Pești prădători de acvariu: Serrasalmus rhombeus, piranha negru cu ochi roșii

0
776
Piranha Foto: www.summitviewlifeinsurance.com
Piranha Foto: www.summitviewlifeinsurance.com

Serrasalmus rhombeus sau piranha negru mai este surpanumit si “piranha cu ochii rosii” deoarece rosul aprins al ochilor contrasteaza cu negrul lucios al corpului, oferindu-i un aspect deosebit si in acelasi timp infricosator.
Piranha negru este originar din America de Sud, fiind intalnit cu precadere in Bazinul Amazonian precum si in cel al fluviului Orinoco, insa poate fi intalnit si in regiunea Guianei, precum si in partea de nord-est a Braziliei. Mediul natural in care traiesc acesti pesti difera uneori de la o regiune la alta, asadar acest aspect nu influenteaza prea mult viata pestilor piranha, fiind foarte rezistenti si adaptandu-se cu usurinta mai multor tipuri de apa si, in concluzie, vietii in captivitate.

Piranha negru are, dupa cum spus si in randurile anterioare, un aspect aparte. Dimensiunea maxima pe care o poate atinge este de 40 cm. Corpul este oval si masiv, de culoare neagra, insa pot exista si alte varietati coloristice. Piranha negru este recunoscut pentru ferocitatea cu care isi ataca prada; falcile sale sunt foarte puternice iar dintii sunt, de asemenea, puternici si foarte ascutiti. Parca pentru a veni in completarea aspectului feroce, ochii acestui peste sunt de culoare rosie si contrasteaza cu negrul stralucitor al corpului.

Avand in vedere ca piranha negru este recunscut ca fiind unul dintre cei mai violenti pesti de acvariu, este de preferat sa fie tinut singur intr-un acvariu. Piranha negru este un peste solitar si este agresiv nu doar fata de pestii care fac parte din alte familii, ci si fata de alti piranha. Acvariul potrivit pentru acest peste feroce trebuie sa aiba o capacitate de cel putin 300 l. Apa din acvariu trebuie sa fie foarte bine filtrata si oxigenata, iar temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre 23-27º C. Duritatea apei trebuie sa fie cuprinsa intre 15-20 dGH, iar PH-ul intre 5,5-7,0. Mai mult decat atat, acvariul trebuie sa fie foarte bine decorat, plantele de suprafata fiind cele mai indicate. Nici ascunzatorile nu trebuie sa lipseasca, in acest fel mediul natural al acestui peste fiind imitat pentru a-i oferi cele mai bune conditii. Piranha negru trebuie sa aiba suficient spatiu pentru a inota.piranha negru

Citește și:  Specii de creveți pentru acvariu, vezi cu ce se hrănesc și cum trebuie îngrijiți

Daca in mediul natural piranha negru se hraneste in mare parte cu hrana vie, in captivitate este de preferat ca dieta lui sa fie cat se poate de variata pentru a evita aparitia unor probleme de sanatate. Exista posibilitatea ca la inceput piranha negru sa refuze sa manance altceva decat hrana vie, insa se va obisnui in timp.
Reproducerea acestui peste in captivitate nu a fost posbila pana in prezent.

Chiar daca piranha negru este un peste violent, el poate fi un excelent animal de companie, deoarece are o personalitate foarte puternica. Este foarte adevarat ca nu este recomandat acvaristilor incepatori, ci din contra, se recomanda ca doar acvaristii care au cunostinte foarte bune si o experienta aparte in acvaristica sa creasca un asemena peste. Piranha negru este atent la tot ceea ce misca in jurul sau, iar daca stapanul ii acorda atentia cuvenita, piranha poate fi observat jucandu-se energic prin acvariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.