbenă la ochi la bebeluș poate fi din cauza acumulării de mucus în zona canalului lacrimal obstrucționat.
Ochii lipiți la bebeluș dimineața sunt din cauza acestei secreții de mucus de culoare alb-gălbuie, care se transformă într-o mică crustă în timpul nopții.
Părinții trebuie să fie atenți la ochii bebelușului pentru a observa dacă aceștia nu sunt umflați, dacă nu au zone roșii, dacă scurgerea de mucus nu este de un galben închis. Toate acestea pot semnala o infecție la ochii bebelușului, caz în care acesta trebuie să fie dus la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament cu picături antibiotice sau unguent pentru vindecare.
Bebelușul poate avea ochii roșii de la curent, sau poate avea ochii sensibili la lumină, lucru semnalat prin curgerea lacrimilor.
Alte probleme la ochii bebelușului:
- La nou-născut ochii pot fi injectați la naștere, pot suferi de o afecțiune care nu este întotdeauna gravă dar care a afectat globul ocular.
- Ochii nou-născutului par injectați dacă s-au rupt câteva vase mici de sânge la nivelul globului ocular.
- Din cauza nașterii, ochii bebelușului pot fi umflați.
- Ochii la nou-născut pot fi obosiți, iar vederea încețoșată, din cauza intensității luminii din sala de naștere, el fiind învățat cu uterul, unde era întuneric.
- Bebelușul poate avea ochii afectați de o infecție pentru care este nevoie de tratament medical.
Culoarea ochilor la bebeluși
Când se definește culoarea ochilor la bebeluși? Uneori mama își dorește ca bebelușul ei să aibă ochii verzi sau albaștri și constată că ochii de lapte la bebeluș se schimbă și culoarea este alta. Din primele zile de viață ale bebelușului nu se poate ști cu siguranță culoarea ochilor, aceasta poate trece printr-o serie de schimbări.
Mama face diverse presupuneri, culoarea ochilor bebelușului o preocupă foarte mult. Specialiștii spun despre culoarea ochilor că se poate ști cu siguranță când bebelușul are vârsta de 3-6 luni sau chiar 6-9 luni. Important este să se ajungă la acel moment când irisul a atins nivelul normal de pigment. Specialiștii spun că la 10% din populație culoarea ochilor se poate schimba chiar și până la vârsta de 18 ani.
La naștere, ochii de lapte ai bebelușului sunt de obicei albaștri sau gri datoritămelaninei care nu are o concentrație mare. Cu cât cantitatea de melanină este mai mare și culoarea irisului poate fi mai închisă. Culoarea lor se schimbă în timp, irisul va avea treptat altă culoare, iar intensitatea acesteia se va vedea la vârsta de 1 an.
De regulă copiii care au pielea de culoare mai închisă pot avea și ochii cu irisul întunecat. Copiii africani, asiatici au aproape toți ochii negri sau în orice caz căprui.
Culoarea ochilor la bebeluși depinde de cantitatea de melanină din iris – partea colorată a ochiului. Melanina oferă culoarea pielii, părului și ochilor. La naștere, lumina va declanșa producția de melanină în iris și astfel încep modificările culorii ochilor la bebeluș. În timp, culoarea se poate schimba din albastru în verde, maro sau negru. Statisticile arată că doar 1 din 5 copii cu ochi albaștri la naștere, vor avea mai târziu ochii albaștri. Contează și gena pe care a moștenit-o copilul de la mamă ori de la tată.
Strănutul la bebeluși
Când bebelușul strănută nu înseamnă întotdeauna că este bolnav. Despre strănut se spune că este un reflex de protecție prin care bebelușul nou-născut elimină mucusul și lichidul amniotic din stomac și care au ajuns în zona căilor respiratorii, blocându-le. Bebelușul strănută pentru a elimina aceste particule de mucus sau lichid amniotic și a putea respira normal.
Cauzele strănutului la bebeluș:
- Strănutul este cauzat de praf ori de anumite particule străine din nas sau din căile respiratorii ale micuțului
- Strănutul ese provocat și de laptele pe care el îl vomită, acesta ajunge uneori și în zona căilor nazale
- Strănutul apare și din cauza luminii solare puternice.
