In prezent exista o mare varietate de specii de creveti pentru acvariu, dintre care putem mentiona crevetii Cardinal, crevetii Crystal Red, crevetii Amano, crevetii Arlequin sau crevetii Red Cherry.
Crevetii Cardinal se remarca prin faptul ca au pe corp rosu foarte multe puncte albe, care-i fac foarte spectaculosi. Ca origine, ei provin din Indonezia, mai exact din insula Sulawesi, un loc unde mai exista cateva specii de creveti cunoscute.
In legatura cu temperatura cea mai potrivita pe care trebuie sa o aiba apa din acvariu pentru a creste o astfel de specie, este recomandat ca aceasta sa nu scada sub valoarea de 25 de grade. De asemenea, este bine de stiut ca atat pH-ul, cat si duritatea apei nu trebuie sa fie mai mari de sapte-opt procente, intrucat, in caz contrar, crevetii nu vor rezista. Se pot utiliza fragmente de corali pentru sporirea duritatii apei, sau chiar nisip fin, in scopul reproducerii condiilor naturale in care crevetii Cardinal traiesc.
Aceasta specie se hraneste in special cu alge, precum spirulina. Alternativ, puteti incerca si mancarea conceputa pentru nevertebrate, intrucat aceasta are un continut mare de alge. Se spune ca cel mai bun moment pentru hranirea crevetilor cardinal este pe intuneric, deoarece lor nu le place prea mult sa manance pe lumina. In plus, nu este nevoie sa-i hraniti de mai mult de o data pe zi si, chiar daca nu le dati sa manance doua-trei zile la rand nu trebuie sa va panicati, intrucat ei vor consuma resturile de la mesele anterioare.
Interesant este faptul ca diferenta dintre masculul si femela Cardinal este reprezentata de prezenta unui saculet de depozitare a icrelor, care apare doar la femele. Acesta se poate observa doar cu o lampa cu infrarosu. Crevetii Cardinal se reproduc in apa dulce. O femela poate depune pana la 15 icre, iar in maxim o luna ies puii.
In ceea ce priveste comportamentul lor, crevetii Cardinal sunt foarte agitati, incercand mereu sa-si gaseasca surse de hrana prin acvariu. De asemenea, nu sunt deloc agresivi si tolereaza multe specii de vietati acvatice. Totusi, cel mai bine se simt cand pe langa ei se afla melcii Sulawesi, intrucat in mediul lor natural se intalnesc deseori cu acestia.
Ca si lungime, ei nu depasesc cativa centimetri (in jur de doi-trei). O a doua specie de creveti pentru acvariu este reprezentata de crevetii Crystal Red. Acestia se cresc cu usurinta, au un colorit frumos si sunt extrem de cautati de catre pasionati. Cu toate acestea, pretul de achizitie al unui exemplar va poate duce la peste 50 de euro, asadar trebuie sa fiti pregatiti.
Crevetii Crystal Red au aparut recent, in anii ’90, atunci cand un japonez a reprodus cateva exemplare de creveti Albina tipici (cu dungi albe cu negru) cu unele care aveau dungi rosii, in locul celor negre. Rezultatul a fost aparitia mai multor clase de Crystal Red.
In general, acesti creveti prefera apa putin acida, cu un pH de sub sapte procente si cu o duritate de cinci. In legatura cu temperatura din apa, cel mai bine este ca aceasta sa nu treaca de 28 de grade. Femelele de Crystal Red sunt putin mai mari decat masculii, cel putin cand amandoi sunt la maturitate. Sub burta, femelele au un spatiu unde vor depozita increle pana la eclozarea acestora.
Crevetii Crystal Red se reproduc cu usurinta si se inmultesc cu lejeritate. La nastere, puii sunt minusculi, nedepasind doi milimetri. Sub aspectul modului de hranire al acestei specii de creveti, ei consuma, la fel ca majoritatea, alge. De aceea, este indicat sa le oferiti aceasta mancare in acvariu. Crystal Red nu refuza nici hrana care nu este consumata de catre celelalte vietati din acvariul dumneavoastra si, pe deasupra adora si morcovii fierti sau dovleceii. Toate acestea trebuie insa taiate in bucatele de doi-trei milimetri.
