Sarcină & Bebe8 abilități de îngrijire a copilului, importante pentru un părinte – Cum...

8 abilități de îngrijire a copilului, importante pentru un părinte – Cum ai grijă de bebeluș?

Bebelușul are nevoie de toată grija, atenția și dragostea părinților. În timpul sarcinii, viața mamei este marcată de anticipare, de incertitudini, de gânduri fel de fel, dacă va merge totul bine și copilul va fi perfect sănătos. Apoi, după naștere, apar alte griji, alte întrebări, este momentul când mama și restul familiei trebuie să aibă grijă de bebeluș. Află care sunt cele mai importante abilități de îngrijire ale copilului.

1.Cum ții un bebeluș foarte mic în brațe?

Un bebeluș nou-născut este atât de mic și de fragil încât părinții încearcă să-l țină în brațe cu cea mai mare atenție, astfel încât acesta să se simtă cât mai confortabil. Cei care îl iau în brațe pentru prima dată, au un pic de teamă, se gândesc cum să-l țină cu grijă. Dacă bebelușul este născut la termen, nu există nicio problemă pentru ca mama să-l țină în brațe, de exemplu pentru a-l alăpta.

Gâtul este cea mai delicată parte a copilului și deja se știe că bebelușul nu-și poate susține capul. Pentru asta, atunci când se ține bebelușul în brațe, o mână trebuie să fie sub capul lui, iar cealaltă mână trebuie ținută sub șoldurile acestuia.

2.Înfășatul bebelușului

Multor bebeluși le place acel sentiment de siguranță și căldură pe care îl au atunci când sunt înfășați. Se spune că înfășatul ajută și la calmarea colicilor bebelușilor, ei dorm așa mai bine pe spate și tresar mai puțin. Înfășatul copilului este o practică veche, dar utilă pentru mămici – Vezi ce beneficii aduce!

Înfășatul corect poate ajuta un bebeluș să fie calm, liniștit, să doarmă foarte bine. Aici poți citi câteva sfaturi și trucuri pentru adormirea bebelușului.

3.Cum se alăptează bebelușul?

Mama trebuie să știe totul despre alăptarea bebelușului, cât durează alăptarea, cum se procedează, care sunt cele mai importante aspecte legate de alăptarea nou-născutului.

Alăptarea la sân este importantă pentru un nou-născut, se face imediat ce acesta dă semne de foame. Alăptarea îl calmează, îl ajută să crească și să aibă un sentiment de confort. Un copil nou-născut se alăptează de cel puțin 8 ori pe zi, cam la 3 ore.

Alăptarea durează uneori foarte puțin, 5-10 minute, alteori durează mai mult, dacă bebelușul este mai leneș. Durata alăptării depinde și de vârsta bebelușului.

Mama alăptează bebelușul la un sân, apoi îl va alăpta la celălalt sân. Dacă are mai puțin lapte, primul sân se golește mai repede. Citește aici mai multe aspecte despre alăptarea la sân.

Mama care alăptează are o sensibilitate la sâni, simte un pic de durere la începutul alăptării, mai ales în primele două săptămâni. Află ce neplăceri poate întâmpina mămica după alăptarea la sân.

4.Cum se face masajul bebelușului?

Masajul este foarte plăcut pentru bebeluș, este un moment de relaxare pentru el. De asemenea, masajul reprezintă un moment frumos de interacțiune dintre copil și părinte. Medicii spun că masajul are numeroase beneficii pentru bebeluș. Află de ce este atât de important masajul bebelușului și cum se face corect.

Se spune că masajul este relaxant și pentru copil, dar și pentru mămică. Uneori bebelușul poate fi stresat, iar prin masaj el scapă de stres și se simte mult mai bine. Masajul îmbunătățește circulația sângelui, reduce simptomele unor afecțiuni (cum este răceala), poate întări musculatura bebelușului, poate ajuta la secreția de hormoni de creștere în organismul lui.

Masajul bebelușilor poate avea efect benefic și asupra stării mămicilor deprimate. Sunt mame care suferă de depresie postnatală și tulburări afective postpartum, iar prin masaj se pot reduce stările de depresie, acesta fiind un fel de terapie foarte eficace.

5.Băița bebelușului nou-născut?

Părinții se întreabă cât de des se face baie bebelușului și ce efecte are aceasta asupra lui. Baia este un moment special prin care se asigură igiena bebelușului. Acest lucru este foarte important pentru ca bebelușul să se simtă confortabil și să doarmă liniștit în timpul nopții.

Ține cont de următoarele aspecte pentru baia bebelușului, astfel nu vei avea nicio problemă când faci asta.

