Animale de companieCare sunt momelile toxice pentru pisici și ce trebuie să faci în...

Care sunt momelile toxice pentru pisici și ce trebuie să faci în cazul în care pisica ta a fost otrăvită

Spre deosebire de caini, pisicile cad victime unor intoxicatii destul de rar, deoarece ele stiu sa nu se apropie de momelile toxice puse pentru rozatoare. Medicii veterinari considera ca cele mai multe pisici sunt otravite mai ales din cauza produsilor oxicumarinici (raticide moderne) care in general nu au miros si omoara sobolanii prin necoagularea sangelui.

Otravirea pisicii cu substante toxice se poate face pe cale digestiva, cutanata sau respiratorie. Sunt stari toxice care pot fi create din neatentie, chiar si de stapanul pisicii, datorita unor tratamente administrate gresit pentru purici, scabie, capuse, care pot determina intoxicatii si anumite manifestari dramatice: pisica este foarte nervoasa, sare pe pereti, saliveaza, are pupila dilatata, miorlaie foarte tare.

De asemenea, pisica poate suferi o intoxicatie accidentala cu medicamente, ca de exemplu: Codeina, Stricnina, Decaris etc. In acest caz, cel mai bun lucru pe care poate sa-l faca proprietarul pentru pisica sa este sa o duca imediat la un medic veterinar. Trebuie evitata tendinta de a apela la mai multe remedii din proprie initiativa, cu dorinta de a vindeca anumite suferinte, deoarece acestea pot face mai mult rau decat bine.

Otravirea pisicii se poate face si cu firele de iarba si frunzele pe care ea le consuma pentru a-si regla tranzitul intestinal. Aproximativ 40 de specii de plante pot fi toxice pentru pisici, la care se pot adauga ierburile tratate cu ingrasaminte chimice sau erbicide.

Simptomele bolii:

  • Digestive – pisica saliveaza abundent, are varsaturi, diaree cu sange si urat mirositoare.
  • Nervoase – privirea pisicii este bizara, are pupilele dilatate si inegale, mersul instabil, este agresiva, uneori are convulsii.
  • Vasculare sau circulatorii – pisica este anemica, are dificultati respiratorii, bataile cordului sunt mai rare, are hematoame, in general extremitatile (membrele, coada si urechile) sunt reci.

Cand pisica prezinta doar simptome digestive starea sa nu este foarte grava, ea poate elimina prin varsaturi si diaree o cantitate mare de substante toxice. Daca apar hematoame si hemoragii inseamna ca substantele toxice au ajuns in sange si sunt mai greu de neutralizat.

otrava pentru pisici
otrava pentru pisici

Otravirea pisicii – Prevenire si tratament:

  • Pisica otravita trebuie prezentata imediat la medic deoarece este un caz de urgenta medicala si viata ei depinde de rapiditatea cu care i se administreaza un tratament.
  • Pana ajunge la medic i se pot da 1-2 comprimate de carbune si albus de ou crud batut.
  • Daca substanta toxica a fost ingerata de cel mult doua ore, medicul va combate continutul gastric folosind vomitivele. Eliminarea sau diluarea toxicului se poate face cu apa cu sare, perfuzii cu glucoza, purgative saline sau injectii cu medicamente diuretice.
  • Cand apar hemoragii mai ales pe abdomen, in urma intoxicatiilor cu substante oxicumarinice, medicul recomanda administrarea de hemostatice injectabile si antispastice.
  • Nu este indicat sa se foloseasca preparate hidrocortizonice deoarece acestea favorizeaza raspandirea toxicului in alte tesuturi, prin vasodilatatie.
  • Se va face un tratament simptomatic pentru dispnee (respiratie grea): vome, tonice cardiace, aerofagie etc.
  • Se administreaza antidotul specidic toxicului.
  • Prevenirea bolii se face prin verificarea listei cu substantele interzise pisicilor (medicamente antiinflamatorii, antidepresive) si evitarea acestora.
  • Intotdeauna se vor folosi produse pentru scabie, capuse si purici numai cu recomandarea medicului veterinar.
  • Nu se vor da resturi alimentare la pisica, pentru ca acestea o pot imbolnavi destul de usor.
  • Pesticidele, rodenticidele, substantele de curatat si chimicalele trebuie tinute la distanta de animalul de companie.
  • Nu trebuie tinute in apartament plante care sunt toxice pentru pisica (azalee, crini, lalele, narcise, palmieri Sago), deoarece ea obisnuieste sa se joace sau chiar sa muste din ele.

Stapanul trebuie sa revina la medic cu pisica ori de cate ori aceasta se simte rau.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.