Sunt multe destinații de vacanță în România renumite pentru frumusețea naturală a peisajelor și moștenirea culturală – castele, mănăstiri, cetăți medievale. România este o țară foarte frumoasă, are locuri minunate, perfecte pentru turiștii iubitorii de natură.
Află în acest articol principalele destinații de vacanță în România.
Navigare rapidă în articol:
- Delta Dunării și Pădurea Letea
- Pietrele Doamnei – Masivul Rarău
- Stațiunea Vatra Dornei numită Perla Bucovinei
- Stațiunea montană Poiana Brașov
- Cheile Bicazului – Lacul Roșu
- Parcul Național Munții Rodnei
- Valea Vaserului din Maramureș – Plimbarea cu Mocănița
- Vacanță la Bâlea Lac
- Vacanță pe litoralul Mării Negre
Delta Dunării și Pădurea Letea
Deja se știe că în țara noastră se află cea mai mare deltă din Europa, la Marea Neagră – Delta Dunării. Aici românii pot face o vacanță foarte frumoasă mai ales primăvara și vara, pe cele trei brațe ale Dunării, pe canalele sau afluenții mici unde pot vedea un peisaj minunat cu multe specii de plante, păsări și pești.
Delta impresionează prin canalele sale, mlaștini, lacuri, insule și atracții turistice speciale:
- Mănăstirea Buna Vestire pe Sulina
- Din Mila 23 se poate ajunge la Schitul Sfântul Atanasie numit și Schitul Stipoc, în apropiere de Chilia; părintele stareț oferă aici și câteva locuri de cazare
- Lacul Razim, Lacul Lung, Lacul Tătaru, Lacul Meșter
- Lacul Alb, Lacul Rotund, Lacul Nebunu, Lacul Marcu
- Pasul lui Păcală, Canalul Mila 35, Gârla Șontea și altele.
Posibilități de cazare sunt la Maliuc, Vulturu, Crișan sau alte sate de pe brațul Sulina sau de pe brațul Sfântul Gheorghe.
Din Mila 23 poți ajunge cu o ambarcațiune cu motor la Pădurea Letea. Acesta este un loc care trebuie vizitat măcar o singură dată în viață pentru că este special. Dacă vrei ca totul să fie și mai frumos alege să faci traseul prin Comuna Letea și Pădurea Letea cu o căruță trasă de cai. Pădurea Letea este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa. Se spune că este formată pe grindul nisipos, cândva pe fundul mării.
Pădurea impresionează prin lianele încolăcite în jurul copacilor, prin caii sălbatici care sunt văzuți uneori de localnici sau cu puțin noroc și de turiști. Aici sunt peste 2000 de insecte, 1000 de specii de animale și 500 de specii de plante.
Pietrele Doamnei – Masivul Rarău
Rezervația Pietrele Doamnei este o destinație perfectă de vacanță. Se află în Carpații Orientali, în Masivul Rarău. Cei care vor să vadă un peisaj impresionant și să facă drumeții montane trebuie să vină în vacanță pe Rarău.
Vârful acestui munte are 1538 m și oferă o priveliște minunată spre Pietrosul Bistriței, dar și spre Giumalău. Turiștii pot urca pe Rarău cu mașina, sunt 14 km. Cei care vor să urce pe munte pe jos, este un traseu marcat cu punct roșu care se parcurge în 4 ore.
Stațiunea Vatra Dornei numită Perla Bucovinei
Peisajele din Vatra Dornei sunt fermecătoare, de aceea în fiecare an vin aici foarte mulți turiști. Românii care decid să meargă în vacanță la Vatra Dornei vor avea parte de peisaje de poveste cu Munții Carpați, care merită să fie culese cu aparatul de fotografiat. În această stațiune sunt izvoare cu apă minerală, cu apă termală, nămol de turbă în regiunea Poiana Stampei.
La Vatra Dornei poți face drumeții de neuitat, te poți relaxa, îți poți regăsi bucuria, vitalitatea și pofta de viață. Poiana Negri, Floreni și localitatea Șaru Dornei se remarcă prin izvoare cu ape minerale.
Acum este perioada afinelor, ele se găsesc din belșug în regiunea Vatra Dornei. Posibilități de cazare sunt la pensiuni, hotel Belvedere în centrul stațiunii, hotel Carol, cabana Deac, complex turistic Le Baron și altele.
Din Vatra Dornei poți ajunge destul de repede la mănăstirile din Bucovina.
Nu departe de stațiunea Vatra Dornei se află hotelul tematic Castel Dracula, acesta fiind singurul hotel tip castel din România.
Stațiunea montană Poiana Brașov
Mii de turiști vin în fiecare an la Poiana Brașov, indiferent de anotimp. Zona este pitorească, peisajul îți taie respirația. Stațiunea este superbă, este înconjurată de pădurile de foioase și de conifere, are în apropierea ei:
- Rezervația naturală Tâmpa
- Rezervația peisagistică Postăvaru
- Rezervația Stejărișul Mare.
Poiana Brașov este o stațiune montană foarte apreciată și căutată de turiștii din țară și din străinătate, oferă condiții de cazare de înaltă calitate și posibilități interesante de distracție (drumeți, alpinism, plimbări cu telecabina, cu telegondola și altele).
În Brașov ai senzația că faci o escapadă în timp, poți vizita cel mai vechi cartier numit Șcheii Brașovulului, Cetatea, Turnul Alb al Bastionului Țesătorilor și Biserica Neagră.
