De ce să ne intereseze cum stă treaba cu declarația 200? Pentru că birocrația, la noi în țară, rămâne un mister și pentru că poți lua amendă până la 5.000 RON. Mai dorești motive? Recunoaște: cel puțin o dată ai scrâșnit din dinți, pentru că mai era nevoie de o ștampilă undeva, de o semnătură sau de o copie xerox. Dar când ai stat 3 ore la coadă, la una dintre instituțiile statului, doar pentru a afla că nu ai completat bine o cerere, îți mai amintești? Eu da, așa că m-am gândit să vin, în întâmpinarea voastră, cu informații utile.
Ai nevoie să afli cum se completează declarația 200? Dacă ai realizat venituri din activități independente, dacă ai dat spre închiriere o casă sau un apartament, dacă ai desfășurat activități agricole remunerate, dacă ai realizat tranzacții cu acțiuni, atunci trebuie să știi cum se completează declarația 200.
Unde găsești declarația 200?
Formularul se poate ridica de la sediile Fiscului sau se poate descărca online, de pe site-ul instituției.
Cum completezi declarația 200?
Declarația 200 are 4 capitole
Capitolul 1 – Date de identificare ale contribuabilului
După cum probabil v-ați dat seama deja, aici trebuie să completați numele, adresa, CNP-ul sau CUI-ul și contul IBAN.
Capitolul 2 – Date privind veniturile realizate, pe surse și categorii
Acest capitol cuprinde două secțiuni: una se referă la activitatea desfășurată, iar cealaltă la câștigurile efective, realizate în anul precedent.
Prima secțiune se completează astfel:
- La categoria de venit, venituri comerciale bifează persoanele care au realizat venituri din comerț, venituri din profesii liberale bifează medicii, avocații, notarii, auditorii financiari, contabilii, arhitecții, consultanții fiscali și toți cei care desfășoară independent alte profesii reglementate. Venituri din cedarea folosinţei bunurilor calificate în categoria venituri din activităţi independente, vor bifa aceia care au obținut venituri din brevete, drepturi de autor, desene, mostre, know-how sau mărci de fabrică și comerț.
- La punctul determinarea venitului net este necesară notarea modului în care se calculează respectivul venit: sistem real, cote forfetare de cheltuieli, normă de venit.
Cea de a doua secțiune se completează astfel:
- La venitul brut, se completează suma totală obținută în anul precedent, în lei.
- La cheltuieli deductibile se notează cheltuielile efectuate, în vederea desfășurării activității de bază ( această sumă trebuie să fie justificată cu documente)
- La venitul net se calculează diferența dintre venitul brut și cheltuielile deductibile
- Există 2 puncte care se completează doar de cei care au realizat anul trecut venituri din transferul de acţiuni sau din operaţiuni valutare pe bază de contracte. Acestea sunt câștig net anual, respectiv pierdere netă anuală.
Capitolul 3 – destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net / câştigul net anual impozabil
Aici se poate bifa opțiunea susținerea unei entități nonprofit/unități de cult, pentru care trebuie completate datele de identificare. Cei care bifează această opțiune, trebuie însă să completeze și declarația 230.
Unde se depune declarația 200?
Poate fi depusă la ghișeul Administrațiilor Fiscale, se poate trimite prin poștă sau se poate depune online, cu ajutorul semnăturii digitale.
Care este data limită de depunere a declarației 200?
Data limită pentru depunerea acestui formular este 25 mai. Dacă această dată se depășește, există riscul unei amenzi între 50 și 500 de lei.
Sper că informațiile v-au fost de folos, dar dacă totuși mai aveți întrebări, vă recomand să dați un telefon la Centrul de asistență al contribuabilului, la numărul 031/403.91.60. Mă puteți întreba și pe mine, că am completat cu duiumul, dar parcă mereu găseau ceva că nu este bine.