Părinți și copiiÎnțepătura de albină, înțepătura de bondar și înțepătura de viespe la copii...

Înțepătura de albină, înțepătura de bondar și înțepătura de viespe la copii – Cel mai eficient tratament!

Înțepătura de albină este foarte dureroasă, produce de obicei o reacție alergică și doar în anumite cazuri, când sunt mai multe înțepături de insecte produse simultan poate deveni și periculoasă, pentru că poate apărea șocul anafilactic. De obicei, șocul anafilactic apare în urma agresiunii mai multor înțepături de albine, viespi, bondari. După cum se știe șocul anafilactic pune viața persoanei respective în pericol, ea trebuie dusă de urgență la spital, pentru a primi ajutor de specialitate.

Află în acest articol ce să faci când copilul este mușcat de un păianjen, sau înțepat de o albină, viespe sau bondar.

Navigare rapidă în articol:

Melittin – veninul de albine

Întotdeauna când albinele atacă, eliberează prin înțepătura lor un venin – o substanță chimică numită melittin. Albinele au această substanță stocată într-o pungă de venin. Aceste insecte au tendința de a înțepa atunci când sunt deranjate, când se simt amenințate și vor să se apare.

Există studii care au demonstrat faptul că această substanță chimică melittin ajută în tratamentul unor boli inflamatorii, degenerative, este folosită în medicină. Sunt peste 500 de cercetări științifice care au arătat ce efecte terapeutice are veninul de albină. Această substanță are mai mult de 18 elemente active cu proprietăți farmaceutice. Sunt medici care aplică terapia cu venin de albine în tratamentul unor boli.

O albină poate elibera prin înțepătura sa 0,3 mg venin lichid (acesta este dens, transparent, cu gust amărui și astringent, cu miros iritant și înțepător). Cantitatea de venin de albine depinde de vârsta albinei și hrana sa, în funcție de anotimp. Secreția glandei cu venin este mai mare când albina are 15 zile, ea poate ajunge la 0,30 mg. După 15-20 zile, se diminuează secreția glandei cu venin. O albină care are 6 zile poate produce în punga cu venin o cantitate mică, de 0,15 mg venin.

Veninul de albine este colectat de specialiști și folosit în tratamente medicale diferite. El se găsește în anumite produse farmaceutice. Acest produs se utilizează la recomandarea medicilor.

Melittin – veninul de albine este folosit ca remediu în anumite boli:

  • Tratamentul sclerozei în plăci și al reumatismului
  • Tratamentul articulațiilor afectate de artrită
  • Are efect analgezic, accelerează activitatea cerebrală
  • Crește activitatea sistemului hipofizo-suprarenal
  • Accelerează eliberarea hormonilor sexuali, glucocorticoizi și steroizi
  • Are activitate bacteriostatică și bactericidă
  • Are efect cardiostimulant, antiaritmic, hipotensiv
  • Are efect imunologic la persoanele nealergice, crește rezistența organismului împotriva infecțiilor
  • Ajută la dilatarea vaselor cerebrale
  • Protejează împotriva efectelor iradierii radioactive
  • Scade coagularea sângelui.

Veninul de albine – Contraindicații

Veninul de albine nu este indicat persoanelor cu diabet, boli  pancreatice, boli de ficat, nevroze, nefrite, tuberculoză, epilepsie, boli cardio-vasculare, encefalită. De asemenea, veninul de albine nu se folosește în tratamente la femeile însărcinate sau care alăptează.

Înțepătura de albină la copii

În majoritatea cazurilor, înțepătura de albină la copii poate produce o reacție alergică locală destul de neplăcută.

Statisticile au arătat faptul că în jur de 2 milioane dintre americani sunt alergici la veninul de albine.

Copiii care sunt alergici la veninul de albine au simptome caracteristice:

  • Stare de rău, amețeli, greață, vărsături, diaree
  • Colici abdominale, incontinență sfincteriană
  • Erupții cutanate, mâncărime
  • Respirație șuierătoare sau tulburări de respirație
  • Tensiunea arterială scăzută
  • Palpitații, tahicardie, puls slab
  • În cazuri grave apare șoc anafilactic (este obligatoriu aplicarea unui tratament de urgență).

