Mulți oamenii vorbesc despre anumite tulburări de comportament la copiii lor, ca și cum ar fi ceva nou. În realitate, copiii probabil au anumite forme mai ușoare sau mai severe de tulburări de conduită, însă nu au primit un diagnostic. Sindromul copilului sfidător (ODD) este o tulburare de comportament ce apare destul de frecvent la copii. Datorită simptomelor caracteristice unui model persistent de comportament negativ, ostil și sfidător, comunicarea dintre copii și persoanele din jur se face cu dificultate. Află în cele de mai jos care sunt simptomele și cum se poate trata acest sindrom (ODD).
Navigare rapidă în articol:
- Tulburarea de comportament opoziționist-sfidător
- Metode prin care puteți gestiona comportamentul sfidător al copilului
1. Tulburarea de comportament opoziționist-sfidător
Sindromul copilului sfidător (ODD) poate să apară de obicei în copilărie și în multe cazuri, poate dura până la vârsta adultă. Este o tulburare psihiatrică, caracterizată prin dificultăți de comportament ce apar la copii. Cercetătorii au spus că 40% dintre copiii care au tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) dezvoltă de asemenea și un comportament de opoziție (ODD).
De regulă, copii care au o atitudine sfidătoare (ODD) sunt o adevărată provocare pentru părinți și educatori. Ei sunt greu de controlat, pentru că demonstrează agresivitate, dificultăți psihologice și un comportament inadecvat în mod deliberat.
În majoritatea cazurilor, părinților le este greu să recunoască sau să accepte că au un copil cu acest sindrom (ODD), cu tulburări de comportament. Ei spun să este răsfățat, neascultător sau dificil, dar nu sunt de acord cu dificultățile psihice de comportament.
De multe ori motivează că anxietatea este cea care poate crea acest comportament de opoziție, sfidător la copil. Cert este că părerile sunt împărțite, părinții își apără copii, iar educatorii și profesorii interpretează comportamentul celor mici din perspectiva lor. Uneori, cadrele didactice consideră că hiperactivitatea și deficitul de atenție pot explica acest comportament opoziționist-sfidător la copii.
Sindromul copilului sfidător (ODD) – Simptome
Există foarte multe simptome caracteristice acestui sindrom, care pot fi observate destul de ușor de părinți la copiii lor, dacă aceștia suferă de o asemenea tulburare de comportament.
Copilul poate avea stări de furie și nu se poate controla sau calma singur
Părinții trebuie să aibă abilitatea de a calma copilul furios și supărat, de a face față la o astfel de situație critică. La un copil cu sindromul ODD, izbucnirile de furie sunt mai frecvente și mai intense, decât în cazul altor copii supărați. De multe ori, ei aleg să facă astfel de crize în public, în locuri în care pot fi văzuți de alți oameni, fac un fel de circ pentru a atrage mai mult atenția părinților când vor ceva.
Mint și blamează alte persoane pentru greșelile lor
Au obiceiul să spună în mod frecvent minciuni pentru a se apăra atunci când fac greșeli. De regulă dau vina pe alte persoane pentru greșelile lor. Ei mint și cred că minciunile lor sunt lipsite de importanță, însă în realitate sunt un defect al felului lor de a fi, al comportamentului lor. Când mint ei nu se simt răniți, asta fiind o modalitate prin care pot evita să-și asume greșelile.
S-ar putea să te intereseze și articolul: Cât de pricepuți suntem cu adevărat la detectarea minciunilor spuse de copii.
Se enervează ușor dacă sunt provocați
Comportamentul unui copil sfidător este adesea exagerat. Se ceartă în mod frecvent cu adulții sau cu alte persoane din jur – rude, prieteni. Caută mereu argumente pentru a-și justifica acțiunile, deși nu sunt plauzibile.
Refuză să asculte de părinți, să respecte regulile impuse
Adesea îi sfidează pe cei din jur și refuză să le respecte regulile sau cerințele. În mod intenționat îi enervează pe oameni și îi tratează printr-o atitudine urâtă. Sunt adesea plictisiți și răzbunători. Au chiar răbdare să prindă acel moment prielnic pentru a se răzbuna, dacă își pun asta în gând.
Îi enervează pe cei din jur și provoacă intenționat un conflict
Un copil cu ODD îi enervează în mod deliberat pe cei din jur, are chiar o satisfacție în a face asta. El poate crea conflicte cu ușurință și nu își recunoaște greșelile.
Alte simptome:
- Au o aparentă lipsă de conștiință
- Uneori comportamentul lor este răuvoitor
- Au tendința de a spune mereu „nu, nu și iar nu”
- Își manifestă stările de furie prin strigăt, lovire, agresiune, violență
- Nu empatizează cu persoanele din jur
- Acționează din impuls, fără să se gândească prea mult la consecințe
- Au frustrări, nu reușesc să-și facă prieteni sau să păstreze o relație de prietenie.
Există și alte simptome de acest fel, majoritatea apar în perioada preșcolară și înainte de pubertate.
2. Metode prin care puteți gestiona comportamentul sfidător al copilului
Părinții care au un copil diagnosticat cu sindrom ODD pot apela la un terapeut pentru a învăța metode prin care vor putea gestiona comportamentul copilului.
Oferă zilnic copilului tău doze de atenție pozitivă
Specialiștii spun că cel mai bun medicament pentru a face un copil sfidător să se simtă mai bine, să fie mai calm și să renunțe la atitudinea sa neadecvată, este să-i atragi atenția spre anumite activități pozitive, prin care să-i schimbi starea de spirit.