Strănutul poate fi cauzat de răceală, de congestia nazală; dacă bebelușul are și febră trebuie dus imediat la medic. O răceală cât de banală poate cauza strănut la bebeluș. Acesta este foarte sensibil, are sistemul imunitar slab dezvoltat și de aceea organismul său nu poate face față cu brio la virusuri de răceală.
Principalele simptome pe care le produce răceala sunt: nas înfundat, strănut, stare febrilă ușoară, scurgeri nazale apoase, tuse care se poate agrava noaptea, pierderea poftei de mâncare, oboseală, plânsete, irascibilitate, dureri de gât.
Tratamentul este stabilit de medic. De obicei răceala durează cam 7-10 zile. Pentru a-i ușura respirația bebelușului este bine ca pătuțul lui să fie puțin înclinat. De asemenea pentru nas sunt recomandate pufuri nazale cu apă salină care pot avea un efect de înmuiere a mucusului nazal. Medicii prescriu și anumite medicamente pentru tratamentul răcelii, pentru reducerea simptomelor (ex. pentru scăderea febrei).
Sughițul la bebeluși
Sughițul se manifestă la bebeluș chiar și înainte de naștere, atunci când este în uter. Sughițul este normal la bebeluș, este cauzat de contracțiile diafragmei insuficient dezvoltată, de musculatura care susține plămânii. Sughițul se manifestă mai rar după ce diafragma și musculatura se dezvoltă. Sughițul este considerat de specialiști și un act reflex al bebelușului. Află ce reflexe apar la bebeluș la naștere.
Alte cauze ale sughițului la bebeluș:
- Bebelușul sughite uneori când bea lapte; el se oprește, sughite și apoi continuă să se hrănească.
- Mama care observă că bebelușul sughite trebuie să-l oprească din alăptat și să-l lase să se liniștească; apoi îl poate hrăni în continuare.
- Bebelușul sughite dacă mănâncă lacom sau dacă își umple burta cu aer în timpul alăptatului.
- Uneori bebelușul sughite după ce a fost hrănit din cauza poziției la orizontală; mama trebuie să-i ridice puțin salteaua pătuțului în zona capului.
Alte aspecte importante despre sughiț
De obicei bebelușul sughiță ușor, iar părinții nu trebuie să se îngrijoreze și nici să-l împiedice să facă asta. Uneori bebelușul sughiță după o criză bună de plâns care poate să se producă din cauza colicilor.
Diafragma bebelușului poate fi iritată atunci când el este stresat, se supără, se agită sau este irascibil. Spasmele diafragmei și închiderea corzilor vocale pot produce sunete hâc-hâc la bebeluș. Acestea pot dura câteva minute, apoi trec de la sine. Dacă bebelușul sughiță mult timp este obositor pentru el.
Cum poate trece acest tic la bebeluș? Mama îl poate ajuta pe bebeluș să se calmeze dacă îl ține în brațe, îl leagănă ușor, astfel încet el se va liniști. Și suzeta îl poate ajuta pe bebeluș să nu mai sughite.
Uneori el sughiță foarte puternic din cauza bolii de reflux gastroesofagian. Părinții care observă că bebelușul are această stare de disconfort prea mult timp trebuie să consulte un medic pentru că acesta îi poate sfătuit ce să facă. Sunt anumite probleme de sănătate la bebeluș care pot fi vindecate doar cu tratament medical.
Cum se înfașă bebelușul corect?
Înfășatul bebelușului nu este dificil, dar trebuie să se facă corect. Se folosește un scutec, o pătură, nu trebuie să fie foarte strâns.
Avantajele înfășatului sunt:
- Când are colici înfășatul poate ajuta în calmarea bebelușului pentru că el se simte mai în siguranță, își amintește de cum se simțea când era în urter.
- Când plânge este posibil ca înfășatul să-l determine pe bebeluș să se calmeze.
- Când este înfășat bebelușul se simte protejat și nu mai are acel reflex de tresărire pe care îl capătă încă de la naștere.
- Prin înfășat bebelușul poate fi calmat atunci când este stresat sau agitat. El doarme mai bine dacă este înfășat când este mic, mai ales în primele săptămâni de viață.