Înțepătura de albină – Simptomele principale

Înțepătura de albină este destul de greu de suportat, din cauza simptomelor neplăcute pe care le produce.

Durere intensă locală

După cum se știe, înțepătura de albină produce o senzație de durere destul de mare, uneori chiar insuportabilă pentru anumite persoane mai sensibile.

Prin înțepătură, albina eliberează prin ac o parte din substanța chimică melittin în piele și aceasta declanșează receptorii de durere foarte rapid, de aceea acest simptom de durere apare imediat. În plus, senzația pare să fie și de arsură, pentru că înțepătura este destul de adâncă, acul albinei rămâne în piele, iar veninul rămas în ac se scurge în piele în continuare și de aceea durerea persistă.

Melittinul produce și alte simptome, care pot fi calmate prin aplicarea unui tratament (comprese cu gheață, medicamente antihistaminice, ibuprofen).

Mâncărime intensă

La majoritatea persoanelor care au fost înțepate de albine au apărut simptome de mâncărime din cauza reacției alergice produse de veninul insectelor. Prin urmare mâncărimea și urticaria apar în astfel de cazuri, chiar în zona unde a avut loc înțepătura, unde se observă și umflarea pielii.

Dacă apare edem sau umflare și în zona feței, la buze și limbă, trebuie mers cât mai repede la un spital pentru a primi un tratament adecvat.

Melittinul sau veninul de albine provoacă umflare, senzație de căldură, de arsură, roșeață și mâncărime. Histaminele provoacă senzația de mâncărime locală, iar pentru calmarea acestui simptom se administrează medicamente antihistaminice.

Potrivit specialiștilor, după înțepătură și introducerea veninului, globulele albe din sânge acționează imediat pentru a  combate infecția și pentru a lupta împotriva substanței din venin. Globulele albe se înmulțesc și provoacă iritații nervilor din jur și de aceea apare senzația neplăcută de mâncărime.

Nu este indicat să încercați să calmați această senzație prin frecarea pielii cu degetele sau cu unghiile, pentru că se va accentua mâncărimea și în plus se va stimula răspândirea veninului în piele. Cel mai bine aplicați comprese reci cu gheață, astfel senzația de mâncărime va deveni mai ușor suportabilă.

Umflarea și înroșirea zonei respective

Din cauza veninului de albină, are loc o reacție alergică, se înroșește zona de piele unde a avut loc înțepătura și se umflă.

Dacă aceste simptome nu sunt grave și nu apar și alte stări alarmante (dificultăți de respirație, amețeală, senzație de vomă, paloare intensă a feței, umflarea limbii, a buzelor și a feței) înseamnă că înțepătura nu este periculoasă și se poate trata adecvat și acasă. Dacă simptomele sunt îngrijorătoare, este important ca persoana suferindă să fie dusă imediat la spital. Când este vorba despre un copil care a fost înțepat de albină este recomandat ca el să fie dus la spital, pentru a primi un tratament rapid pentru calmarea simptomelor și alte recomandări de la medic.

Înțepătura de albine – Tratament

În cazul copiilor, dacă simptomele persistă timp de 2-3 zile, este bine ca acesta să fie dus la medic, pentru că este posibil să aibă o infecție ce necesită tratament. Înțepătura de albine nu este chiar ușor de suportat, simptomele ei trebuie ameliorare pentru că sunt foarte stresante, mai ales durerea, senzația de mâncărime și de arsură.