Ideea este de a reechilibra hormonii fericirii (serotonină, dopamină) prin activități și alimentație sănătoasă, ca de exemplu:
- Distracție prin joc; cantitatea de dopamină eliberată prin jocuri poate crea chiar dependență la copil
- Nu lăsa copilul să se joace singur, sau să studieze la nesfârșit noua jucărie; arată-i cum vă puteți juca împreună și creați o legătură pozitivă între voi
- Alegeți jucării educaționale nu doar distractive, cum sunt de exemplu puzzle-urile
- Faceți exerciții fizice, activități în casă sau în grădină, prin care copilul să se miște mult; mersul pe jos, alergarea, mersul pe bicicletă sunt câteva exemple prin care copilul poate fi mai activ
- Petreceți mai mult timp în natură deoarece lumina soarelui stimulează producerea de serotonină și dopamină în organism
- Foarte importantă este crearea unui mediu în care copilul să se poată relaxa
- Spuneți glume, râdeți mai mult deoarece prin râs se produc endorfine
- Exersați recunoștința spunând mulțumesc pentru ceea ce vă face fericiți; acest mod prin care sunteți recunoscători ajută la producerea de serotonină și dopamină, creează o stare de bine
- Consumul de alimente care produc o stare de bine – avocado, banane, semințe, nuci, leguminoase, cereale integrale, produse lactate, ouă, pește.
Toate aceste modalități pot elimina comportamentul sfidător la copii.
Stabilirea contactului vizual înainte de a vorbi
Pentru a atrage atenția copilului este indicat să-i puneți mâna pe umăr. Astfel între tine și el se va crea un contact vizual, important înainte de a-i spune ceva. Indicat este să opriți anumite surse de distragere a atenției, cum este televizorul.
Foarte mulți copii sunt încântați să stea ore în șir la televizor; ecranele le captează atenția, iar aici ne referim și la tablete, calculatoare. Copilul este captivat de jocurile pe calculator, de filmele de la TV și astfel el dezvoltă un alt fel de atenție, care îl împiedică să se mai concentreze și să să mai aibă rezultate bune la școală.
Aveți grijă de copil, să doarmă bine!
Impuneți anumite restricții când vine vorba despre anumite emisiuni TV pentru că un copil are tendința să învețe prin imitație. Unele filme sau imagini violente pot avea un efect traumatic asupra copilului, ceea ce nu este de dorit mai ales dacă are și sindromul sfidător ODD cu probleme de comportament.
În plus ecranele, care emit lumina albastră, suprimă hormonul de melatonină, care este un regulator de somn. Prin urmare, copiii care se uită seara târziu la TV pot avea probleme cu somnul. Camera lui trebuie să fie fără televizor, pentru ca somnul să fie mai odihnitor.
Regula disciplinei bunicii
Prin această regulă un părinte își încurajează copilul să respecte regulile. El va fi motivat prin recompense să facă anumite activități. Va fi convins prin modalități de încurajare și nu prin pedepse sau consecințe negative. În loc să-i spui „Nu te poți uita la desene animate dacă nu faci curat în cameră”, poți să reformulezi într-o manieră pozitivă „Te poți uita la desene animate după ce faci curat în cameră”.
Există modalități mult mai eficiente de disciplinare a copilului, care sunt aplicate de bunici și care sunt alese într-o manieră adecvată vârstei copilului. Agresiunea verbală sau fizică ca pedeapsă este inacceptabilă și nici nu trebuie luată în calcul.
Utilizați consecințe pozitive în loc de cele negative
Pentru a schimba comportamentul unui copil sfidător ajută doar consecințele pozitive, cele negative pot descuraja atitudinea sa. Pe măsură ce trecem prin viață, încă de la vârstă fragedă ne confruntăm în mod constant cu alegeri. În orice moment, copiii fac alegeri din opțiuni diferite, în funcție de gândirea lor.
Părinții pot învăța copilul să facă anumite alegeri pentru care va fi recompensat sau lăudat. De pildă, dacă își face lecțiile, va avea voie să se joace pe calculator. Dacă se recurge la ceartă sau la agresiunea fizică (ca în cazul unor familii) când nu face ceea ce trebuie, se ajunge la consecințe negative care nu fac decât să influențeze în rău comportamentul copilului.
Prin consecințele pozitive se încurajează copilul să respete un comportament bun, să țină cont de ceea ce spun părinții. Comportamentul bun poate fi consolidat prin laude, recompense, discuții pozitive de recunoaștere a meritelor.
Multă răbdare
Părinții trebuie să aibă multă răbdare cu un copil care are tulburarea de comportament ODD. Tratamentul se face cu ajutorul uni medic specialist, dacă simptomele sunt intense. Tratarea copilului necesită cu siguranță multă răbdare și capacitatea de a înțelege că acest comportament este justificat de boală.
De asemena, este important și respectul. Părinții vor observa ca trebuie să aibă o atitudine pozitivă față de copil, să îl trateze cu respect, să-l laude, pentru a-i schimba ușor atitudinea. Asta chiar funcționează, vor observa că deși copilul ripostează la început, încet atitudinea sa se schimbă, el va reacționa destul de bine și se va calma.
Părinții trebuie să vorbească frumos copilului chiar dacă este sfidător și să-l încurajeze prin cuvinte. Tonul vocii trebuie să fie plăcut, uniform, chiar dacă ei sunt supărați pe el. Un zâmbet autentic și chiar împărtășirea unei glume relaxează situația. Părinții pot anticipa reacțiile copilului pentru că îl cunosc deja foarte bine și știu cam ce izbucniri emoționale și de negativitate are. Ei trebuie să se gândească atunci ce să facă pentru a-l calma.
Specialiștii spun că în cazul acestui sindrom ODD, comportamentul copilului se îmbunătățește cu trecerea anilor, pe măsură ce acesta ajunge la vârsta adultă. Contează însă ce educație oferă părinții copilului, pentru a-i ameliora aceste stări și a-i schimba comportamentul negativ.