Potrivit unui studiu realizat în Maria Britanie, aproximativ 60% dintre bebeluși fac baie în fiecare seară, timp de 15 minute. Baia este un obicei pe care mămicile îl consideră deosebit de important pentru micuț, pentru sănătatea lui. Se spune că este suficient ca bebelușul să facă baie de 3-4 ori pe săptămână, pentru ca pielea să nu devină foarte uscată și mai sensibilă la iritații. Spălatul des poate distruge substanțele protectoare din stratul de suprafață al epidermei și astfel pielea va fi mai uscată și crește riscul de eczeme și iritații.

Contează foarte mult ca săpunul să fie adecvat pentru bebeluși, să nu usuce prea mult pielea acestora. Dacă pielea devine mai uscată, se poate irita mai ușor. Nu sunt recomandate săpunurile parfumate, spuma de baie, care pot afecta pielea fină a bebelușului.

6.Somnul bebelușului – Cât doarme copilul?

Specialiștii consideră că în primele luni de viață, bebelușul ar trebui să fie culcat pe spate, nu pe o parte și nici pe burtică. Ei spun de incidența sindromului de moarte subită la sugari, care nu apare la bebelușii care dorm pe spate. Dacă ar dormi pe burtică, sugarii au un risc de asfixie. Foarte important este ca părinții să aibă grijă de bebeluși, să le asigure un mediu corespunzător pentru ca ei să doarmă bine. Nu trebuie să aibă pernuțe, păturele și alte materiale textile în plus care să ajungă să le blocheze căile respiratorii atunci când ei se foiesc.

Copilul nou-născut ar trebui să doarmă înfășat pentru că așa el simte că stă la căldurică și are o senzație de confort, astfel doarme mai liniștit. Dacă nu suportă să fie înfășat, poate fi lăsat să doarmă pe spate, cu mâinile și piciorușele libere.

Ce trebuie să știe un părinte despre somnul bebelușului? Mulți părinți spun că somnul bebelușului este mai liniștit dacă acesta doarme culcat pe burtică, sub supravegherea lor, pentru că sunt reduse tresăririle involuntare și reflexele de înghițire. Totuși specialiștii recomandă poziția culcat pe spate, ca fiind mult mai singură pentru bebelușii foarte mici. Ce aspecte trebuie să cunoască un părinte despre somnul bebelușului?

Unde doarme bebelușul în primele luni de viață?

7.Schimbatul scutecului la bebeluș

8-schimbat-scurtec-la-bebelus

Schimbatul scutecului la bebeluș se învață ușor, trebuie un pic de practică. Pentru a face asta trebuie să ai lângă tine ceea ce îți trebuie, scutec, șervețele umede, crema de piele pentru prevenirea iritațiilor la bebeluș, o cârpă moale, un prosop, masa de înfășat sau patul.

Bebelușul se ține culcat pe spate, cu fața în sus, se dezbracă de haine, se schimbă scutecul. Fundulețul bebelușului se pune pe prosop. Mama trebuie să vorbească cu bebelușul, să-l facă să zâmbească pentru ca acesta să se simtă bine, relaxat. Se scoate scutecul murdar, se șterge pielea bebelușului cu șervețele umede dinspre față spre spate, apoi cu cârpa moale și se pune scutecul nou. Înainte de a pune scutecul nou, este important să se lase pielea bebelușului să respire câteva minute.

Când desfaci scutecul murdar, cu o mână se țin picioarele bebelușului, iar cu cealaltă se desprind aricii laterali ai scutecului și apoi acesta se desface complet. Cu scutecul murdar se poate șterge inițial pielea bebelușului de resturile de scaun. După aceea se îndoaie scutecul și se pune într-o pungă pentru a fi apoi aruncat la gunoi. Pentru a șterge pielea bebelușului se folosesc șervețele umede fără alcool, pentru că acestea sunt într-adevăr hipoalergenice. După ce se pune scutecul nou, se îmbracă iar bebelușul cu haine. Citește aici tot ce trebuie să știi despre scutece și pamperși.

8.Cum se îmbracă bebelușul?

Bebelușul se îmbracă în funcție de temperatura din casă, astfel încât acesta să se simtă confortabil. El nu trebuie să fie supraîncărcat de haine, dar nici să nu sufere de frig. Dacă temperatura este de 23-24 grade Celsius, el nu are nevoie de hăinuțe cu multe straturi. În acest caz poate avea un body de tip maiou sau un tricou și pantalonași. Sunt și costumașe cu picior și călcâi special realizate pentru bebeluși, potrivite atunci când temperatura este de 20-22 grade Celsius. Dacă este puțin mai răcoare, la 18-20 grade Celsius, bebelușul are nevoie de o bluză cu mânecă lungă, de pantalonași și de un sac de dormit mai gros.

Află ce contează cu adevărat atunci când cumperi haine bebelușului tău. Dacă un bebeluș nu se simte confortabil atunci când este îmbrăcat, va plânge, va deveni agitat, va arăta că îi este prea cald sau prea frig.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.