- Dacă este înfățat bebelușul se simte mai bine, este mai liniștit, pentru că îi este mai cald.
Înfășatul se aplică la bebelușul nou-născut pentru că astfel îi este cald. La început el nu are temperatura corpului stabilizată și de aceea trebuie protejat de frig.
Cum se înfașă bebelușul?
Se ține cont de câteva reguli simple:
- Când este înfășat, nu se strâng picioarele bebelușului prea tare, el trebuie să aibă spațiu de mișcare. Picioarele bebelușului trebuie să fie cât mai depărtate, între oasele de la șold trebuie să fie un unghi mare.
- Există și dezavantaje ale înfășatului. Medicii spun că bebelușul trebuie să formeze litera M cu: piciorușele și fundulețul. Ei nu recomandă înfășatul pentru a preveni anumite probleme la șold. Este vorba de displazia la șold care poate să apară la unii bebeluși după naștere și care se poate depista prin ecografie. Dacă bebelușul are displazie la șold este posibil ca aceasta să nu fie observată cu ochiul liber. Potrivit medicilor displazia la șold se poate agrava dacă bebelușul este înfășat tare sau este încorsetat.
- Nu se înfașă bebelușul strâns, el are corpul sensibil, încheieturile, articulațiile și cartilajele moi.
Se folosește o păturică care se poziționează pe pat în formă de romb. Colțul superior se îndoaie și astfel marginea sa va fi dreaptă, iar înălțimea triunghiului format va fi cam de 6 cm. Apoi se pune bebelușul pe spate, umerii săi vor fi în zona marginii de sus a păturii. Brațul stâng al bebelușului trebuie să fie pe lângă corp, apoi se trage peste partea stângă a corpului colțul păturii și se fixează sub spate, în partea dreaptă a acestuia. Brațul drept al bebelușului se pune pe lângă corp, apoi se aduce colțul de jos al păturii peste bebeluș. La final se aduce celălalt colț al păturii peste corpul bebelușului și peste brațul său și se ajunge în partea sa stângă (vezi foto).
De ce sforăie bebelușul?
Sunt părinți care nu-și explică anumite sunete la bebeluși, care le dă senzația că sforăie. Ei cred că bebelușul este bolnav, că îi este frig, că nu respiră normal. În comparație cu adulții, sforăitul la bebeluș este de intensitate mică, iar în plus nici nu-i deranjează pe părinți.
Este vorba despre niște sunete pe care le scoate bebelușul atunci când respiră, în primele luni de viață. Respirația este un proces controlat de creier. La bebeluș corzile vocale și sistemul respirator nu sunt pe deplin dezvoltate și de aceea anumite secreții (mucus, lichid amniotic) care vin din stomac trec mai greu, pătrunderea aerului prin plămâni este îngreunată. Bebelușii respiră mai greu, ei scot sunete în tipul respirației din cauza efortului depus.
Sforăitul se explică prin vibrația căilor respiratorii superioare. Când trece aerul prin căile respiratorii, vibrează vălul palatin și se produce sforăitul. Pe măsură ce bebelușul crește, căile respiratorii se dezvoltă și sunetele acestea dispar.
Răgușeala la bebeluș – Cauze
Corzile vocale la bebeluș sunt insuficient dezvoltate în primele luni de viață. Sunt cazuri în care bebelușul plânge excesiv și atunci apare o răgușeală care arată inflamația corzilor vocale. Află de ce bebelușul plânge și este agitat.
Sunt cazuri grave când bebelușul poate fi răgușit din cauza unor noduli ai corzilor vocale și care sunt ca niște excrescențe pe corzile vocale. Răgușeala este un simptom al unor boli și anume:
- Este produsă de laringită – inflamația laringelui la copil
- Apare din cauza bolii de reflux gastroesofagian care poate afecta corzile vocale
- Poate să apară din cauza congestiei nazale sau a unor alergii sau alte cauze ce produc inflamarea corzilor vocale
Răgușeala poate să apară în cazuri de boli grave: laringomalacie, hemangiom, cancer, infecții virale (ex. papilomatoza respiratorie).