Tratament eficient pentru calmarea simptomelor:

  • În primul rând se scoate acul albinei din piele, cât mai repede posibil, pentru a opri răspândirea veninului
  • Se dezinfectează zona cu alcool medicinal
  • Pentru a reduce umflarea, inflamațiile și a calma durerea se aplică comprese cu gheață
  • Apa rece sau gheața oprește răspândirea veninului în corp
  • Veninul poate fi neutralizat și cu oțet de mere sau cu suc de lămâie
  • Medicamentele antihistaminice pot reduce cu siguranță simptomele produse de histamină (acestea trebuie recomandate de medic)
  • Ibuprofenul calmează durerea (la copii se administrează ibuprofen în doze mici, mai slabe și doar la recomandarea farmacistului sau a medicului).

Înțepătura de albine – Tratament naturist:

  • Pentru calmarea durerii și a senzației de mâncărime se recomandă mierea de albine
  • Amestecul din apă și praf de copt poate calma simptomele cauzate de veninul de albine; acest lichid reduce mâncărimea locală, durerea, edemul local
  • Alte remedii sunt – oțetul de mere, pasta de dinți, aspirina pisată, sucul de hrean.

Tratament de urgență, când simptomele sunt grave:

  • Se poate aplica un tratament rapid acasă. Copilul trebuie să stea întins, este bine să i se provoace o senzație de vomă, prin vărsături se reduce difuzarea alergenului
  • La spital se aplică o perfuzie cu un medicament injectat care are efect de reducerea simptomelor, calmarea durerii
  • Dacă pacientul are tulburări de respirație i se administrează oxigen
  • Uneori este nevoie și de masaj cardiac, în cazuri grave
  • Administrarea de medicamente antihistaminice, pe bază de hidrocortizol.

Înțepătura de albină în sarcină

O femeie gravidă trebuie să fie foarte atentă, să se ferească de astfel de insecte, să se gândească la sănătatea copilului ei.

În mod normal înțepătura de albină nu ar trebui să fie periculoasă, mai ales dacă se aplică un tratament imediat pentru a opri răspândirea veninului (scoaterea acului albinei, aplicarea de comprese cu gheață).

Cele mai periculoase înțepături de albină sunt în zona feței, la obraji sau la gură. Simptomele pot fi mai severe, se umflă buzele, limba, fața, membranele mucoase, zona laringelui. Dacă simptomele sunt grave trebuie mers de urgență la spital. Dacă apar și alte simptome (ex. probleme respiratorii, greață, vărsături) există riscul de șoc anafilactic.

Înțepătura de viespe – Tratament

Viespea, ca și albina, are venin care provoacă anumite reacții alergice și simptome. Aceste stări neplăcute, mai ales de durere și mâncărime apar chiar și în cazurile mai norocoase, când înțepătura nu este gravă. Totuși senzația de disconfort poate ține și 7 zile, deci este necesar să fie ameliorată prin aplicarea unui tratament local comprese cu gheață, sau chiar pe bază de medicamente.

În acest caz apare un dezavantaj, acela că o viespe poate ataca de mai multe ori. Prin urmare trebuie să fiți atenți să vă feriți de astfel de insecte, mai ales că ele sunt mai agresive decât albinele. Dacă vă apropiați de cuibul lor și dacă ucideți o viespe, există riscul să fiți atacat de toate insectele din cuib.

Înțepătura de viespe – umflătura și alte simptome

Când trebuie mers la spital? Când apar umflături la față, la buze, limbă, probleme de respirație, probleme la înghițire, senzație generală de rău, dezorientare, amețeală, senzație de strângere în gât, durere severă, febră, urticarie cutanată, greață și vărsături, convulsii.

Înțepătura de viespe, tratament naturist:

  • În acest caz tratamentul este la fel ca în cazul înțepăturii de albină
  • Se aplică comprese cu apă rece sau cu gheață timp de cel puțin 30 minute, astfel se previne răspândirea veninului în organism
  • Se aplică comprese cu zeamă de lămâie sau cu oțet de mere pe zona unde a avut loc înțepătura pentru a neutraliza efectul veninului
  • Se dezinfectează zona cu alcool medicinal și cu alte medicamente dezinfectante
  • Se administrează (la recomandarea medicului) anumite medicamente antihistaminice pentru a calma mâncărimea și a reduce inflamația.