Pentru a nu risca stricarea calitatii apei, daca legumele nu sunt consumate in decursul unei zile, este nevoie ca ele sa fie scoase din apa. Mai mult decat atat, tineti cont de faptul ca nu trebuie sa hraniti acesti creveti in exces, pentru ca ei nu consuma multa hrana. Resturile de mancare cresc nivelul de nitrati din apa si o fac daunatoare crevetilor.
Crevetii Amano sunt foarte populari, de altfel situandu-se pe locul doi sub acest aspect, dupa crevetii Red Cherry. In acvarii ei sunt foarte greu de reprodus, in consecinta marea majoritate a exemplarelor provin din salbaticie. Cu toate astea, de-a lungul ultimilor ani s-a reusit reproducerea catorva exemplare, insa dupa lungi eforturi.
Crevetii Amano sunt foarte sensibili, deseori ei murind la cateva zile dupa ce au fost pusi in acvarii. Motivul principal este stresul si oboseala pe care ei o acumuleaza de-a lungul calatoriei pe care o fac din mediul natural pana la acvariu. O alta cauza pentru faptul ca acesti creveti nu supravietuiesc mult timp estte reprezentata de modul eronat de hranire. In afara algelor din acvariu, ei au nevoie si de alte surse de hrana, precum dovlecei, castraveti, spanaca fiert sau mancare conceputa special pentru ei. La fel ca la toate speciilede creveti, nu uitati sa indepartati resturile de legume dupa trecerea a 24 de ore de la introducerea lor in acvariu, pentru a pastra calitatea apei la parametri ideali.
In legatura cu reproducerea crevetilor Amano, este bine de stiut ca aceasta specie are nevoie de apa cu o salinitate foarte mica, mai bine cunoscuta drept apa salmastra. Odata ce puii eclozeaza, apar larve care innoata prin acvariu, spre deosebire de alte specii de creveti, care nasc pui vii. Este indicat sa tineti acesti creveti intr-un acvariu de cel putin 150 de litri. Ph-ul trebuie sa fie neutru, iar temperatura din apa sa nu fie ami mica de 24-25 de grade.
Femelele de creveti Amano depun de la cateva sute pana la cateva mii de icre. Dupa trecerea a cinci saptamani, din acestea vor iesi larvele. Este contraindicata mutarea femelelor in apa sarata inainte de aparitia larvelor, pentru ca icrele nu vor ecloza, din motivul pe care l-am expus mai inainte. Larvele de Amano se simt excelent in acvarii de 10 litri. Trebuie sa tineti cont mai mult de faptul ca aveti nevoie de o salinitate a apei in jur de 30-35 ppm si de o temperatura in jur de 25 de grade.
Aceste larve pot fi hranite cu drojdie de bere in prima luna de viata. De regula, este indicat sa le dati de mancare de pana la patru-cinci ori pe zi. Dupa trecerea unei luni (in jur de 30-35 de zile), larvele de Amano vor ajunge pana la sapte-opt milimetri. Dupa aproxiamtiv doua luni, ele vor putea fi mutate in apa dulce. Atentie insa: nu le mutati pe toate odata, pentru a evita situatiile neplacute. Ideal este sa mutati doua-trei exemplare odata si sa scadeti salinitatea pana pe la valoarea de 17-18 ppm.
O alta specie de creveti care poate fi crescuta in acvariu este reprezentata de catre crevetii Arlequin. La fel ca si crevetii Cardinal, ei provin din insula Sulawesi. In ceea ce priveste lungimea lor, acestia nu ajung la mai mult de un centimetru si jumatate, in comparatie cu alte specii care depasesc cu mult aceasta valoare. Temperatura apei din acvariul unde veti introduce acesti creveti este bine sa aiba o valoare de 26 de grade. Cu toate astea, unii crescatori prefera apa ceva mai calda, pana la valoare de 30 de grade. Apa trebuie sa fie de altfel si foarte dura, avand un ph de pana la 8,5 procente.
Comportamentul crevetilor din specia Arlequin este unul timid. Ei se vor ascunde pe mai toata durata unei zile printre plante sau muschi, unde-si cauta si de mancare. Este recomandat sa incercati sa imitati mediul lor natural de viata pentru a-i determina sa fie ma „sociabili” cu celelalte vietati din acvariu.
Crevetii Arlequin nu fac nazuri la mancare, ei consumand mai tot ceea ce consuma alte specii de genul lor: spirulina, chlorella, alge etc… Din cauza firii lor timide, ei prefera sa se hraneasca pe intuneric, noaptea, pentru ca, dupa cum am mai spus deja, in timpul zilei se afla la adapost, printre muschi si alte plante acvatice. Asadar, nu trebuie sa va faceti griji daca observati ca hrana lor nu a fost consumata. De altfel, cel mai indicat este sa le dati mancare odata cu lasarea intunericului.
