Lacul Roșu este o destinație de vacanță minunată pentru familiile ce au copii și care vor să scape de agitația orașului. Lacul Roșu este la poalele Munților Hășmașul Mare (vf. 1793 m), în Carpații Orientali, în județul Harghita.
Aici locurile sunt neasemuit de frumoase, munții sunt foarte înalți și par că se apropie între ei, formând Cheile Bicazului. În vecinătate sunt cabane deosebite, unde turiștii se pot caza după ce întreaga zi au admirat frumusețile din zonă. Această regiune turistică fascinează prin munții înalți, Lacul Roșu, pâraiele care curg peste stâncile de la poalele munților, peisajele fabuloase, aerul curat și vântul ce străbate desișul brazilor.
Navigare rapidă în articol:
1. Legenda Lacului Roșu
În vremuri de demult, țăranii din regiunile învecinate veneau la iarmarocul din această zonă dintre munți, cu căruțele pline de ciubăre, oale de lut, obiecte din lemn, postave țesute de mână și alte produse meșteșugărești. Veneau cu diverse căruțe trase de boi sau de cai, își vindeau produsele la tarabe și astfel câștigau bani.
Legenda spune despre o fată frumoasă, Fazkas Eszter, care era cunoscută în tot ținutul ca fiind harnică și vrednică. Ea vindea postav făcut cu mâinile ei la războiul de țesut, și era nelipsită de la taraba sa din târgul dintre munți. Flăcăii din zonă o știau și veneau special să o privească de la depărtare. Toți o îndrăgeau, dar fata iubea un tânăr care era plecat la oștire. Unul dintre flăcăii mai aprigi – haiducul Mikoș – o vede pe fată într-una din zile la iarmaroc. Intră în vorbă cu ea, întrebând-o de postavuri și îi spuse că-i cumpără taraba cu toată marfa dacă îi dă o sărutare. Văzând că fata nu-i dă atenția pe care el o aștepta, îi spuse că va veni în ziua nunții ei să o vadă mireasă.
Zilele au trecut și în ziua nunții, când fata se pregătea să intre în biserică, își făcu apariția haiducul Mikoș cu sabia în mână. Îi spuse fetei că a venit să o ia cu el în munți, să-i fie mireasă. De spaimă fata leșină, iar haiducul o răpi și fugi cu ea spre Pîngărați. În toiul nopții fata se trezi într-o peșteră unde Mikoș se ascundea împreună cu ceilalți haiduci și femeile lor. Disperată fiind, se puse în genunchi și se rugă la stâncă să o ajute să scape de haiduc.
Cum se termină legenda?
Legenda spune că rugămintea fetei s-a împlinit: s-a pornit o furtună mare, pământul s-a cutremurat, un munte s-a prăbușit la poalele Suhardului. La gura peșterii se ivi o surpătură întunecată, în care astfel a luat naștere un lac cu apa limpede ca lacrima. La suprafața lacului se vedeau vârfurile brazilor care fuseseră coborâți pentru totdeauna sub apă. Despre haiduci, legenda spune că au fost prinși ca într-o capcană pe fundul lacului și s-au înecat. De atunci, acea întindere de apă închisă între maluri are denumirea de Lacul Roșu, iar muntele din zonă se numește Muntele Ucigaș.
2. Lacul Roșu – Atracție turistică
Pentru a ajunge la acest lac trebuie să treci cu mașina prin Cheile Bicazului. Acesta este un drum îngust, străjuit de stânci uriașe, ale munților care par că vor să se întâlnească. Poți vedea Vârful Șuhardul Mare și pârâul Cupașului, care în cele din urmă se varsă în Râul Bicaz.
În această zonă poți face o mică oprire, pentru a admira peisajul și a vizita tarabele din iarmarocul de meșteșugari. Aici poți găsi tot felul de suveniruri, începând de la magneți cu imagini cu Lacul Roșu și Cheile Bicazului, brelocuri, căni personalizate cu fotografii din zonă și până la haine tradiționale, oale din lut, lucruri din ceramică și obiecte din lemn pentru casă.
Din Cheile Bicazului urci pe un drum destul de abrupt cu multe curbe și serpentine și treci printr-un tunel care te duce direct spre stațiunea cu Lacul Roșu. Poți opri puțin mașina înainte de tunel pentru a admira priveliștea. În față vei vedea Piatra Altarului care se înalță spre cer și stâncile abrupte de la Cheile Bicazului.
În zona Lacului Roșu, dacă este aglomerat și nu mai găsești parcare, poți lăsa mașina într-o parcare cu plată, unde taxa este de 15 lei pe zi. Dacă ești în trecere și stai doar câteva ore, plătești cam 5 lei pentru parcarea privată.
Pe Lacul Roșu este o zonă delimitată, unde se fac plimbări cu barca:
- Durata plimbării cu barca este de 30 minute
- Prețul unui bilet pentru copiii care au vârsta mai mică de 14 ani este de 13 lei
- Prețul unui bilet pentru adulți este de 18 lei.
Şi acesta este un mod plăcut de petrecere a timpului liber.
Lacul Roșu – Opțiuni de cazare
Pe malul lacului sunt tarabe și restaurante unde poți mânca mici gustoși cu pâine și muștar, dar și alte preparate tradiționale. Există căsuțe cu lucruri artizanale și suveniruri, chioșcuri de înghețată, băuturi răcoritoare, langoși ungurești cu smântână și cașcaval, langoși cu brânză, gogoși pudrate cu zahăr, cozonac secuiesc cunoscut cu denumirea de kurtos cu nucă măcinată sau cu zahăr vanilat.
Chiar lângă lac este un loc foarte apreciat de turiști – Restaurant Terasă PANORAMA. Aici se servesc preparate culinare tradiționale delicioase, preparate din carne proaspătă, cafea, bere, vin, băuturi răcoritoare. În zonă sunt suficiente posibilități de cazare, la pensiuni și cabane, unde prețurile sunt acceptabile. Opțiuni bune de cazare sunt și la Hotel Lacul Roșu, la 200 m de Lacul Roșu.
Pe malul lacului turiștii pot face fotografii cu porumbei albi dresați, care se așează imediat pe brațe sau pe umeri, taxa pentru distracție fiind doar de 5 lei.
Partea din stânga lacului este protejată, aici nu se fac plimbări cu barca. Pe luciul apei poți vedea foarte multe rațe sălbatice care deja sunt obișnuite cu turiștii care vin în această perioadă, care le aruncă bucățele de pâine pentru a le atrage spre mal, mai aproape.
Alte distrații în zona Lacului Roșu sunt: traseele turistice extraordinar de frumoase și caruselul amenajat în zonă pentru bucuria copiilor. Află ce trebuie să știi înainte de a pleca într-o excursie la munte.
Aici poți citi și despre alte destinații de vacanță din România.