Înțepătura de bondar – Cum te poți proteja?

De regulă înțepătura de bondar este mai gravă comparativ cu înțepătura de albină. Cei care au suferit astfel de înțepături știu că simptomele sunt mai grave și este necesar să se aplice imediat comprese cu gheață, comprese cu lămâie și oțet, să se bea multă apă și să se administreze un medicament antihistaminic și antibiotic.

Dacă înțepătura are loc la talpa piciorului este posibil din cauza edemului să nu vă mai puteți încălța.

Dacă înțepătura este la față sau la gât atunci țesuturile din aceste zone se umflă (esofag, laringe, tractul respirator, glande, buze, limbă) și deci apare riscul de sufocare și de șoc anafilactic. Veninul de bondar este destul de puternic, produce simptome grave. Durerea este intensă, greu de suportat. Alte simptome sunt: edem, senzație de mâncărime severă, roșeață intensă, senzație de arsură, umflare accentuată. În cazuri grave apar și alte simptome: greață, amețeală, vărsături, senzație de frig, scăderea tensiunii arteriale, dificultăți de vorbire, diaree, umflarea ganglionilor limfatici, hemoragie sub piele, frisoane, urticarie, crampe musculare, aritmie, tahicardie și altele.

Prin urmare, este bine să preveniți, decât să tratați. Când apare un bondar în apropiere este bine să nu vă mișcați, să nu-l deranjați, să nu-l fugăriți pentru că se simte amenințat și atacă. El probabil este atras de vegetație, de flori, stă un timp și apoi pleacă. Cel mai bine este să vă feriți de el, să vă îndepărtați încet, urmărindu-i mișcările, fără a-l agresa.

Ce simptome produce înțepătura de păianjen?

Păianjenii mușcă sau înțeapă, unii sunt veninoși. Astfel de insecte pot provoca prin mușcătura lor următoarele simptome: umflături, roșeață, durere slabă. În cazul păianjenilor senzația de durere prin mușcătură nu este atât de mare ca la înțepătura de albine. Uneori nici nu simți că ai fost mușcat de un păianjen, dar observi că ai pe piele o pată roșie, care este inflamată.

În cazul mușcăturii produse de un păianjen veninos pot să apară simptome grave. Spre exemplu păianjenul văduva neagră este foarte periculos, poate da simptome severe: durere, inflamație, senzație de arsură, lăcrimare, transpirație, spasme musculare, mâncărime, urticarie, amețeală, anxietate, greață și vomă, crampe musculare și altele.

În astfel de cazuri mai grave trebuie mers la spital pentru a primi un tratament pentru calmarea simptomelor și un antibiotic pentru combaterea infecției.

Înțepătura de țânțar – Tratament

În acest caz apar de asemenea reacții alergice, mai ales dacă în saliva țânțarului există diferite substanțe care sunt toxice pentru corp: umflături, roșeață, urticarie, tumefacție. Simptomele apar la aproximativ jumătate de oră de la înțepătură și includ mai ales mâncărimile care sunt mai greu de suportat. Înțepăturile de țânțari sunt foarte stresante, deci este bine să vă feriți pe cât posibil de aceste insecte.

Pentru calmarea simptomelor se recomandă: comprese cu apă, suc de Aloe Vera, creme cu hidrocortizon, bicarbonat de sodiu, felii de ceapă, medicamente antiinflamatorii, ibuprofen.

Vezi aici alte remedii naturiste cu plante medicinale pentru afecțiuni la copii.

Când vine vorba despre aceste înțepături (de albină, viespe, bondari, păianjeni, țânțari) simptomele sunt destul de neplăcute, prin urmare este mai bine să previi, să eviți astfel de insecte, decât să ajungi să tratezi reacțiile alergice. Nu uitați că albinele sunt atrase de produse dulci, sucuri, prăjituri, diferite produse de cofetărie, chiar și de cosmetice, anumite parfumuri.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.