Indiferent de anotimp, muntele este un prieten al omului, oaza sa de relaxare si legatura cu natura. Insa, dupa cum am mentionat si in alte articole precedente dedicate pasionatilor de drumetii montane, paradisul muntilor nu este chiar atat de sigur, ba mai mult poate deveni de-a dreptul inselator, asa ca inainte de a porni intr-o drumetie monta, este important sa cunoasteti cateva aspecte foarte importante. Ce trebuie sa stiti inainte de a pleca intr-o excursie pe munte veti afla citind randurile care urmeaza.
Traseul
Primul lucru pe care trebuie sa il stabiliti atunci cand doriti sa plecati intr-o excursie montana este traseul. Daca sunteti incepatori trebuie sa alegeti un traseu simplu pe care sa il faceti in 1- 2 zile. Un lucru este sigur: muntele nu poate fi cucerit foarte repede, insa poate fi cunoscut, acesta oferind spre cunostere locuri minunate. Asa ca nu va aventurati pe un traseu dificil pentru ca nu veti face fata.
De asemenea, chiar daca veti alege un traseu usor, pentru incepatori, este indicat sa incercati sa aflati cat mai multe lucruri despre acesta pentru a stii ce pericole sa evitati. Inscrieti-va pe forumuri si in cluburi montane pentru a afla informatii utile si nu plecati niciodata fara o harta.
Raul de inaltime
Inainte de a porni intr-o excursie pe munta ar trebui sa stiti daca aveti sau nu rau de inaltime. Daca palmele se racesc si va transpira, iar pulsul inimii creste semnificativ atunci cand priviti in jos de la o anumita altitudine, trebuie sa va infruntati frica de inaltime daca doriti sa mergeti pe munte. Crestele montane, chiar si cele mai putin abrupte, care pipereaza orice traseu, va pot da batai de cap si ceea ce se doreste a fi o excursie de neuitat se poate transforma rapid intr-o experienta deloc placuta.
Rezistenta fizica
O excursie pe munte presupune o foarte buna conditie fizica asa ca daca stiti ca aveti probleme de sanatate si nu sunteti rezistenti, este indicat ca, inainte de a porni pe munte, sa incepeti sa va antrenati temeininc in fiecare zi: faceti plimbari lungi, aerobic, stretching si jogging si veti observa ca intreaga dumneavoastra stare de sanatate se va imbunatati.
Locurile destinate camparii
Atunci cand mergeti pe munte puteti alege sa va cazati la o cabana sau sa stati cu cortul intr-un loc amenajat. Pentru incepatori, cel mai indicat ar fi cabana. In Romania, cabanele sunt foarte accesibile iar distractia este in toi in serile cu focuri de tabara si cantece de munte. Insa, asta nu inseamna ca nu putem spune acelasi lucru si despre statul la cort. Ba din contra, aventura se simte la cote mult mai mari atunci cand alegeti sa campati in mijlocul naturii. Este indicat sa stiti din timp care sunt locurile unde puteti campa pe traseul dumneavoastra si daca alegeti cabana este indicat sa sunati din timp pentru a va rezerva o camera sau un pat.
Sursele de apa
Pe munte este foarte important sa va hidratati. Unele zone sunt bogate in izovare, insa altele nu sunt chiar atat de prietenoase, in cel de al doilea caz fiind necesar sa plecati cu mai multa apa de acasa.
Conditiile meteo
Atunci cand planificati o tura pe munte este foarte important sa cunoasteti care sunt conditiile meteo specifice perioadei alese. Daca nu veti avea parte de cele mai bune conditii meteo, cel mai indicat ar fi sa amanati excursia pentru ca vremea pe munte este schimbatoare. De aceea, indiferent de situatie, din rucsacul dumneavoastra nu trebuie sa lipseasca hainele de ploaie.
Echipamentul potrivit
Orice impatimit al muntelui stie ca echipamentul este cel mai de pret ajutor al unui muntoman. Trebuie sa stiti sa va alegeti incaltamintea potrivita si rucsacul ideal in functie de turele pe care le planificati. De asemenea, este foarte important sa stiti cum sa va organziati rucsacul:
Acesta trebuie sa fie echilibrat de aceea este foarte important ca lucrurile sa fie bine ordonate. Lucrurile mai grele vor sta in partea de jos a rucsacului, iar cele mai usoare vor fi asezate deasupra. Nu va ingreunati rucsacul pentru ca transportarea lui va fi un adevarat chin.
Relatia cu alte persoane care urca pe munte
Unul dintre numeroasele avantaje ale mersului pe munte este latura sociala. Fara indoiala, atunci cand veti merge pe munte, veti intalni foarte multe persoane prietenoase. Este foarte important sa discutati cu persoane care calatoresc pe acelasi traseu si sa impartasiti idei despre starea traseului sau despre eventualele probleme aparute. In acest fel, in cazul in care un incident neprevazut are loc, se vor cunoaste mai multe informatii despre locul din care veniti si locul inspre care va indreptati.
Informatii despre mijloacele de transport
Atunci cand pleaca in drumetii montane, cele mai multe persoane aleg trenul ca principal mijloc de transport catre locul de pornire a traseului. Asa ca nu uitati sa va notati orele la care circula trenurile sau alte mijloace de transport pe care le veti alege pentru a calatori.