Cheile Bicazului – Lacul Roșu
Este minunat să treci în această vacanță prin sălbaticele Chei ale Bicazului, vei fi fermecat de frumusețea acestui loc, de creasta impresionantă a Hășmașului. Această rezervație naturală – Parcul Național Cheile Bicazului arată senzațional, peisajul este deosebit, ca de poveste.
În această zonă potecile de munte sunt uimitoare, șerpuiesc ca niște râuri de munte, te poartă în locuri de neuitat prin pădurile de rășinoase, cu fag, brad și molid. O zonă deosebit de frumoasă, ca desprinsă din basme este Lacul Roșu, care este accesibilă și prin Pasul Pângărați.
În acestă zonă turiștii pot face fotografii foarte frumoase cu Lacul Roșu, Masivul Suhartul Mare, Masivul Hășmaș (care se remarcă prin vârful Hășmașul Mare de 1792 m sau Piatra Singuratică), Masivul Ghilcos, Pârâul Oii.
Din Cheile Bicazului poți ajunge la stațiunea balneară Sovata unde este Lacul Ursu – cel mai mare lac cu apă sărată din Europa. Aici te poți plimba cu trenulețul turistic prin stațiune, sunt multe variante e cazare. Alte lacuri sărate sunt: Lacul Verde, Lacul Mierlei, Lacul Negru, Lacul Aluniș. Sunt și două lacuri nesărate: Lacul Dulce și Lacul Paraschiva.
Parcul Național Munții Rodnei
Cele mai frumoase atracții turistice din Munții Rodnei din nordul Carpaților Orientali sunt:
- Rezervația Peștera și Izbucul Izvorul Albastru al Izei cu cascade spectaculoase, izvorul are culoarea verde-albăstrui, este un loc minunat care trebuie vizitat în vacanța de vară
- 18 trasee montane marcate
- Rezervația Izvoarele Mihăiesei
- Rezervația Pietrosul Mare
- Rezervația botanică Poiana cu narcise din Muntele Saca
- Rezervația Ineu-Lala cu Lacul Lala Mare, la altitudinea de 1815 m, acesta este unul dintre cele mai mari lacuri glaciare din țara noastră
- Rezervația naturală Izvorul Bătrâna
- Rezervația Peștera Cobășel
- Rezervația naturală Peștera de la Izvorul Tăușoarelor.
În apropierea de Parcul Național Munții Rodnei se află Borșa, Năsăud, Moisei, Rodna, Sângeorz-Băi.
Valea Vaserului din Maramureș – Plimbarea cu Mocănița
O altă destinație de vacanță este Parcul Natural Munții Maramureșului. Pe Valea Vaserului, la 50 km de Vișeul de Sus și până la stația Coman, aproape de granița cu Ucraina, poți face o plimbare de câteva ore cu trenul Mocănița care are locomotiva cu aburi, circulă pe calea ferată forestieră, care demult era folosită special pentru transportul lemnelor.
Aici peisajul este de poveste, mai ales dacă îl admiri din acest tren, care traversează o parte importantă din Munții Apuseni, are 17 halte, 4 gări și deci în total 21 de stații. Numele de Mocănița vine de la numele localnicilor – mocani.
Vacanță la Bâlea Lac
O destinație de vacanță preferată de turiști este lacul Bâlea, care se află la 85 km de Curtea de Argeș. Vara este minunat să parcurgi cu mașina Transfăgărășanul și să ajungi la Bâlea Lac, unde poți vedea și Cascada Bâlea din apropiere.
Alte destinații deosebite din această regiune a Munților Făgăraș sunt:
- Lacul Capra are adâncimea de 11 m și este situat la altitudinea de 2230 m, în apropiere este Cabana Capra
- Lacul Căprița cu adâncimea de 1,5 m, se află la altitudinea de 2228 m
- Lacul Avrig situat la altitudinea de 2011 m, are adâncimea de 4,5 m și o suprafață de 1,5 ha; de aici se ajunge la Vârful Neagoiu
- Lacul glaciar Podragu Mare are adâncimea de 15,5 m și suprafața de 2,8 ha, este situat la altitudinea de 2140 m. În apropiere se află și Lacul Podragu Mic.
Vacanță la litoralul Mării Negre
Aceasta este o destinație perfectă de vacanță dacă îți place marea. Românii adoră să meargă la mare în fiecare an, de asta stațiunile sunt pline de turiști. În sezonul de vară plajele de la litoralul românesc al Mării Negre sunt aglomerate, turiștii se bucură de soare, de apa mării care acum în luna august are 24 de grade, de distracții în parcuri tematice, de excursii și alte facilități oferite de hoteluri pentru adulți și copii.
Mamaia, Constanța, Costinești sunt doar câteva stațiuni cu plaje minunate, unde vin numeroși turiști din străinătate.
Lacul Siutghiol este unul dintre cele mai mari lacuri de apă dulce din țară (are lățimea de 2,5 km și lungimea de 7,5 km, este alimentat cu apa din izvoarele de pe fundul lacului), este situat la 5 km de Mamaia. Cu siguranță acesta reprezintă un punct de atracție pentru cei care vor să-și petreacă vacanța de vară aici, în apropiere de Constanța, pentru liniște, soare, plajă, cluburi de noapte pentru distracție.
Aici sunt amenajate plaje artificiale, se pot face diferite sporturi interesante de apă, cum sunt plimbările cu barca, plimbările cu caiacul, ski natic, yachting și wind surf. În zona Lacului Siutghiol sunt multe opțiuni de cazare, hoteluri elegante și restaurante unde se pot servi preparate pescărești.