La fel ca la multe specii de creveti de acvariu, si in cazul crevetilro Arlequin este relativ greu de diferentiat femelele de masculi. O parerea care nu este inca general acceptata este aceea ca femelele sunt putin mai mari, insa este foarte greu de spus asta, avand in vedere dimensiunea redusa a crevetilor. Din punctul de vedere al reproducerii lor, ei se reproduc in apa dulce, spre deosebire de alte specii care prefera apa salmastra. La o depunere a femelelor vor iesi circa 15 pui. In legatura cu intervalul exact la care acestea mai pot depune, nimeni nu poate spune cu certitudine cand mai poate avea loc acest proces.
Puii nu sunt larve cand eclozeaza, ci sunt creveti in miniatura. Cu toate ca femelele nu sutn foarte productive in ceea ce priveste reproducerea, crescatorii cu experienta reusesc in mod constant sa inmulteasca aceasta specie, lucru care certifica faptul ca acesti creveti au un viitor. Ultima categorie de creveti la care ne vom referi in acest articol este reprezentata de catre crevetii Red Cherry, cei mai populari din lume in randul pasionatilor de acvaristica. Acest lucru se datoreaza pretului lor scazut, a frumusetii deosebite, a capacitatii de supravietuire si, nu in ultimul rand, lejeritatii reproducerii lor.
Ca origine, ei provin din Taiwan. Sub raportul dimensiunii, pot atinge si trei centimetri, cu toate ca, de regula, ajung pana la 2,5 centimetri. Temperatura cea mai potrivita pentru a creste acesti creveti este cea intre 22 si 26 de grade, cu toate ca unii pasionati de acvaristica prefera si apa ceva mai rece, in jurde 20 de grade. Ph-ul recomandat se incadreaza intre cinci si opt.
Crevetii Red Cherry manifesta o sensibilitate deosebita fata de cupru si nitriti in cantitati mari. Astfel, cuprul nu trebuie sa depaseasca o concentratie de 0,2 miligrame la fiecare litru. Referitor la solutiile de fertilizare, ele sunt sigure, intrucat concentratia de cupru este minima.
Red Cherry este o specie de creveti foarte linistita, nereprezentand in niciun fel un motiv de neliniste in cazul in care doriti sa-i cresteti alaturi de alte vietati. Cu toate astea, se stie faptul ca ei consuma icrele altor pesti, asadar este de evitat sa-i introduceti in acvarii de reproducere. De asemenea, nu este de dorit sa-i cresteti singuri sau in grupuri mai mici de 10 indivizi.
Sub aspectul coloristicii, crevetii Red Cherry sunt rosii, desi in trecut acestia erau rosii. Alimentele cu un continut mare de caroten determina o culoare foarte intensa pentru aceste vietati, care le va spori frumusetea. Masculii de Red Cherry sunt sensibil mai mici decat femelele, iar culoarea lor nu este la fel de aprinsa. Ei se diferentiaza si datorita faptului ca doar la femele se pot observa oua in zona cefei, de o culoare galbena. Mai mult decat atat, antenele masculilor sunt mai lungi.
Hrana de care acesti creveti au nevoie este reprezentata de legume, precum dovleceii, castravetii sau pepenii sau de mancare speciala pentru ei, cun un continut bogat de alge. Ca mai toate speciile de creveti de acvariu, si Red Cherry au nevoie de o ingrijire speciale in ceea ce priveste decorul. Veti avea nevoie de multe plante, precum Riccia sau jawa-mossul.
Crevetii din specia la care facem referire prezinta o particularitaet speciala fata de celelalte specie, intrucat ei naparlesc, in timpul dezvoltarii lor. Este important sa nu extrageti pieile lor din apa daca le observati, intrucat acestea vor fi consumate de catre creveti, deoarece sunt foarte bogate in calciu.
Reproducerea speciei Red Cherry se realizeaza cu usurinta. De obicei, aceatsa are loc dupa ce femelele naparlesc. Dupa aproximativ o luna vor aparea puii. Un ultim aspect legat de acesti creveti se refera la durata lor de viata. In general, ei traiesc intre un an si un an jumatate.