Rețete culinareRețetă de ciorbă de lobodă – Ce proprietăți are această plantă

Rețetă de ciorbă de lobodă – Ce proprietăți are această plantă

Loboda este o plantă foarte bine cunoscută de grădinari, pentru că ea crește peste tot, în livezi, grădini și chiar pe câmpuri. Loboda are numeroase beneficii pentru sănătate și este folosită la realizarea unor preparate culinare delicioase, cum este de exemplu: ciorba de lobodă cu oase afumate.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ce proprietăți are această plantă
  2. Ciorba de lobodă cu ciolan afumat

1. Ce proprietăți are această plantă

Loboda este o plantă sănătoasă, care la 100 g oferă doar 19 calorii. Valorile sale nutriționale sunt apreciate de oameni, mai ales că planta are proprietăți importante: diuretice, antioxidante, de scădere în greutate, de atenuare a simptomelor de balonare și constipație (pentru că are fibre), de combatere a anemiei și menținere a sănătății ochilor.

Loboda are fibre, vitamine (B1, B2, C, E), alcaloizi, oligoelemente, acid oxalic, caroten, acizi fenolici, sitosterol, lipide, betaină, flavonoide, etc. Vegetarienii iubesc această plantă și o folosesc în preparate culinare, mai ales pentru că ea are efect bun în stimularea funcției intestinale.

Loboda este folosită și în medicina populară, în tratamentul unor boli cum ar fi:

  • Probleme pulmonare, boli hepatice, inflamația articulațiilor
  • Normalizarea digestiei, a funcției inimii, ameliorarea problemelor urinare
  • Reducerea inflamațiilor, combaterea constipației, balonării, anemiei, etc.

Infuzia din lobodă se recomandă în cazuri de inflamații, tuse, spasme ale sistemului digestiv, boli de ficat, boli de splină, isterie, bronșită și altele. Planta are efect diuretic, sedativ, expectorant, antiinflamator, analgezic, laxativ, antioxidant.

Loboda conține fier

Prin conținutul de fier, loboda poate combate anemia. De asemenea, infuzia din lobodă poate trata stomatita și bolile inflamatorii ale cavității bucale, cum sunt aftele.

Este o sursă de fibre și are efect diuretic

Frunzele și tulpina de lobodă conțin fibre, care combat constipația și ajută tranzitul intestinal. Prin consumul de lobodă se previn bolile gastrointestinale și cancerul de colon.

Planta are și efect diuretic, deci ajută la detoxifierea organismului.

Loboda este bogată în antioxidanți

Fiind bogată în vitamina C, loboda are proprietăți antioxidante și astfel ajută în lupta împotriva atacului nociv al radicalilor liberi și în prevenirea îmbolnăvirii organismului. Ea conține și alte vitamine (B1, B2, E, caroten), care ajută în prevenirea afecțiunilor inflamatorii mai ales acelea de la nivelul sistemului osos, cum este osteoporoza.

Loboda are vitamine și minerale

Această plantă este o sursă de vitamine și minerale, este bună și pentru pierderea în greutate; ea este bogată în zinc, stimulează metabolismul, ajută la arderea caloriilor. Prin consumul de lobodă, în mod frecvent se poate contribui la eliminarea kg în plus, mai ales că este un aliment cu un conținut redus de calorii.

Loboda are acid oxalic

Planta are acid oxalic, deci nu este indicată în anumite afecțiuni, precum: gută, litiază renală, diabet, predispoziție la formarea de pietre la tractul urinar și rinichi.

Acidul oxalic este bun pentru organism dar în cantitate mică. Există mai multe plante ce au acid oxalic – o substanță care, în concentrație redusă, are beneficii precum: reduce durerile de cap, îmbunătățește funcția aparatului reproducător, induce o stare de bine în timpul menopauzei la femei, are efect bun asupra stomacului și intestinelor, stimulează metabolismul și ajută în ameliorarea simptomelor de sinuzită.

Consumul excesiv de acid oxalic însă nu este recomandat, pentru că afectează absorbția calciului și poate duce la formarea de pietre la rinichi și vezica urinară. Medicii spun despre excesul de substanțe oxalice că pot da tulburări nervoase.

Acidul oxalic apare și în anumite fructe și legume, ca de exemplu: rubaba, ceai negru, praz, bame, sfecla roșie, struguri, prune, piersici.

Loboda are compuși care mențin sănătatea ochilor

Despre această plantă s-a spus că poate reduce riscul de cataractă, glaucom și alte afecțiuni oculare, cum ar fi chiar și degenerescența maculară, deoarece are un conținut semnificativ de antociani, vitamine și caroteni.

2. Ciorba de lobodă cu ciolan afumat

Ciorba de lobodă cu ciolan afumat este delicioasă și ușor de preparat.

Pentru realizarea ei se folosesc următoarele ingrediente: 500 g lobodă, 75 g orez, 1 kg ciolan de porc afumat, 200 g ceapă, 100 g pătrunjel, 150 g morcovi, 100 g țelină, 200 g smântână, 100 g zeamă de lămâie, 50 g făină albă, 50 g ulei de floarea-soarelui, o legătură de leuștean verde, sare după gust.

Se prepară astfel:

  • Se pune ciolanul de porc afumat la fiert într-o oală cu apă și cu puțină sare, până ce carnea devine foarte moale și se desprinde ușor de pe oase
  • Se strecoară ciorba într-o altă oală, iar separat se alege carnea fiartă
  • Se curăță și se spală ceapa, se taie mărunt și se pune la undit în ulei încins, într-o tigaie, iar apoi se adaugă smântâna, făina și încă puțin ulei sau apă dacă este necesar
  • Se curăța pătrujelul, morcovii, țelina și se taie mărunt și apoi se pun la fiert în ciorbă
  • Se adaugă și orezul la ciorbă și se fierbe bine
  • Se pune loboda tăiată la fiert, peste orez
  • Se adaugă și carnea de porc afumată, apoi sosul din smântână cu ceapă la ciorbă, se acrește cu zeamă de lămâie și se potrivește gustul de sare
  • La sfârșit se adaugă leuștean verde tăiat mărunt, se dă un clocot și ciorba este gata.

Poftă bună!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.