Căsnicia nu este ușoară – toată lumea recunoaște acest lucru, indiferent de nivelul social. Sfaturile (gratuite și nesolicitate) pe care le primesc tinerii căsătoriți la început de drum sunt destul de generale – ”Nu vă culcați supărați unul pe celălalt” sau ”Întotdeauna spune adevărul.” – și nu ajută la rezolvarea dificultăților punctuale.
Primul an de căsnicie este extrem de important pentru fericirea viitoare a cuplului. În acest an, fiecare învață rolul de partener, stabilește reguli și evită adoptarea de obiceiuri rele care să-i afecteze pe termen lung. În primul an de la nuntă se bun bazele traiului în comun după reguli clare și constructive ce vor fi duse mai departe pe parcursul căsniciei.
Multe cupluri de tineri căsătoriți provin din familii care nu au oferit un model bun de căsătorie și este necesar să învețe singure cum o să-și construiască căsnicii trainice și să fie buni parteneri de viață fără a-și pierde identitatea.
Iată câteva sfaturi care să pornească o căsnicie în direcția dorită.
Casa devine acasă.
Creați împreună un spațiu în care să vă facă plăcere să petreceți timp împreună. Contează foarte mult acest lucru. Nu vreți să vă simțiți ca la birou sau hotel atunci când veniți acasă de la serviciu. Investește în lumânări parfumate, plante de interior și perne comode pentru a crea un ambient relexant în care voi doi vă regăsiți departe de restul lumii.
Nu uitați de romantism.
Lăsați telefoanele deoparte când stați împreună la masă și nu uitați cât de interesant este să vă îmbrăcați frumos unul pentru celălalt. Nu cedați tentației de a vă petrece tot timpul împreună în treining, nepieptănați și fără deodorant.
Fiți blânzi unul cu altul.
Nu toate zilele vor fi grozave sau măcar bune, iar asta poate fi acceptat de la început. Toată lumea are zile proaste, iar asta ne oferă ocazia să vorbim cu partenerul de viață despre ce ne supără, ce ne doare. Partenerul de viață îți poate oferi spațiul în care să te simți în siguranță să fii vulnerabil(ă). Știi vorba ”căsnicia este un maraton, nu un sprint.”. Iar unele zile pot fi ca o cursă cu obstacole în care trebuie să-l cari și pe partener după tine. A învăța să fii partener într-o căsnicie este un proces, nu se întâmplă într-o zi (nici verighetele nu vă transformă în soții perfecți, oricât de extraordinare sunt). O căsnicie solidă se construiește zi după zi, inclusiv cu momente dificile.
Spune Mulțumesc!
Unul dintre ”sporturile naționale” ale românilor este să se plângă de partenerul de viață cu fiecare ocazie. Acest lucru se datorează faptului că avem așteptări nerealiste unii de la alții și comparări relației cu a altora. Aceste atitudini nu duc într-un loc bun, niciodată. În schimb, fiți recunoscători pentru ce aduce celălalt în căsnicie prin exprimarea verbală a mulțumirii. Fii atent(ă) la lucrurile bune pe care le face celălalt și evită să scoți în evidență lucrurile negative. Chiar și un scurt text cu ”Mulțumesc pentru …” face bine în sufletul celuilalt.
Ai grijă de tine.
Este ușor pentru o femeie să se piardă într-o relație, să se dedice trup și suflet și să uite de nevoie corpului și sufletului ei. Oferă-ți timp periodic pentru resetare, relaxare și liniște și căsnicia ta va beneficia și ea. Nu uita: inelul de logodnă va străluci alături de o manichiură îngrijită și piele hidratată!
Continuați să fiți aventuroși.
Liniștea de după nuntă este normală și te poate deranja puțin: acum ce urmează? S-au terminat agitația cu pregătirile și efervescența petrecerii. Dar poți continua să ai parte de momente pline de entuziasm și necunoscut. Încercați ceva nou, asumați-vă riscuri și veți ferici creierul cu valuri noi de dopamină. Continuați împreună să învățați, să faceți lucruri pentru prima dată și veți crește frumos împreună.
Egalitate nu înseamnă echilibru.
Veți realiza destul de repede că jumi-juma este o iluzie. Egalitatea în drepturi și obligații, într-o relație de durată, este o iluzie. Dar echilibrul nu este. Pot fi zile, chiar săptămâni în care unul dintre soți se ocupă de casă și mâncare, în timp ce celălalt este prins cu munca. Apoi se întoarce roata. Echilibrul nu înseamnă o listă cu îndatoriri împărțite fix în două, ci înseamnă a fi susținut de celălalt, mai ales în momentele grele. Lista cu îndatoriri poate fi flexibilă și are la bază comunicarea și respectul.
La finalul zilei, când pui capul pe pernă, realizezi că nu există două căsnicii care să semene între ele. Iar căsnicia perfectă nu există. Ceea ce funcționează pentru alții, poate să nu funcționeze pentru tine. Acceptarea acestor adevăruri reprezintă un punct bun de plecare într-o căsnicie de durată.
Ține cont de sfaturile din acest articol și ascultă-i pe cei în care ai încredere și-i iubești – de aici construiți-vă propria familie cu unica ei cale în lume.
Sunteți singurii responsabili pentru finalul fericit!