Timp liberPeștii de acvariu sanitari: Peștele Zebrasoma flavescens, chirurgul galben

Peștii de acvariu sanitari: Peștele Zebrasoma flavescens, chirurgul galben

Zebrasoma flavescens sau “chirurgul galben” este un deosebit peste de acvariu care a fascinat dintotdeauna fabuloasa lume a acvaristicii atat prin aspectul sau unic, cat si prin comportamentul exemplar. Nici nu este de mirare ca din ce in ce mai multi acvaristi isi populeaza acvariile cu exemplare din aceasta minunata specie de pesti de apa sarata.

Chirurgul galben face parte din familia Acanthuridae si este intalnit cu precadere in Oceanul Pacific si Oceanul Indian. Dupa cum spune si numele, acest peste este de culoare galbena, un galben stralucitor si foarte bine evidentiat de trasaturile fizice. Este interesant faptul ca, pe timp de noapte, galbenul stralucitor tinde sa isi piarda din intensitate, o tenta maronie strabatand mijlocul corpului.

Chirurgul galben are corpul in forma varfului unei sageti, botul lung, iar coada prezinta un spin ascutit. Dimensiunea maxima pe care acest peste o poate atinge este de 20 cm, masculii find putin mai dezvoltati decat femelele. Inotatoarele sunt foarte puternice si transparente si reprezinta parca o continuare a corpului.

Chirurgul galben este un peste ideal pentru acvaristii incepatori care doresc sa paseasca in lumea acestei pasiuni prin amenajarea unui acvariu de apa sarata. Nu este deloc pretentios, tocmai de aceea este alegerea cea mai potrivita. Avand in vedere dimensiunile si faptul ca este un peste energic care isi petrece majoritatea timpului inotand si cautand hrana, chirurgul galben va avea nevoie de un acvariu de cel putin 300 l.

Zebrasoma flavescens

Ascunzatorile nu trebuie sa lipseasca din acvariul in care traieste un chirurg galben. Pestii din aceasta specie devin foarte agitati daca nu au suficient spatiu de inot sau, din contra, daca nu se pot odihni. Atunci cand nu inoata, acest peste se odihneste si isi petrece timpul in ascunzatorile de pe fundul acvariului. Temperatura apei din acvariu trebuie sa se incadreze intre 23-26º C, iar pH-ul nu trebuie sa depaseasca 8,4.

In ceea ce priveste alimentatia, chirurgul galben nu a reprezentat niciodata o problema. In mediul natural, acest peste este vegetarian, insa in captivitate dieta poate fi mai variata. Algele sunt alimentele lor preferate, de aceea vor fi vazuti de foarte multe ori “rontaind” tacticos din algele din acvariu.

Foarte multi acvaristi avansati au afirmat ca acest peste are o personalitate puternica si foarte interesanta, pe care foarte putin pesti o afiseaza. Sunt foarte calmi si prietenosi, insa nu si cu alte exemplare care fac parte din aceeasi specie. Pot deveni teritoriali si agresivi fata de alti pesti din aceeasi categorie, insa pot fi tinuti in acelasi acvariu cu alti pesti de apa sarata.

Chirurgul galben devine nervos si agitat daca nu are suficient spatiu pentru a inota sau nu se poate ascunde. Poate lega prietenii interesante cu alte specii de pesti, fiind vazut de foarte multe in compania acestora. Cu toate acestea, chirurgul galben are tendinta de a sicana pestii care au fost introdusi in acvariu dupa el. Reprodcerea acestui deosebit peste nu a fost posbila in captivitate pana in prezent.

Asadar, chirurgul galben este un peste de acvariu ideal si nu este de mirare ca, avand asemena caracteristici, este indragit de catre toti acvaristii, indiferent da nivelul acestora.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.